Δοκιμάζονται αντοχές στα νοσοκομεία-«Ανησυχούμε για νέα αύξηση των νοσηλειών»

Με τις αντοχές στα δημόσια νοσηλευτήρια να μειώνονται μέρα με την ημέρα, ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα, με το ενδεχόμενο νέων έκτακτων μέτρων να παραμένει στο πλάνο. Η πρόθεση είναι να αφεθεί η κατάσταση για ακόμη λίγα εικοσιτετράωρα, προκειμένου να διαφανεί εάν τα νέα μέτρα, κατορθώσουν τουλάχιστον να σταθεροποιήσουν την κατάσταση. Ωστόσο εάν αυξηθούν τα κύματα ασθενών και ειδικά οι νοσηλείες στις ΜΕΘ, τότε τα περιοριστικά μέτρα θα αποτελέσουν επιλογή μονόδρομο.

Στα νοσοκομεία γίνεται τις τελευταίες ώρες αγώνας δρόμου, προκειμένου να ετοιμαστούν ακόμη και για το κακό σενάριο, που είναι να ξεπεράσουν τις 300 οι νοσηλείες, τις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκτακτα κίνητρα σε γιατρούς και νοσηλευτές για στελέχωση νοσοκομείων

Προκειμένου δε να μην παρουσιαστεί έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, λόγω του ότι βρίσκονται με άδεια αναπαύσεως αρκετοί εργαζόμενοι, θα δοθούν κίνητρα προκειμένου να στελεχωθούν τα νοσοκομεία. Αυτά θα αφορούν στην χορήγηση εφάπαξ ποσού σε όσους γιατρούς και νοσηλευτές, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενδιαφερθούν να στελεχώσουν τα τμήματα όπου θα παρουσιαστούν ανάγκες. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη και το πλάνο παραπομπής ασθενών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια στα οποία έχει μπει φραγμός στις εισαγωγές ασθενών.

«Νοσηλεύεται ένας μεγάλος αριθμός ασθενών και περιμένουμε περαιτέρω αύξηση τις επόμενες ημέρες, επειδή παραμένει πολύ υψηλό το ποσοστό θετικότητας στην κοινότητα», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου.

Πιο πολλές οι εισαγωγές από τα εξιτήρια

Αυτό που εντείνει την αγωνία είναι πως εδώ και μέρες οι εισαγωγές, είναι περισσότερες από τα εξιτήρια. «Κάθε μέρα γίνονται περίπου 25 εισαγωγές ασθενών με covid-19. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν 10-12 εισαγωγές περισσότερες από τα εξιτήρια. Ανησυχούμε όλοι για νέα αύξηση των νοσηλειών», σημείωσε ο κ. Χαριλάου.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες περίπου 300 κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό σε τέσσερα νοσηλευτήρια και εάν παραστεί ανάγκη, θα επιστρατευτεί και αυτό της Πάφου. Το πλάνο προβλέπει ανάπτυξη μέχρι και 400 κλίνες. «Η δυσκολία είναι πως υπάρχει μεγάλη πληρότητα στα νοσοκομεία με ασθενείς non covid και γι’ αυτό άρχισε η αποστολή στον ιδιωτικό τομέα. Ο στόχος είναι να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να εξοικονομηθούν κλίνες και προσωπικό».

Κληθείς να απαντήσει τι θα γίνει, εάν η αύξηση ασθενών στα νοσηλευτήρια συνεχιστεί και ξεπεραστούν τα όρια που έχουν τεθεί ο κ. Χαριλάου απάντησε, πως σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, για να εξευρεθεί λύση. «Αυτό που απαιτείται είναι συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Βάσει του διατάγματος που είναι σε ισχύ πρέπει να έχουν διαθέσιμο το 30% των κλινών τους σε κοινούς θαλάμους και το 40% σε κλίνες ΜΕΘ, ώστε να παραπέμπονται ασθενείς».

Το αδιαχώρητο εν τω μεταξύ, συνεχίζει να σημειώνεται στα ιατρεία βραχείας νοσηλείας, στα οποία μεταφέρονται με ασθενοφόρα ασθενείς για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα της κατάστασής τους και να αποφασιστεί εάν θα εισαχθούν στο νοσοκομείο, σε θάλαμο covid. Αυτό σύμφωνα με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, οφείλεται στο γεγονός ότι απουσιάζουν με άδεια αναπαύσεως αρκετοί Προσωπικοί Ιατροί και δεν ανταποκρίνονται στις κλήσεις ασθενών. Αυτός όπως αναφέρει ο ΟΚΥπΥ, είναι και ο λόγος που εδώ και λίγες μέρες γίνεται το αδιαχώρητο στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή