Έρχονται νέα μέτρα και δώρα για εμβολιασμένους-Τι δίνουν οι άλλες χώρες

Την ώρα που τα κρούσματα συνεχίζουν να χτυπούν κόκκινο και οι νοσηλείες ανεβαίνουν ανησυχητικά βάζοντας πίεση στα δημόσια νοσηλευτήρια, η Κυβέρνηση τρέχει να βρει συμπαραστάτες, οι οποίοι θα δώσουν κίνητρα στους νέους να εμβολιαστούν. 

Το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, αναμενόταν να συνέλθει σήμερα το πρωί στις 09:00, ωστόσο θα συνέλθει την ερχόμενη Παρασκευή, όπου θα εξετάσει την κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, δήλωσε πως θα συζητηθεί η πιθανή λήψη νέων μέτρων, προς αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων.

Στο τραπέζι προς συζήτηση θα τεθεί η δέσμη κινήτρων για τους εμβολιασμένους που θα εισηγηθεί ο Επίτροπος του Πολίτη, Παναγιώτης Σεντώνας. Ακολούθως αφού καταλήξουν στα κίνητρα που θα δοθούν, ενδεχομένως και εντός της ημέρας να υπάρξουν ανακοινώσεις από πλευράς της Κυβέρνησης. 

Την ίδια ώρα οι εισηγήσεις για τα κίνητρα από οργανισμούς συνεχίζουν να φθάσουν στο γραφείο του Επιτρόπου και θα προστίθενται στον κατάλογο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των εισηγήσεων, οι οποίες αναμένεται να υιοθετηθούν και να δοθούν ως κίνητρα στους νέους, είναι πακέτα δεδομένων διαδικτύου και πακέτα κινητής τηλεφωνίας, από εταιρείες τηλεπικοινωνιών. 

Παράλληλα, έγιναν κάποιες εισηγήσεις από τράπεζες, για τις οποίες αναμένονται διευκρινίσεις ώστε να προστεθούν στα κίνητρα που θα δοθούν, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προτάσεις από υπεραγορές, για παραχώρηση κουπονιών. 

Παράλληλα, η ΚΟΠ απέστειλε εισήγηση στα σωματεία για παραχώρηση δωρεάν εισιτηρίων διαρκείας από ομάδες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, με αρκετές εξ’ αυτών να βλέπουν θετικά την πρόταση. 

Σε περίπτωση που η ομοσπονδία λάβει θετικές απαντήσεις, τότε θα προχωρήσει με κατάθεση της πρότασής της στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για τους νέους.

Από διαμερίσματα και αυτοκίνητα μέχρι και… κάνναβη για να εμβολιαστούν

Την ίδια ώρα, που τα κίνητρα για εμβολιασμό βρίσκονται προ των πυλών στην Κύπρο, σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, έχουν ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση των κινήτρων, σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται για να πειστούν πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη.

Χρήματα, διαμερίσματα, αυτοκίνητα, μπύρες, αγελάδες, ντόνατς, ακόμη και ναρκωτικά, προσφέρουν διάφορες χώρες στους πολίτες τους, ενώ από την άλλη, υπάρχουν και οι χώρες που απειλούν τους κατοίκους τους με τιμωρίες εάν δεν κάνουν το εμβόλιο. Για παράδειγμα, στην Τζακάρτα οι απρόθυμοι απειλούνται με πρόστιμα ύψους 5 εκατομμυρίων  ρουπίων, ενώ σε πανεπιστημιούπολη της Ινδίας οι Αρχές επέβαλαν στους ιδιοκτήτες μπαρ να μη σερβίρουν αλκοόλ σε άτομα, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Ινδονησία

Δωρεάν κοτόπουλα σε άτομα άνω των 45 ετών, προκειμένου να κάμψουν τους δισταγμούς τους για το εμβόλιο προσφέρουν σε αγροτικές περιοχές της Ινδονησίας, που βρίσκονται στα πρόθυρα καταστροφής λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό. Η αστυνομία του Τσιαντζούρ στην επαρχία της Δυτικής Ιάβας ξεκίνησε το σχετικό πρόγραμμα τον περασμένο Μάιο σε συνεργασία με την περιφέρεια και τοπικά κέντρα υγείας.

Ολλανδία

Βαρέλια με ρέγγες και πίκλες, που χαρακτηρίζεται ως μια παραδοσιακή λιχουδιά στην Ολλανδία, διανεμήθηκαν σε εμβολιαστικό κέντρο για να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Καναδάς

Στην επαρχία της Αλμπέρτα στον δυτικό Καναδά οι Αρχές έχουν στήσει λοταρία προσφέροντας σε όσους προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα τρεις ευκαιρίες να κερδίσουν από 1 εκατ. δολάρια. Η επαρχία προσφέρει επίσης διάφορα βραβεία για το δεκαήμερο ροντέο Calgary Stampede τον Ιούλιο, που προσελκύει πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο.

ΗΠΑ

Η πολιτεία της Ουάσιγκτον, που νομιμοποίησε τη χρήση κάνναβης το 2012 για διασκέδαση, προσφέρει… τσιγαριλίκια για εμβόλια. Η προωθητική αυτή καμπάνια ξεκίνησε προ ημερών και τελειώνει τον Ιούλιο.

Στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος Μπιλ Ντε Μπλάζιο επιτρέπει στους εμβολιασμένους να βγάλουν τη μάσκα σε εσωτερικούς χώρους και δίνει μπόνους 100 δολάρια σε τοπικούς συλλόγους για κάθε δημότη, που θα κάνει με παρότρυνσή τους το εμβόλιο. Παράλληλα έχει οργανωθεί λοταρία με έπαθλο πέντε εκατ. στη Νέα Υόρκη, αλλά και στο Οχάιο (πέντε λοταρίες του ενός εκατ. δολαρίων για όσους κάνουν και τις δύο δόσεις εμβολίου και μία πλήρης υποτροφία για εμβολιασμένους εφήβους) και την Καλιφόρνια (συμμετοχή σε λοταρία 1,5 εκατ. δολαρίων)

Στη μάχη συστρατεύονται επίσης και μεγάλες εταιρείες, όπως η Delta Airlines, η JP Morgan Chase και η Saks, που προσφέρουν πρόσθετο ρεπό σε όσους υπαλλήλους τους κάνουν το εμβόλιο, ενώ άλλες προσφέρουν μετρητά όπως η Amazon (έως 80 δολάρια), η Walmart (75$), η Publix (125 $) και η American Airlines (50$ συν ένα ρεπό).

Ιράκ

Καφετέρια στη Βαγδάτη προσέφερε δωρεάν καφέ σ’ όσους πελάτες είχαν μαζί τους αποδεικτικό εμβολιασμό με τον ιδιοκτήτη της να παροτρύνει την κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμά του με ανάλογες πρωτοβουλίες.

Ινδία

Στην ινδική πόλη Ρατζκότ της επαρχίας Γκουζουράτ, οι γυναίκες αποκτούν ένα σκουλαρίκι μύτης ενώ οι άνδρες σε άλλες περιοχές της χώρας εισπράττουν ως επιβράβευση γεύματα, εκπτώσεις σε σέρβις αυτοκινήτων, γραφική ύλη, γλυκίσματα και γεύματα με κοτόπουλο. Στη δημαρχιακή ενότητα του βορείου Δελχί, το πρόγραμμα επιβράβευσης περιλαμβάνει ακόμη και φορολογική ελάφρυνση 5% στα δημοτικά τέλη.

Ρωσία

Η Μόσχα κληρώνει πέντε αυτοκίνητα εβδομαδιαίως για εμβολιασμένους, συνολικά 20 οχήματα προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις των απρόθυμων. Παράλληλα, έχει καταγραφεί ως κίνητρο και δωρεάν παγωτό.

Ρουμανία

Όσοι κάνουν μια δόση εμβολίου επιβραβεύονται μ’ ένα σάντουιτς με λουκάνικο.

Σερβία

Τον περασμένο μήνα, οι πρώτοι 100 που έκαναν το εμβόλιο σε μεγάλο εμπορικό κέντρο στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, έλαβαν ως δώρο ένα εκπτωτικό κουπόνι αξίας 3.000 δηναρίων (κάπου 25 ευρώ), ενώ ο πρόεδρος της χώρας υποσχέθηκε ότι κάθε πολίτης που θα κάνει το εμβόλιο θα λαμβάνει ένα συμβολικό χρηματικό ποσό.

Χονγκ Κονγκ

Κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο Χονγκ Κονγκ προσφέρουν πολυτελή βραβεία από ένα διαμέρισμα αξίας άνω του ενός εκατ. ευρώ μέχρι αυτοκίνητο Tesla και ράβδο χρυσού 24 καρατίων. Οι Αρχές της πόλης επαφίενται ολοένα και περισσότερο στη βοήθεια τοπικών επιχειρήσεων προκειμένου να πείσουν τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο μέσα σ’ ένα κλίμα καχυποψίας μετά την πάταξη των διαδηλώσεων κατά της Κίνας προ διετίας.

Ταϊλάνδη

Στην αγροτική περιοχή Μάε Τσάεμ της Ταϊλάνδης οι Αρχές κληρώνουν έως και 27 αγελάδες, μια εκστρατεία που στέφθηκε με επιτυχία καθώς σχεδόν οι μισοί από τους 1.400 κατοίκους της περιοχής έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Κίνα

Κινέζοι λαμβάνουν δωρεάν καρτέλες με αυγά προκειμένου να εμβολιαστούν. Μια αφίσα που κυκλοφόρησε στο δημοφιλές στην Κίνα μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo ανέφερε ότι οι άνω των 60 που θα κάνουν το εμβόλιο «μπορούν να λάβουν δωρεάν έως και δύο καρτέλες με φρέσκα αυγά». Στο μεταξύ επιχειρήσεις στο Πεκίνο φέρονται να μοιράζουν λαχανικά, παγωτά, φτερούγες κοτόπουλο και ντάμπλινγκ ως κίνητρα για εμβολιασμό.

Τα… αντικίνητρα στους απείθαρχους

Εκτός από κίνητρα, σε ορισμένες περιπτώσεις επιστρατεύονται και αντικίνητρα για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, όπως για παράδειγμα στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, τη Τζακάρτα οι απρόθυμοι απειλούνται με πρόστιμα ύψους 5 εκατ. ρουπίων (κάπου 350$).

Σε ορισμένες χώρες επίσης, περιορίζεται η πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε εκδηλώσεις ή δημόσιους χώρους.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα π.χ. θα απαγορεύεται η συμμετοχή σε αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, ενώ στο Καζακστάν περιορίζεται η πρόσβαση σε μπαρ, κινηματογράφους, αεροδρόμιο και άλλους δημόσιους χώρους για όσους αποφεύγουν να εμβολιαστούν.

Η Σαουδική Αραβία έχει ανακοινώσει ότι θα απαγορεύει από τον Αύγουστο την είσοδο των ανεμβολίαστων σε εμπορικά κέντρα. Άλλες κυβερνήσεις έχουν απειλήσει με σοβαρές συνέπειες όσους αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε προ ημερών οι ανεμβολίαστοι, ή όσοι δεν έχουν αναρρώσει από την Covid-19 κι απέκτησαν έτσι ανοσία, δεν θα μπορούν να εργαστούν σ’ όλους τους εργασιακούς χώρους στη Ρωσία. Στις Φιλιππίνες ο πρόεδρος Ντουτέρτε δεν άφησε περιθώρια επιλογής στους πολίτες: «Κάντε το εμβόλιο, ή θα πάτε φυλακή».

Την ίδια ώρα ακόμη, ορισμένες εταιρείες, όπως η βρετανική Pimlico Plumbers, λένε ότι δεν θα προσλαμβάνουν άτομα που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»