«Σε κομβικό σημείο η πανδημία, τα εμβόλια δεν επηρεάζουν την γονιμότητα»

Σε κομβικό σημείο βρίσκεται η πανδημία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά.

Σημείωσε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η θωράκιση των πολιτών με τον εμβολιασμό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που δύνανται να εμβολιαστούν ενώ επανέλαβε ότι υπάρχει αθρόα εισαγωγή στα νοσοκομεία με 9 στα 10 άτομα να αφορούν ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σε σχέση με φόβους για στείρωση από τα εμβόλια, είπε ότι σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει τα εμβόλια δεν επηρεάζουν την γονιμότητα.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κομβική σήμερα» ,είπε η κ. Πανά σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου και σε ένα πλαίσιο χαλαρώσεων, παράλληλα με την επικράτηση στην Ευρώπη αλλά και την Κύπρο της μετάλλαξης Δέλτα που αποτελεί το πιο μεταδοτικό στέλεχος που είχαμε να διαχειριστούμε μέχρι σήμερα.

«Αυτό καθιστά την κατάσταση στην Κύπρο και την Ευρώπη ιδιαίτερα ανησυχητική. Το όπλο που έχουμε και θα έχουμε στις επιδημίες που αφορούν λοιμώδη νοσήματα είναι η πρόληψη και αυτή ήταν και θα είναι ο εμβολιασμός» τόνισε.

Η κ. Πανά είπε στο ΚΥΠΕ ότι πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση της θωράκισης και πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που δύνανται να εμβολιαστούν.

Είπε ότι με βάση την εθνική αναφορά μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στα 23 έτη, μειώνεται ο μέσος όρος των νοσηλευόμενων στα 53 έτη, ενώ υπάρχει αθρόα εισαγωγή στα νοσοκομεία με 9 στα 10 άτομα να αφορούν ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Όλα αυτά δημιουργούν μια κρίσιμη κατάσταση» είπε.

Σχετικά με φόβους που εκφράζονται από νεαρότερα κυρίως άτομα για κίνδυνο στείρωσης από τα εμβόλια, η κ. Πανά, αφού είπε ότι η ίδια ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό της ως πολίτης, διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τις τοξικολογικές μελέτες που έχουν γίνει προκειμένου να ληφθεί η άδεια έγκρισης, δεν φαίνεται γενικότερα από τα εμβόλια που διαθέτουμε για την πανδημία ότι επηρεάζουν την γονιμότητα.

Είπε τέλος ότι οι νέοι χρειάζονται ενημέρωση με τεκμηρίωση σχετικά με τις ανησυχίες τους για εμβόλια.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα