Κλειδώνει τα νέα μέτρα το Υπουργικό, έρχονται και άλλα κίνητρα για εμβολιασμούς

Με τα κρούσματα να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και με τους ειδικούς να προειδοποιούν συνέχεια για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, συνέρχεται σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, για να αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα. Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων, ειδικά στους χώρους που παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Την ίδια ώρα, ο ΟΚΥπΥ δηλώνει ότι τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν, αφού η κατάσταση είναι καλύτερη από το προηγούμενο κύμα, όσον αφορά στις νοσηλείες.

Την ίδια ώρα που στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να τεθεί η λίστα με τα κίνητρα, από διάφορες εταιρείες, που θα δοθούν στους νέους, ώστε να τους ενθαρρύνουν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, η Κυβέρνηση καλείται να θέσει υπό το μικροσκόπιό της όλες τις εστίες ταχείας μετάδοσης του κορωνοϊού, ώστε να λάβει στοχευμένα μέτρα, με σκοπό την αναχαίτιση της διασποράς.

Τα νυχτερινά κέντρα, τα θερινά σχολεία και οι κατασκηνώσεις αποτελούν πονοκέφαλο στην Κυβέρνηση, αφού εκεί φαίνεται να υπάρχει η μεγαλύτερη διασπορά, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να κλίνουν προς την αυστηροποίηση των ήδη υπαρχόντων μέτρων. Οι σκέψεις που υπάρχουν είναι όλοι οι παρευρισκόμενοι να είναι καθήμενοι στα νυχτερινά μαγαζιά, να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων ανά τραπέζι και να απαγορεύονται εντελώς οι χοροί. Εξάλλου, μία πρόταση, στην οποία φαίνεται ότι κλίνει η Κυβέρνηση είναι η παρουσίαση SafePass σε όλους τους χώρους, όπως supermarket, περίπτερα, φαρμακεία, φούρνους κλπ. Μία πρόταση που ενδεχομένως να παρουσιάσει προβλήματα, όσον αφορά στην εφαρμογή της. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν πως επιπρόσθετα μέτρα θα ληφθούν στα γηροκομεία και άλλες κλειστές δομές, ενώ ενδεχομένως να απαγορευτούν και οι τελετές αποφοίτησης. 

Όσον αφορά τα κίνητρα των εταιρειών για την ενθάρρυνση των νέων για να εμβολιαστούν, υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των εισηγήσεων που υπάρχουν ενώπιον του Επιτρόπου του Πολίτη, είναι πακέτα δεδομένων διαδικτύου και πακέτα κινητής τηλεφωνίας, από εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Παράλληλα, έγιναν κάποιες εισηγήσεις από τράπεζες, για τις οποίες αναμένονται διευκρινίσεις ώστε να προστεθούν στα κίνητρα που θα δοθούν, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προτάσεις από υπεραγορές, για παραχώρηση κουπονιών. 

Έτοιμα τα νοσηλευτήρια

Στο μεταξύ, όσο ανεβαίνουν τα κρούσματα, τόσο αυξάνονται οι νοσηλείες, κάτι που καθορίζει και τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης. Ωστόσο, μπορεί τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των νοσηλειών να αυξάνεται, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών κινείται σε σταθερά επίπεδα, όπως επίσης και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και ΜΑΦ.

Παρ’ όλα αυτά, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ζήτησε την αναβολή όλων των μη επειγόντων χειρουργείων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσηλευτήρια και να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πανδημίας, ενώ το σχέδιο δράσης του ΟΚΥπΥ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

«Να μην ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα νοσηλεύσαμε πέραν των 4,000 ασθενών με Covid-19. Έχουμε δυσκολίες, η πρώτη δυσκολία είναι ότι έχουμε μεγάλη πληρότητα των νοσηλευτηρίων από άλλους ασθενείς, άρα με την παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα θα γίνει αποσυμφόρηση και η δεύτερη δυσκολία είναι ότι είναι καλοκαιρινή περίοδος και μέρος του προσωπικού μας βρίσκεται με άδεια. Δεν συζητήθηκε ακόμη ενδεχόμενο ανάκλησης των αδειών, αλλά δε περίπτωση που οι αριθμοί θα αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό, που απαιτείται επιπρόσθετο προσωπικό, τότε είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί», εξήγησε στον REPORTER ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου.

Μέχρι στιγμής, το ποσοστό των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσηλευτήρια, ανέρχεται στο 3%, σε αντίθεση με το 5%, που παρατηρήθηκε στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας.

«Στο προηγούμενο κύμα νοσηλεύσαμε πέραν των 300 ασθενών σε μία ημέρα, εκ των οποίων οι 39 ήταν σε ΜΕΘ. Δεν υπολογίζουμε ότι εντός των ημερών θα έχουμε τόσους νοσηλευόμενους, για το λόγο ότι το ποσοστό εισαγωγών, σε σχέση με το προηγούμενο κύμα είναι μικρότερο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: M. Χατζηπαντέλας: Η προσέλευση στα κέντρα εμβολιασμού walk-in ξεπέρασε τις προσδοκίες μας

Θετική η ανταπόκριση στα Walk-in 

Εξάλλου, θετικό πρόσημο έλαβε η επίσημη πρώτη των walk-in εμβολιαστικών κέντρων, με αποτέλεσμα τα εμβόλια να εξαντληθούν από τις πρώτες δύο ώρες, σε διάφορα σημεία. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, την πρώτη μέρα εξυπηρετήθηκαν συνολικά 552 πρόσωπα παγκύπρια, κάτι που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες τους. 

Λόγω της αυξημένης προσέλευσης του κόσμου στα κέντρα εμβολιασμού, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των εμβολίων που θα διατίθεται στα walk-in, ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετούν τους πολίτες που σπεύδουν για εμβολιασμό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου