Πέμπτη 6 Οκτ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Ξανά σε συναγερμό τα νοσοκομεία, αναβάλλονται τα μη επείγοντα περιστατικά

  14/07/2021 15:14
Ξανά σε συναγερμό τα νοσοκομεία, αναβάλλονται τα μη επείγοντα περιστατικά

Ξανά σε συναγερμό τα νοσοκομεία, αναβάλλονται τα μη επείγοντα περιστατικά

  14/07/2021 15:14

Θα αυξηθούν οι νοσηλείες με COVID 19 τις επόμενες ημέρες, λέει στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται στο πολύ υψηλό ιικό φορτίο που υπάρχει στην κοινότητα καθώς και στο πολύ υψηλό ποσοστό θετικότητας, το οποίο μεταφράζεται σε ένα βαθμό σε νοσηλείες.

«Είναι μια δύσκολη περίοδος, βλέπουμε ότι υπάρχει μια αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, νοσηλεύονται 159 ασθενείς εκ των οποίων οι 19 είναι στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Εκείνο το οποίο έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες είναι ότι υπάρχει αύξηση των νοσηλευόμενων σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κι αυτό είναι ανησυχητικό», είπε.

Όπως ανέφερε, «μπορεί να μην έχουμε τις νοσηλείες της προηγούμενης περιόδου, δηλαδή το 5% σε νοσηλείες από τα θετικά περιστατικά και να έχουμε το 3% ως ποσοστό νοσηλειών από τα θετικά περιστατικά αλλά η παρατεταμένη διάρκεια του υψηλού ποσοστού θετικότητας στην κοινότητα, σίγουρα θα μας αυξήσει τον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών».

Ήδη, σημείωσε, έχει ζητηθεί να αναβληθούν όλα τα μη επείγοντα περιστατικά τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό και να αποσταλούν ασθενείς άλλων ειδικοτήτων στον ιδιωτικό τομέα ούτως ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσηλευτήρια, γιατί έχουν πολύ υψηλή πληρότητα αυτή την στιγμή, για να εξοικονομηθούν κλίνες και προσωπικό.

Ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας, είπε, είναι το ότι αυτή την περίοδο λείπει ένας μεγάλος αριθμός από το προσωπικό σε καλοκαιρινές άδειες.

Πρώτη φορά περιστατικό COVID 19 σε εγκυμονούσα στην ΜΕΘ

Ο κ. Χαριλάου αναφέρθηκε σε ένα ιδιάζον περιστατικό, το οποίο νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Όπως σημείωσε, πρόκειται για γυναίκα 22 ετών η οποία διανύει την 19η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Η νεαρή εισήχθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με COVID,  στην πορεία λόγω της σοβαρής αναπνευστικής ανεπάρκειας είχε διακομισθεί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τώρα γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους γιατρούς και το προσωπικό ούτως ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει.

 «Η ευχή μας είναι να τα καταφέρει, να βγει από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και να πάει στο σπίτι της. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους μας, είναι η πρώτη φορά που νοσηλεύουμε τέτοιου είδους περιστατικό στα νοσηλευτήρια μας και όλοι μας πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις», συμπλήρωσε ο κ. Χαριλάου.

Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για υποχρέωση του υγειονομικού προσωπικού να εμβολιαστεί

Ο κ. Χαριλάου είπε πως «δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο αυτή την στιγμή που να υποχρεώνει το υγειονομικό προσωπικό να εμβολιαστεί. Εάν κι εφόσον υπάρξει αυτό το νομικό πλαίσιο, όπως έχει ανακοινωθεί και από την Ελλάδα, να είστε σίγουροι ότι ο Οργανισμός θα ακολουθήσει το νομικό πλαίσιο».

Σημείωσε ότι υπάρχει ένας αριθμός από το προσωπικό, το οποίο δεν έχει εμβολιαστεί. Ήδη από την Δευτέρα, συνέχισε, έχουμε εφαρμόσει το safe pass, όπου ο καθένας όταν εισέρχεται στα νοσηλευτήρια πρέπει να διαθέτει safe pass είτε είναι προσωπικό είτε είναι επισκέπτης είτε είναι ασθενής, ο οποίος επισκέπτεται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσηλευτηρίων. Με αυτόν τον τρόπο, είπε, θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια μέσα στο νοσοκομειακό χώρο.

Η έκκληση μας προς τους συναδέλφους, πρόσθεσε, είναι να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό χωρίς κανένα ενδοιασμό με εξαίρεση εκείνους που για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διασωληνωμένη 22χρονη εγκυμονούσα με κορωνοϊό-«Υπεράνθρωπες προσπάθειες ιατρών»

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας