Κρίσιμες ώρες σε νοσοκομεία, αναπτύσσονται νέες κλίνες-Κοντά στα επικίνδυνα όρια

Δύσκολες ώρες για τα νοσοκομεία που συνεχίζουν να δέχονται μεγάλες πιέσεις, με τις εισαγωγές να παραμένουν περισσότερες από τα εξιτήρια και τα όρια που έχουν τεθεί να πλησιάζουν πλέον επικίνδυνα.  

Τρία νοσοκομεία, της Λεμεσού, της Αμμοχώστου και το Μακάρειο βρίσκονται στα όρια των δυνατοτήτων τους, με τον ΟΚΥπΥ να δρομολογεί τις διαδικασίες για άνοιγμα νέου θαλάμου covid στο Νοσοκομείο Λάρνακας. Σε ετοιμότητα τίθεται και το Νοσοκομείο Πάφου και εάν χρειαστεί θα ριχθεί στη μάχη με δύο θαλάμους για ασθενείς με κορωνοϊό.

Χθες βράδυ οι νοσηλείες σημείωσαν νέα αύξηση, με το πιο ανησυχητικό στοιχείο να είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ, αφού πλέον πλησιάζουν τους τριάντα οι διασωληνωμένοι ασθενείς. Αριθμός που εάν ξεπεραστεί, θα κτυπήσει καμπανάκι από τον λεγόμενο σκληρό δείκτη της πανδημίας.

Σε πέντε νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 243 ασθενείς, με την κατάσταση της υγείας των 63 να χαρακτηρίζεται ως σοβαρή. 26 από τους ασθενείς είναι διασωληνωμένοι και 37 βρίσκονται σε συνθήκες αυξημένης φροντίδας.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκπέμπουν SOS στο Νοσοκομείο Λεμεσού-Ασθενείς σε αναμονή μέχρι να βρεθεί κρεβάτι

Τα δεδομένα πάντως είναι άκρως ανησυχητικά, αφού πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες οι θάνατοι από covid, με τα κρούσματα να κυμαίνονται γύρω στα 1000 ημερησίως, αριθμός πολύ υψηλός. Μέχρι στιγμής το μήνα που διανύουμε, που εξελίσσεται στον χειρότερο της πανδημίας αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, καταγράφηκαν 18,401 νέα περιστατικά.

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία καθώς και την επιδημιολογική εικόνα, θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 11:00, ο υπουργός Υγείας. Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας θα έχει τη Δευτέρα συνάντηση με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, από τα οποία θα ζητήσει εισηγήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρεις νεκροί και πάνω από 1,000 και πάλι τα κρούσματα-Αυξάνονται οι νοσηλείες

«Κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες»

«Η κατάσταση είναι δύσκολη στα νοσοκομεία, αλλά κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο», ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, προσθέτοντας ότι θα ανοίξουν και νέοι θάλαμοι εάν χρειαστεί. «Θεωρούμε ότι ναι μεν είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση, αλλά έχουμε τη δυσκολία, ότι τα νοσοκομεία μας έχουν μεγάλη πληρότητα από άλλους ασθενείς και επιπρόσθετα ένα μέρος του προσωπικού απουσιάζει με άδειες αναπαύσεως», πρόσθεσε.

Όπως είπε λόγω της ραγδαίας αύξησης των νοσηλευόμενων ασθενών, την Τρίτη το βράδυ άνοιξε και ο παθολογικός θάλαμος στο Γ.Ν Λεμεσού. «Για να ανοίξει αυτός ο θάλαμος, έπρεπε να μεταφερθούν όλα τα περιστατικά είτε σε άλλους θαλάμους, είτε στον ιδιωτικό τομέα».

Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχουν ασθενείς σε αναμονή στα σπίτια τους, αναμένοντας να μεταφερθούν στα νοσοκομεία, ανέφερε πως «υπάρχουν άτομα που βρίσκονται στις οικίες τους χωρίς να αξιολογηθούν, επειδή οι Προσωπικοί τους Ιατροί, που έχουν την ευθύνη της ιατρικής παρακολούθησής τους, είναι με άδεια και δεν απαντούν τα τηλέφωνα».

Η πίεση προς την Υπηρεσία Ασθενοφόρων συνεχίζει να είναι μεγάλη, αφού πολλοί ασθενείς επιθυμούν να μεταφερθούν σε Ιατρεία Βραχείας Νοσηλείας για να τύχουν κλινικής εξέτασης. «Έχουμε αναπτύξει περισσότερα ιατρεία βραχείας νοσηλείας στη Λεμεσό. Διαφάνηκε ότι τα περισσότερα περιστατικά που έρχονται κοντά μας, είναι περιστατικά που έπρεπε να διαχειριστούν οι ΠΙ και δεν χρειαζόταν να μεταβούν οι ασθενείς στα νοσοκομεία. Η έκκληση μας, είναι ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη και το ρόλο που του αναλογεί».

Το Νοσοκομείο της Πόλης Χρυσοχούς σταμάτησε εξάλλου από χθες να νοσηλεύει ασθενείς, προκειμένου το προσωπικό να μεταφερθεί, εκεί όπου υπάρχουν ανάγκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο νοσοκομείο πέντε παιδιά με κορωνοϊό, τα δύο βρέφη ενός και δέκα μηνών

Σήμερα αναμένεται να εγκριθεί από το Δ.Σ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, το σχέδιο κινήτρων σε γιατρούς και νοσηλευτές, σε μία προσπάθεια να στελεχωθούν τα νοσοκομεία χωρίς να χρειαστεί να ανακληθούν άδειες. Στην ουσία θα έχουν δικαίωμα να αγοράζουν βάρδιες και εφημερίες, γιατροί και νοσηλευτές, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στους οποίους θα δίδεται εφάπαξ ποσό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη