Βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί τα νέα μέτρα-Τα όρια που φέρνουν νέες παρεμβάσεις

Εν μέσω του τέταρτου πανδημικού κύματος, που συνεχίζει επελαύνει εδώ και δύο εβδομάδες, τέθηκαν από τα χαράματα σε ισχύ τα νέα μέτρα σε μια ύστατη προσπάθεια για περιορισμό της διασποράς, που προσέλαβε μεγάλες διαστάσεις προκαλώντας πίεση στο σύστημα υγείας.

Η μεγάλη αγωνία αφορά στις αντοχές των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αφού πέραν από τις νοσηλείες σε απλές κλίνες covid-19, διπλασιάστηκαν οι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ, αποτελεί τον λεγόμενο σκληρό δείκτη της πανδημίας, ο οποίος οδηγεί στην άμεση λήψη μέτρων, εάν ξεπεραστούν κάποια όρια που έχουν τεθεί. Το επιπρόσθετο πρόβλημα σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, είναι πως βρίσκονται με άδεια αναπαύσεως λόγω των διακοπών, ιατροί και νοσηλευτές που έδωσαν μεγάλες μάχες το προηγούμενο διάστημα.

Σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης στις νοσηλείες, η απόφαση είναι όπως ανακληθούν άδειες και να παραπεμφθούν ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο μπήκε εδώ και μέρες, όριο πληρότητας. Στο παρόν στάδιο, πέραν από το Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που έγινε ξανά  Νοσοκομείο Αναφοράς, θα επεκταθούν κλίνες σε αυτά της Λεμεσού και της Λάρνακας, ενώ εάν ξεπεραστεί το όριο των 300 ασθενών, θα επιστρατευτεί και το νοσοκομείο Πάφου.

Εάν πάντως αυξηθούν σε αυτό το βαθμό οι νοσηλείες και ξεπεράσουν τους 30 οι διασωληνωμένοι ασθενείς, τότε πολύ πιθανόν θα αποφασιστούν νέα μέτρα, προκειμένου να προστατευθεί το σύστημα υγείας.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλάνο για πιθανή αύξηση στις νοσηλείες-Έτοιμοι να συμβάλουν ιδιώτες γιατροί

Τα μέτρα σε ισχύ

Οι ελπίδες εναποτίθενται στα νέα μέτρα και ειδικά σε αυτό που προνοεί την ακόμα πιο ευρεία χρήση του SafePass. Από σήμερα και τουλάχιστον μέχρι τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να επιδεικνύεται σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπου ανά πάσα στιγμή συναθροίζονται πέραν των 20 ατόμων, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων της επιχείρησης. Εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης SafePass οι παραλίες, τα πάρκα και γραμμικά πάρκα, τα φράγματα, οι πλατείες, τα μονοπάτια της φύσης και οι εκδρομικοί χώροι.

Επιπρόσθετα όλοι οι θαμώνες στους χώρους διασκέδασης πρέπει να είναι καθήμενοι, με το χορό να απαγορεύεται από σήμερα, εκτός εάν στο χώρο είναι όλοι εμβολιασμένοι. Από τα χαράματα απαγορεύονται και οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας ή/και άλλες δομές φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων, με εξαίρεση τα άτομα που έχουν SafePass.

Αυξάνεται επίσης ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε κλειστούς χώρους από 350 σε 450 πρόσωπα, νοουμένου ότι όλα τα άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες. 

Για τους εξωτερικούς χώρους ο μέγιστος αριθμός ατόμων είναι 350 άτομα με απαραίτητη την προσκόμιση SafePass, είτε 500 άτομα νοουμένου ότι όλοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες και κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης.

Μάχη σε δύο μέτωπα

Η προσπάθεια πλέον, επικεντρώνεται σε δύο μέτωπα που αφορούν από την μία στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και από την άλλη στον περιορισμό της διασποράς κάτι που εάν δεν επιτευχθεί έγκαιρα, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέα έκτακτα μέτρα, αφού κινδυνεύει με κατάρρευση το σύστημα υγείας.

Σ’ ότι αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη υπολείπεται ακόμη μακρύς δρόμος, μέχρι την πολυπόθητη ανοσία, παρά την αύξηση του ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας εμβολιάστηκε περίπου το 70% , με το στόχο να είναι η θωράκιση του 80% του πληθυσμού μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Ωστόσο αυτό το ποσοστό, αφορά στον ενήλικο πληθυσμό (714,000) αφού δεν έχουν προστεθεί στον παρονομαστή οι 30,000 εφήβων που εμπίπτουν στις ηλικίες 16 με 18 χρόνων. Εάν προστεθούν και οι έφηβοι, τότε το ποσοστό του συνόλου όσων εμβολιάστηκαν δεν ξεπερνά το 68%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου