Η συγκινητική προσπάθεια για συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας και η ιστορία του ΙΗΑ

Ένα κοντέινερ με ανθρωπιστική βοήθεια στο Τουλεάρ της Μαδαγασκάρης ετοιμάζεται να αποστείλει από την Κύπρο, η μη κυβερνητική οργάνωση IHA (International Humanitarian Aid), που εδώ και χρόνια έχει σημαντική προσφορά σε Αφρικανικές χώρες, προς ανακούφιση πασχόντων συνανθρώπων μας.

Η οργάνωση που ιδρύθηκε το 2013, με πρωτοβουλία εθελοντών της Ομάδας Λειτουργών Υγείας των Φίλων Ιεραποστολής της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, άρχισε συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, στην Εκκλησία της Παναγίας Αγίας Νάπας η οποία θα ολοκληρωθεί στις 27 Ιουλίου.

Μεταξύ άλλων οι ανάγκες είναι σε βρεφικό γάλα, παιδικές τροφές, ελαιόλαδο , ρουχισμό, παπούτσια, γραφική ύλη, τρόφιμα, εκκλησιαστικά είδη, είδη καθαρισμού, κουβέρτες, σεντόνια, κουζινικά, Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές κι εκτυπωτές. Όποιος θέλει να βοηθήσει μπορεί να επικοινωνεί στα τηλέφωνα 99527712, 99200838 και 23721795.

H International Humanitarian Aid (IHA) ΠΑΝΑΓΙΑ-Κύπρου επί σειρά ετών δραστηριοποιούνταν στην υποστήριξη προγραμμάτων παροχής ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών σε Ιεραποστολικές Μητροπόλεις της Αφρικής καθώς και σε άλλες δράσεις που αφορούν σε παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στο Τουλεάρ, ένα λιμάνι στο νοτιοδυτικό άκρο της Μαδαγασκάρης, σε απόσταση 930 περίπου χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Ανταναναρίβο, όπου θα σταλεί η ανθρωπιστική βοήθεια, λειτουργεί το «Ορθόδοξο Κέντρο Υγείας ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», που κτίστηκε με δωρεές από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Κάθε μήνα η κλινική  εξυπηρετεί περίπου 1000 ασθενείς και συντηρείται από το IHA.

Μεγάλη είναι η συμβολή, στο σπουδαίο έργο που επιτελείται, του Κύπριου Αρχιμανδρίτη Αναστάσιου, ο οποίος είναι γιατρός με ειδικότητα την παθολογία και έχει καταγωγή από το Παραλίμνι. Ο ιερέας έχει αφιερώσει τη ζωή του, στην παροχή ιατροφαρμακευτικής και άλλης βοήθειας σε χώρες της Αφρικής.

Τα κοντέινερ προς το Τούλεαρ

Η Ομάδα Φίλων Ιεραποστολής της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας Κύπρου ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας της Κλινικής στο Τουλεάρ, που δημιουργήθηκε το 2010 και το 2011 απέστειλε από την Κύπρο το πρώτο εμπορευματοκιβώτιο με τα αναγκαία είδη για τον εξοπλισμό της. Μετά τη στελέχωσή της, η Υγειονομική Μονάδα άρχισε τη λειτουργία της τον Αύγουστο του 2012. Πολύ γρήγορα φάνηκε επιτακτική η ανάγκη επέκτασης των κτιριακών υποδομών λόγω αφενός μεν της μεγάλης προσέλευσης ασθενών, και αφετέρου δε της απαίτησης οργάνωσης Μικροβιολογικού Εργαστηρίου και άλλων παρακλινικών εξετάσεων.

Το έργο της επέκτασης της Νοσηλευτικής Μονάδας ανέλαβε η ΜΚΟ International Humanitarian Aid (IHA) ΠΑΝΑΓΙΑ - Κύπρου, που έχει στις άμεσες προτεραιότητές της τη διοργάνωση και υποστήριξη ιατρονοσηλευτικών προγραμμάτων σε χώρες χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, ειδικά στην Αφρικανική Ήπειρο.

Η ανέγερση των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων κατέστη δυνατή με προσφορά ανώνυμης δωρήτριας. Η κλινική καταλαμβάνει σήμερα συνολικό εμβαδό 600 περίπου τετραγωνικών μέτρων.

Το 2015 το ΙΗΑ απέστειλε από την Κύπρο 2ο εμπορευματοκιβώτιο με όλα τα απαραίτητα υλικά για την ολοκλήρωση των κτιριακών υποδομών (υδραυλικά, ηλεκτρολογικά κα) καθώς επίσης έπιπλα, ιατρικά μηχανήματα, φάρμακα και αναλώσιμα για τον άρτιο εξοπλισμό και την εύρυθμη λειτουργία του κέντρου. Τρεις εξειδικευμένοι εθελοντές του ΙΗΑ σε δύο αποστολές αξιοποίησαν το αποσταλθέν υλικό και επιμελήθηκαν την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων καθώς και των ηλεκτρολογικών, υδραυλικών και άλλων εγκαταστάσεων της Κλινικής. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην άρτια κατασκευή του Μικροβιολογικού Εργαστήριου τόσο από πλευράς λειτουργικότητας και ασφάλειας όσο και εύρους φάσματος των διενεργουμένων εξετάσεων.

Στις 5 Ιουνίου του 2015 έγιναν τα εγκαίνια του νέου τμήματος από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο και τον Φεβρουάριο του 2016 η ανανεωθείσα Κλινική άνοιξε τις πύλες της στους ασθενείς.

Παλαιότερα, είχαν αποσταλεί εμπορευματοκιβώτια στην Ιερά Επισκοπή Μπουκόμπα Τανζανίας.Το 2011 και 2015 απεστάλησαν 2 εμπορευματοκιβώτια για την Κλινική στο Τουλεάρ της Μαδαγασκάρης και δρομολογείται τρίτο.

 

Το 2019, το ΙΗΑ, με τη συνδρομή και του Τμήματος Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας προώθησε στην Μπουζουμπούρα του Μπουρούντι εμπορευματοκιβώτιο με ανθρωπιστική βοήθεια και απαραίτητο υλικό για τη διοργάνωση Κέντρου Υγείας για τις επείγουσες ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.

«Μοίραζε ένα μολύβι στα τρία του παιδιά»

Μια από τις πρωτεύουσες δράσεις της ΜΚΟ ΙΗΑ είναι η εξασφάλιση των σχολικών διδάκτρων για να μπορέσουν, παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα, να φοιτήσουν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το ποσοστό αναλφαβητισμού, ειδικά στα χωριά και τις αγροτικές περιοχές της Αφρικανικής Ηπείρου, είναι πολύ μεγάλο λόγω της έλλειψης σχολικών μονάδων αλλά κυρίως λόγω οικονομικής δυσπραγίας γιατί πολλές οικογένειες δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα για τα προς το ζην. Μεγάλο ποσοστό των παιδιών στην Αφρική δεν έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν σε σχολεία ούτε καν της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού, «χαρακτηριστική υπήρξε η ιστορία ενός πατέρα, ο οποίος μοίραζε ένα μολύβι στα τρία του παιδιά για να μπορέσουν να φοιτήσουν στο σχολείο. Υπάρχουν επίσης παιδιά που δεν μπορούν να φοιτήσουν λόγω έλλειψης ρουχισμού ή γιατί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το μηδαμινό ποσό των 2 ευρώ για να καλύψουν το κόστος φοίτησης στο σχολείο για έναν ολόκληρο χρόνο. Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό το ότι ένα παιδάκι με ένα μόνον κέρμα των δύο ευρώ μπορεί να φοιτήσει για έναν χρόνο στο σχολείο».

Δειτε Επισης

Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά