Κρίσιμη εβδομάδα, οι νοσηλείες καθορίζουν τις αποφάσεις-Το βάρος σε εμβολιασμούς

Με τη χώρα να βρίσκεται στη δίνη του τέταρτου πανδημικού κύματος, ξεκινά μια ιδιαιτέρως κρίσιμη εβδομάδα, η οποία θα καθορίσει τις αποφάσεις για τη συνέχεια. Βαρόμετρο θα αποτελέσουν οι νοσηλείες, που αυξάνονται μέρα με την ημέρα, σε μια χρονική συγκυρία όπου τα μεγάλα νοσηλευτήρια έχουν πληρότητα πάνω από 80%, ενώ πολλοί γιατροί και νοσηλευτές απουσιάζουν με άδεια αναπαύσεως, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα 849 τα νέα κρούσματα, αυξάνονται οι νοσηλείες-Όλες οι πληροφορίες

Πρώτιστος στόχος είναι η σταθεροποίηση των κρουσμάτων, μέσω του περιορισμού της διασποράς σε ολόκληρη την Κύπρο, κάτι που θα σταθεροποιήσει και τις ροές των ασθενών με covid στα δημόσια νοσηλευτήρια. Αν και λόγω των εμβολιασμών αλλά και της μικρότερης ηλικίας των πλείστων κρουσμάτων, χρήζουν νοσηλείας λιγότερα άτομα από τα προηγούμενα κύματα, εκφράζεται ανησυχία για τον αριθμό των κρουσμάτων, αφού όσο πιο πολλά εντοπίζονται, τόσο θα αυξάνονται και οι νοσηλείες.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο σημειώθηκε νέο άλμα στις νοσηλείες. Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, χθες βράδυ νοσηλεύονταν σε πέντε δημόσια νοσηλευτήρια 139 ασθενείς, με την κατάσταση της υγείας 34 από αυτούς να χαρακτηρίζεται ως σοβαρή.

Επιπρόσθετα ανακοινώθηκαν 849 κρούσματα ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 8,412 μόνο τις 11 πρώτες μέρες του Ιούλη, που εξελίσσεται σε έναν από τους χειρότερους μήνες της πανδημίας, αναφορικά με τον αριθμό των νέων περιστατικών της νόσου.

Ο στόχος για τους εμβολιασμούς

Η μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στους εμβολιασμούς, με το στόχο των επόμενων δύο εβδομάδων να είναι η θωράκιση του 70% του πληθυσμού άνω των 16 ετών, με την ελπίδα το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 80% στις αρχές του φθινοπώρου. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον με την πρώτη δόση το 66,5% του πληθυσμού.

Η ζήτηση για νέα ραντεβού έχει αυξηθεί μετά την ανακοίνωση των νέων αποφάσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή από την περασμένη Παρασκευή. Περισσότερα από 17 χιλιάδες ραντεβού έχουν διευθετηθεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, τα πλείστα από νεαρά άτομα.

Συνεχίζεται εν τω μεταξύ μέσω κινητών μονάδων ο εμβολιασμός των υπαλλήλων σε ξενοδοχεία. Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν σήμερα στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασαν ενδιαφέρον να εμβολιαστούν πέραν των 1,400 ξενοδοχοϋπαλλήλων, με την κάλυψή τους να έχει ξεπεράσει το 70%.  

Εντός της εβδομάδας θα λειτουργήσουν και τα εμβολιαστικά κέντρα ελεύθερης πρόσβασης τύπου walk in. Σε αυτά θα δίδεται η δυνατότητα διενέργειας εμβολιασμών χωρίς ραντεβού, μια πρακτική που ακολουθείται και σε άλλες χώρες. Οι μονάδες Walk In, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρίσκονται σε υφιστάμενα εμβολιαστικά κέντρα και θα λειτουργούν Δευτέρα με Σάββατο από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατοχυρωθούν και οι προσφορές για την καμπάνια εμβολιασμού που θα έχει στόχευση τους νέους. Επιπρόσθετα θα ανακοινωθούν τα μπόνους από ιδιωτικές εταιρείες σε νέους 18-30 που θα εμβολιαστούν, καθώς και τα ξενοδοχεία που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επιδότησης διακοπών εμβολιασμένων. Ήδη 220 ξενοδοχεία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα.

Ξανά στον Χατζηπαντέλα οι ιδιοκτήτες εστίασης

Ο πρόεδρος και μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου χώρων αναψυχής, θα έχουν εξάλλου νέα συνάντηση εντός της ημέρας με τον υπουργό Υγείας, από τον οποίο θα ζητήσουν να αρθεί το μέτρο του ελέγχου του SafePass από τους ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης, οι οποίοι ζητούν οικονομική ενίσχυση, λόγω μαζικών, όπως λένε, ακυρώσεων από πελάτες. 

Οι εντατικοί έλεγχοι της Αστυνομίας και των άλλων υπηρεσιών για τήρηση των μέτρων και κατοχή SafePass θα συνεχίσουν πάντως και το επόμενο διάστημα. Πέραν από τα υποστατικά διασκέδασης, θα γίνουν έλεγχοι και σε χώρους εργασίας, με στόχευση αυτούς που βρέθηκαν οι μεγαλύτερες αλυσίδες μετάδοσης. Σημειώνεται ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και όσοι δεν νόσησαν τους τελευταίους έξι μήνες, θα πρέπει πλέον να έχουν αρνητικό rapid test κάθε 72 ώρες, αντί κάθε εβδομάδα όπως ίσχυε με τα προηγούμενα μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ