Μάχη για να αποφύγουμε το lockdown-Εντατικοί έλεγχοι σε μπαρ, κλαμπ και γάμους

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να προσλάβει το τέταρτο πανδημικό κύμα με το οποίο ήρθε πρόωρα αντιμέτωπη η χώρα, που συνεχίζει να καταγράφει τα χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα στην ΕΕ. Οι ελπίδες εναποτίθενται στα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από χθες, στους εντατικούς ελέγχους που θα διενεργεί για τήρησή τους η Αστυνομίας, καθώς και στους εμβολιασμούς.

Την πολύ ανησυχητική εκθετική πορεία των κρουσμάτων, που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αξιολόγησε σε χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, που στην ουσία υπολειτουργούσε το τελευταίο διάστημα, αφού κάποια μέλη της τελούσαν υπό διαμαρτυρία, για τις αγωγές εναντίον τους από πολίτες.

Κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη παρέστησαν όλοι οι επιστήμονες, που συμφώνησαν πως τα δεδομένα είναι ιδιαιτέρως άσχημα και πως τα κρούσματα ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνονται. Ανησυχία εκφράστηκε και για την απότομη αύξηση στις νοσηλείες αλλά και το ποσοστό θετικότητας. Τα μέλη της ΣΕΕ αποφάσισαν όμως, πως σε αυτό το στάδιο θα ήταν πρόωρο να εισηγηθούν τη λήψη νέων μέτρων στον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, αφού δεν έχει διαφανεί η αποτελεσματικότητα αυτών, που τέθηκαν σε ισχύ μόλις χθες. 

Η Κυβέρνηση πάντως, υπό το φόβο ασύμμετρων υγειονομικών αλλά και οικονομικών επιπτώσεων, προτίθεται να λάβει νέα έκτακτα μέτρα σε περίπτωση που συνεχιστεί η γεωμετρική άνοδος περιστατικών και η αύξηση στις νοσηλείες. Τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα χαρακτηρίζονται ως πολύ κρίσιμα και θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα, χωρίς να αποκλείονται νέες αποφάσεις ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας εάν παραστεί ανάγκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα 882 τα νέα κρούσματα, δεν ανακοινώθηκε θάνατος-Η ενημέρωση του Υπ. Υγείας

Εντατικοί έλεγχοι σε μπαρ και νυκτερινά κέντρα

Ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της στρατηγικής, για να αποφευχθούν νέα περιοριστικά μέτρα και δη το lockdown, είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων διασφάλισης τήρησης των μέτρων και των πρωτοκόλλων, σε χώρους υψηλού κινδύνου.

Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην Αστυνομία, που άρχισε από ψες να κάνει πολύ πιο αισθητή την παρουσία της, με στόχευση τα στέκια νέων όπου εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα. Συγκεκριμένα κλαμπ και beach bars στον Πρωταρά, τη Λεμεσό και άλλες παράλιες πόλεις, στα οποία εντοπίστηκαν τεράστιες αλυσίδες μετάδοσης, βρίσκονται στο μικροσκόπιο και ο στόχος είναι να ελεγχθούν ενδελεχώς, μέσα στο Σαββατοκυρίακο τόσο για την προσκόμιση του Safepass από τους πελάτες, όσο και για την τήρηση του μέτρου που θέτει περιορισμό στον αριθμό των θαμώνων.

Έλεγχοι πάντως θα διενεργηθούν, σύμφωνα με την Αστυνομία και σε άλλους χώρους υψηλού κινδύνου όπως γάμους, βαπτίσεις και εκδηλώσεις. «Η ηγεσία της Αστυνομίας έδωσε οδηγίες για εντατικοποίηση των ελέγχων, σε χώρους όπου παρατηρείται αυξημένος επιδημιολογικός κίνδυνος», ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπου Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου.

Οι αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες χώρων εστίασης, εν τω μεταξύ, που από χθες έχουν την ευθύνη ελέγχου του SafePass συνεχίζονται. Ο Πρόεδρος και μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής, είχαν χθες συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, αναφέροντας πως δεν πρέπει να θυματοποιούνται για λίγους ιδιοκτήτες, που δεν τηρούν τα μέτρα. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, συνέρχονται προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρχονται εμβολιαστικές μονάδες τύπου Walk In-Τι είναι και πώς θα λειτουργούν

Εμβολιασμοί σε μονάδες Walk In

Όλες οι ενέργειες πλέον στοχεύουν στην αύξηση των εμβολιασμών, με το στόχο να είναι η θωράκιση του 80% του πληθυσμού, μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Πέραν των κινήτρων και των αντικινήτρων που ανακοινώθηκαν από την Κυριακή θα τεθούν σε λειτουργία σε κάθε επαρχία Εμβολιαστικά Κέντρα ελεύθερης προσέλευσης (Walk In).

Πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθείται και στο εξωτερικό, που δίδει την ευκαιρία ανά πάσα στιγμή σε πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν ραντεβού, να εμβολιάζονται. Οι Walk In μονάδες θα έχουν συγκεκριμένο ωράριο και ο τρόπος λειτουργίας τους θα προσομοιάζει με αυτόν των μονάδων για διενέργεια rapid test.

Από σήμερα θα λειτουργήσουν, κινητές μονάδες για εμβολιασμούς σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Ήδη υπάρχει συνεννόηση με ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων, που άρχισαν να καταρτίζουν καταλόγους με τα ονόματα προσωπικού, που ενδιαφέρθηκαν να εμβολιαστούν. Ξενοδοχεία με μικρό αριθμό προσωπικού θα εμβολιάζονται από κινητές μονάδες σε μεγαλύτερα ξενοδοχεία που γειτνιάζουν. 

Πάντως τα ραντεβού για εμβολιασμό έχουν αυξηθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Όπως ανέφερε χθες σε ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, από τις 2 μέχρι τις 8 Ιουλίου διευθετήθηκαν 17.676 ραντεβού για εμβολιασμούς, τα περισσότερα από νεαρά άτομα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
BINTEO: Τι έδειχνε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο Youtube πριν από 19 χρόνια