Αγώνας δρόμου για εμβολιασμούς με το βλέμμα στις νοσηλείες-Φόβοι για νέα αύξηση

Με το βλέμμα στραμμένο από τη μία στα νοσοκομεία και από την άλλη στα εμβολιαστικά κέντρα,  οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν τη μάχη, προκειμένου να βάλουν φρένο στην ορμή του τέταρτου πανδημικού κύματος, υπό το φόβο τεράστιων υγειονομικών αλλά και οικονομικών συνεπειών.

Η άνοδος των κρουσμάτων, ακολουθεί πολύ ανησυχητική πορεία και έχει τον πιο αυξημένο ρυθμό από την αρχή της πανδημίας, αφού τα περιστατικά της νόσου σχεδόν δεκαπενταπλασιάστηκαν μόλις σε 20 μέρες (σ.σ στις 21 Ιουνίου είχαν ανακοινωθεί μόλις 67). Μόνο τις δέκα πρώτες μέρες του Ιούλη εντοπίστηκαν 7,563 περιστατικά της νόσου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η εκθετική αύξηση κρουσμάτων οφείλεται σε τρεις παράγοντες: την ινδική μετάλλαξη Δέλτα, το χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμού στους νέους και τη μη τήρηση των μέτρων σε χώρους υψηλού κινδύνου. Τεράστιες αλυσίδες μετάδοσης έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένα κέντρα διασκέδασης, γάμους, βαπτίσεις, θερινά σχολεία, κατασκηνώσεις και χώρους εργασίας.   

Η υποχρεωτική προσκόμιση SafePass με το τεστ να καθορίζεται κάθε 72 ώρες, καθώς και οι εντατικοί έλεγχοι της Αστυνομίας που έχουν στόχευση τα στέκια νέων και τις κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτιμάται πως θα βοηθήσουν στη μείωση των συρροών σε αυτούς τους χώρους και στην ασφαλέστερη λειτουργία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, μέτρα εάν πιεστεί το σύστημα υγείας

Μεγάλη ανησυχία για τις νοσηλείες

Η μεγάλη έγνοια είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία, αφού οι νοσηλείες άρχισαν εδώ και μέρες να είναι περισσότερες από τα εξιτήρια και να σκαρφαλώνουν σε τριψήφιο αριθμό μετά από καιρό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας χθες βράδυ νοσηλεύονταν σε πέντε νοσηλευτήρια του ΟΚΥπY 125 ασθενείς, με την κατάσταση της υγείας 32 από αυτών να χαρακτηρίζεται ως σοβαρη. 

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο ανάπτυξης νέων θαλάμων covid στα νοσοκομεία Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας και εάν χρειαστεί θα ανακαλέσει άδειες γιατρών και νοσηλευτών, που λόγω των διακοπών απουσιάζουν.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι κρίσιμη και πολύ εύθραυστη και τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη», ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου σημειώνοντας ότι στη μάχη μπήκε από χθες και το Νοσοκομείο Λάρνακας.

Αν και το ποσοστό των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, λόγω των εμβολιασμών αλλά και της νεαρής ηλικίας των πλείστων ασθενών έχει μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, αυτό που προκαλεί τεράστια ανησυχία είναι η αύξηση των κρουσμάτων.

«Οι εισαγωγές σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο είναι μεν λιγότερες, ωστόσο αν ο αριθμός των κρουσμάτων στην κοινότητα ανέβει, τότε πολύ πιθανόν τα περιστατικά που θα χρήζουν νοσηλείας να είναι περισσότερα. Είναι γι’ αυτό το λόγο που πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να υπάρχει διαθεσιμότητα σε κλίνες. Στο παρόν στάδιο η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη», ανέφερε ο κ. Χαριλάου.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών με covid, εν τω μεταξύ έχει πέσει στα 53 έτη. «Στο προηγούμενο κύμα ήταν στα 59-60 έτη, ενώ στο δεύτερο κύμα ήταν γύρω στα 70 έτη. Ο λόγος είναι ότι ένα ψηλό ποσοστό μεγαλύτερων ηλικιών έχει εμβολιαστεί και ο ιός βρίσκει πρόσφορο έδαφος στις μικρότερες ηλικίες. Εκείνο που παρατηρούμε, είναι ότι οι περισσότερες εισαγωγές, είναι στην ηλικία των 40-60 ετών και η συντριπτική πλειοψηφία είναι άτομα που είναι ανεμβολίαστα».  

Όπως είπε ο κ. Χαριλάου, υπάρχουν αρκετές δυσκολίες αυτή την περίοδο αφού απουσιάζουν γιατροί και νοσηλευτές, ενώ η πληρότητα όλων των μεγάλων νοσοκομείων ξεπερνά το 80%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μάχη για να αποφύγουμε το lockdown-Εντατικοί έλεγχοι σε μπαρ, κλαμπ και γάμους

Παράλληλες ενέργειες για εμβολιασμούς

Το άλλο πεδίο μάχης για το Υπουργείο Υγείας, είναι οι εμβολιασμοί στους οποίους προσπαθεί να δώσει ώθηση με πολλές παράλληλες ενέργειες. Ήδη η ζήτηση για ραντεβού στην Πύλη Εμβολιασμού έχει αυξηθεί, κυρίως από νέους και έχουν διευθετηθεί τις τελευταίες ημέρες πάνω από 17,000.

Σημαντικό κομμάτι είναι και ο εμβολιασμός των υπαλλήλων σε ξενοδοχεία, μέσω κινητών μονάδων. Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν σήμερα στην Πάφο και από τη Δευτέρα στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Πέραν των 1,400 υπαλλήλων σε ξενοδοχεία, εξέφρασαν επιθυμία να εμβολιαστούν.  

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα λειτουργήσουν εξάλλου και τα εμβολιαστικά κέντρα ελεύθερης πρόσβασης τύπου walk in. Σε αυτά θα δίδεται η δυνατότητα διενέργειας εμβολιασμών χωρίς ραντεβού, μια πρακτική που ακολουθείται και σε άλλες χώρες. Οι μονάδες walk in, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρίσκονται σε υφιστάμενα εμβολιαστικά κέντρα και θα λειτουργούν Δευτέρα με Σάββατο, από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα.

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατοχυρωθούν και οι προσφορές για την καμπάνια εμβολιασμού, που θα έχει στόχευση τους νέους.  Επιπρόσθετα θα ανακοινωθούν τα μπόνους από ιδιωτικές εταιρείες σε νέους 18-30 που θα εμβολιαστούν, καθώς και τα ξενοδοχεία που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επιδότησης διακοπών εμβολιασμένων.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ