Πώς μπορούν να ταξιδέψουν οι Κύπριοι σε ευρωπαϊκούς προορισμούς-Όσα ισχύουν

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού και οι πολίτες ετοιμάζονται για τις αυγουστιάτικες εξορμήσεις τους, η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε όλη την Ευρώπη. Γι’ αυτό το λόγο, αρκετές χώρες έχουν θέσει στο μικροσκόπιό τους την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί σε διάφορες χώρες και έχουν διαμορφώσει αναλόγως τις ταξιδιωτικές τους οδηγίες, καθώς και το τι ισχύει για τους ταξιδιώτες που θέλουν να εισέλθουν στην χώρα. Στόχος είναι να εμποδίσουν την είσοδο σε φορείς του ιού, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση, ενώ θέλουν να δημιουργήσουν ένα ασφαλή πλαίσιο για τον τουρισμό τους.

Όσον αφορά στην Κύπρο, όσοι επισκέπτες επιθυμούν να εισέλθουν, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει, εντός 48 ωρών πριν από την έναρξη του ταξιδιού τους, όλες τις πληροφορίες και τα έγγραφα που απαιτούνται για την απόκτηση του CyprusFlightPass. Εξάλλου, γίνονται δεκτά τα ακόλουθα:

-Πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο ισχύει από την ημέρα της δεύτερης δόσης του εμβολίου (ή 14 ημέρες μετά τη εφάπαξ δόση του εμβολίου Janssen/Johnson&Johnson). Για τα άτομα που ανάρρωσαν από τη νόσο COVID-19 180 ημέρες πριν το ταξίδι τους, η πρώτη δόση οποιουδήποτε εγκεκριμένου εμβολίου είναι επίσης αποδεκτή. Γίνονται δεκτά τα εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson (Janssen), Sputnik V, Sinoharm (BBIBP COVID-19).

-Απόδειξη ανάρρωσης από τη νόσο COVID-19, η οποία ισχύει μεταξύ 14 και 180 ημερών από θετικό αποτέλεσμα σε δοκιμασία PCR.

-Αρνητικό αποτέλεσμα σε δοκιμή PCR ισχύος 72 ωρών πριν την άφιξη.

Οι κάτοχοι EUDCC βάσει εμβολιασμού ή αποκατάστασης θα απαλλάσσονται από κάθε πρόσθετη δοκιμή κατά την είσοδό τους στην Κύπρο, ανεξαρτήτως της χρωματικής κατηγοριοποίησης της χώρας αναχώρησής τους.

Η είσοδος στην Ελλάδα

Μόνο με την παρουσία πιστοποιητικών γίνεται δυνατή η είσοδος στην Ελλάδα, ενώ όσοι θα επισκεφτούν την χώρα θα πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο επιβατών, το αργότερο ως τις 11:59 το βράδυ της ημέρας πριν την άφιξη τους. Θα πρέπει να δώσουν λεπτομέρειες για το σημείο αναχώρησής τους, τη διάρκεια των προηγούμενων διαμονών τους σε άλλες χώρες και τη διεύθυνση διαμονής τους στην Ελλάδα. Όσον αφορά στην αναχώρηση, θα πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικά για την κατάσταση της υγείας τους, όπως:

-Αρνητικό αποτέλεσμα τεστ COVID-19 από εργαστήριο, ισχύος 72 ωρών πριν από την είσοδο στην Ελλάδα ή αρνητικό αποτέλεσμα αντιγόνου (ταχείας) από εργαστήριο, ισχύος 48 ωρών πριν από την είσοδο.

-Πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδεται από πιστοποιημένη αρχή.

-Πιστοποιητικό ανάρρωσης από τη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 που εκδίδεται από δημόσια αρχή ή πιστοποιημένο εργαστήριο.

-Απόδειξη ότι ο ταξιδιώτης βρέθηκε θετικός στη νόσο COVID-19 κατά τους τελευταίους 2 έως 9 μήνες. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί είτε με την παρουσίαση θετικού αποτελέσματος δοκιμής PCR είτε με αποτέλεσμα δοκιμής αντιγόνου που διενεργήθηκε από εγκεκριμένο εργαστήριο ή με ιατρικό πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει ότι ο κάτοχος βρέθηκε θετικός στη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2.

Με την άφιξή τους στην χώρα, οι επισκέπτες που δεν έχουν Eu Covid Certificate υποβάλλονται σε rapid test πύλες εισόδου για επιλεγμένα άτομα που προέρχονται από στοχευμένο σύστημα δειγματοληψίας, με βάση το σύστημα «EVA». Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό, τότε θα πρέπει να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα. Στην περίπτωση αυτή, οι ταξιδιώτες και οι σύντροφοί τους φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου θα υποβληθούν σε περαιτέρω εξετάσεις PCR για την επιβεβαίωση της αρχικής διάγνωσης. Οι επισκέπτες θα μείνουν σε απομονωμένα ξενοδοχεία για τουλάχιστον 10 ημέρες. Τα έξοδα διαμονής σε ξενοδοχεία καραντίνας καλύπτονται από το ελληνικό κράτος.

Όσοι είναι κάτοχοι του Eu Covid Certificate, μπορούν να εισέλθουν στην χώρα, χωρίς να τους επιβληθούν περιορισμοί, ωστόσο θα πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό που περιέχει: -Απόδειξη πλήρους εμβολιασμού, που ολοκληρώθηκε 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου (για Johnson&Johnson, ο εμβολιασμός θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε 14 ημέρες μετά τη λήψη της εφάπαξ δόσης). Τα αποδεκτά εμβόλια είναι Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.

-Απόδειξη ανάκαμψης από τη νόσο COVID-19 (ισχύει για 9 μήνες από την 20ή ημέρα μετά το πρώτο θετικό αποτέλεσμα).

-Αρνητικό αποτέλεσμα PCR με ισχύ 72 ωρών πριν από την άφιξη και rapid test, με ισχύ 48 ωρών πριν από την άφιξη.

Τα παιδιά κάτω των 12 ετών εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας εξετάσεων ή καραντίνας.

Η είσοδος στη Γαλλία

Οι ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφτούν την Γαλλία, θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, πριν την επίσκεψή τους στην χώρα, καθώς επίσης και ότι δεν ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, δεκατέσσερις ημέρες πριν από το ταξίδι τους. Εξάλλου, οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες, που φθάνουν από την Κύπρο, θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό PCR ή αντιγονικό τεστ που λαμβάνεται λιγότερο από 24 ώρες πριν από την αναχώρηση.

Όσον αφορά στους κατόχους του ευρωπαϊκού Green Pass, επιτρέπεται η είσοδος στην χώρα, χωρίς να τους επιβληθούν περιορισμοί, ωστόσο θα πρέπει να κατέχουν πιστοποιητικό που περιλαμβάνει:

-Απόδειξη εμβολιασμού, η οποία ισχύει επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, 28 ημέρες μετά τη εφάπαξ δόση του εμβολίου Janssen/Johnson&Johnson ή δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση οποιουδήποτε εγκεκριμένου εμβολίου, για άτομα που ανέκαμψαν από προηγούμενη λοίμωξη από τη νόσο COVID-19. Γίνονται δεκτά τα εμβόλια Pfizer/BioNTech/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covieshield, Johnson & Johnson (Janssen)

-Αρνητικό αποτέλεσμα PCR, ισχύος 72 ωρών πριν την άφιξη ή rapid test ισχύος 48 ωρών πριν την άφιξη.  

-Τα αποτελέσματα θετικής PCR ή αντιγονικής δοκιμής ηλικίας άνω των 11 ημερών, αλλά όχι μικρότερης των 6 μηνών, που πιστοποιούν την ανάκαμψη από τη νόσο COVID-19.

Η είσοδος στην Ισπανία

Με παρόμοιο τρόπο γίνεται η είσοδος και στην Ισπανία. Συγκεκριμένα, οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν και να υπογράψουν ένα έντυπο, πριν την άφιξη στην χωρά και στην συνέχεια θα λάβουν κωδικό QR, τον οποίο θα πρέπει να παρουσιάσουν στο σημείο εισόδου, που θα φτάσουν.  

Οι κάτοχοι του ευρωπαϊκού Green Pass θα πρέπει επίσης να συμπληρώσουν το έντυπο ελέγχου υγείας και θα λάβουν τον κωδικό QR που θα παρουσιάσουν τόσο κατά τη στιγμή της επιβίβασης όσο και κατά την άφιξή τους στην Ισπανία στους υγειονομικούς ελέγχους.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ μπορεί να είναι τριών διαφορετικών τύπων (εμβολιασμός, διαγνωστική δοκιμή ή ανάκτηση) και οποιοσδήποτε από αυτούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ταξιδιώτες για να εισέλθουν στην Ισπανία, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

-Πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID-19. Ισχύει 14 ημέρες μετά τη λήψη του πλήρους σχήματος. Κάθε εμβόλιο που εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, EMA) και την ΠΟΥ θα γίνεται δεκτό.

-Αρνητικό αποτέλεσμα PCR, ισχύος 72 ωρών πριν την άφιξη, ή αρνητικό rapid test, ισχύος 48 ωρών, πριν την άφιξη.

-Πιστοποιητικό αποκατάστασης COVID-19 (ισχύει από την 11η ημέρα μετά την πρώτη θετική NAAT και έως 180 ημέρες μετά την ημερομηνία δειγματοληψίας) Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών εξαιρούνται από την υποβολή των εν λόγω πιστοποιητικών, αλλά όχι από τη συμπλήρωση του εντύπου ελέγχου υγείας και τη λήψη κωδικού QR.

Η είσοδος στην Ιταλία

Υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν το έντυπο του ψηφιακού εντοπισμού επιβατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι όλοι οι ταξιδιώτες, που θέλουν να επισκεφτούν την Ιταλία. Όσοι κατέχουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, μπορούν να εισέλθουν στην χώρα, χωρίς να τους επιβληθούν οποιοιδήποτε περιορισμοί, ωστόσο θα πρέπει να έχουν μαζί τους:  

Απόδειξη εμβολιασμού, ισχύος τουλάχιστον δεκατεσσάρων ημερών, μετά το τέλος του συνταγογραφούμενου κύκλου εμβολιασμού (μετά τη δεύτερη δόση, ή μία εφάπαξ δόση για το εμβόλιο Janssen/Johnson&Johnson). Τα αποδεκτά εμβόλια είναι Pfizer BioNtech, Moderna, AstraZeneca/Oxford, Johnson &Johnson/Janssen.

-Απόδειξη ανάρρωσης από την νόσο COVID-19, τουλάχιστον έξι μηνών.

-Αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR ή rapid test ισχύος 48 ωρών.

Τα παιδιά κάτω των 6 ετών εξαιρούνται από τις απαιτήσεις δοκιμών ή καραντίνας.

Η είσοδος στην Μάλτα

Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Μάλτα, είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν δήλωση ταξιδιού για την δημόσια υγεία ή το ψηφιακό έντυπο εντοπισμού επιβατών. Εξάλλου, από τις 14 Ιουλίου, η Μάλτα έχει περιορίσει την είσοδο στους ταξιδιώτες και αποδέχεται μόνο όσοι κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, με εμβόλιο που είναι εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξάλλου, τουρίστες μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα, μόνο εάν κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για δύο δόσεις εμβολίων που εγκρίθηκαν από τον ΕΜΑ, με την προϋπόθεση ότι εκδόθηκε μετά από δεκατέσσερις ημέρες από την δεύτερη δόση ή εφάπαξ δόση, όσον αφορά στο εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Οι ταξιδιώτες που προσκομίσουν τα ακόλουθα έγγραφα, δεν θα εξασφαλίσουν είσοδο στην χώρα:

-Πιστοποιητικό ψηφιακής ανάκαμψης της νόσου COVID-19 της ΕΕ

-Πιστοποιητικό ψηφιακού εμβολιασμού της ΕΕ για τον κορωνοϊό που δείχνει μία δόση, άσχετο με το αν είναι μετά την ανάκτηση ή όχι.

-Αρνητικό rapid test, είτε σε ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID, είτε με άλλο τρόπο.

-Χειρόγραφα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή δελτία εμβολιασμού

-Πιστοποιητικά εμβολίων για εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ·

-Πιστοποιητικά εμβολίων για μεικτά εμβόλια·

-Πιστοποιητικά εμβολίου μόνο για 1 δόση εμβολίου που απαιτεί 2 δόσεις, μεταξύ άλλων και για άτομα που ανέκαμψαν από τη νόσο COVID-19·

-Πιστοποιητικά εμβολίου με λιγότερο από 14 ημέρες από την τελική δόση.

Η είσοδος στο Βέλγιο

Οι ταξιδιώτες που θα επισκεφτούν το Βέλγιο θα πρέπει να συμπληρώσουν έντυπο εντοπισμού επιβατών εντός 48 ωρών πριν από την άφιξή τους. Όσον αφορά στους κατόχους του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, όσοι εξ αυτών προέρχονται από χώρες που ανήκουν στην πράσινη ή στην πορτοκαλί ζώνη, τότε δεν τους υποβάλλονται επιπρόσθετοι περιορισμοί.

Όσοι φτάνουν από τις χώρες, που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη, στην οποία εμπεριέχεται και η Κύπρος, εξαιρούνται από περαιτέρω περιορισμούς, εάν κατέχουν:

-Πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού, με την προϋπόθεση ότι ο εμβολιασμού έχει ολοκληρωθεί δεκατέσσερις ημέρες από τη δεύτερη δόση και στην περίπτωση του εμβολίου που έχει μόνο μία δόση.

-Πιστοποιητικό ανάρρωσης από την Covid-19, με ισχύ μέχρι και 180 ημέρες από την ημερομηνία θετικής δοκιμής PCR.

-Αρνητικό PCR, ισχύος 72 ωρών πριν από την άφιξη.

Τα παιδιά κάτω των 12 ετών εξαιρούνται από την απαίτηση δοκιμής.

Όσοι επιλέξουν να ταξιδέψουν στο Βέλγιο, από μία χώρα της κόκκινης ζώνης και δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει, θα πρέπει να υποβάλουν αρνητικό αποτέλεσμα PCR, μέχρι και 72 ωρών, πριν την άφιξη. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να υποβληθούν σε εξέταση την ημέρα άφιξής τους ή την επόμενη, ενώ θα υποβληθούν σε καραντίνα, μέχρι να λάβουν το αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών