Συνέρχονται εκτάκτως οι επιστήμονες-Προτάσεις για ανακοπή του τέταρτου κύματος

Η ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, που έφερε τη χώρα αντιμέτωπη μέσα στο καλοκαίρι με το τέταρτο πανδημικό κύμα, προκαλεί τεράστια ανησυχία και οι επιστήμονες συνήλθαν στις 7 το απόγευμα προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να ετοιμάσουν εισηγήσεις προς την Κυβέρνηση.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, δεν συνεδρίαζαν το τελευταίο διάστημα, με τη μεταξύ τους συνεννόηση να γίνεται μέσω ανταλλαγής email. Κι αυτό επειδή κάποιοι επιστήμονες τελούσαν υπό διαμαρτυρία, ζητώντας νομική ασυλία για τις αγωγές εναντίον τους. Παραμένει άγνωστο πάντως κατά πόσον στην τηλεδιάσκεψη, θα λάβουν μέρος και οι επιστήμονες που τελούν υπό διαμαρτυρία.

Η Κυβέρνηση έχει πάντως πρόθεση να επιβάλει νέα μέτρα σε περίπτωση που ανέβουν κι άλλο οι αριθμοί των κρουσμάτων, που αυξάνονται πλέον με γεωμετρικούς ρυθμούς. Όσοι από τους επιστήμονες παραστούν στην απογευματινή σύσκεψη θα κληθούν να καταθέσουν απόψεις και εισηγήσεις, προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις στο Υπουργείο Υγείας.

Τα καμπανάκια κινδύνου, κρούουν πλέον από παντού, με τις υγειονομικές αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις, να εκτιμάται πως θα είναι τεράστιες, σε περίπτωση που δεν γίνει κατορθωτός ο έλεγχος της διασποράς. 

Η χώρα βρίσκεται από χθες στο βαθύ κόκκινο στο χάρτη επικινδυνότητας του ECDC, μια εξέλιξη ιδιαιτέρως αρνητική, αφού έρχεται εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου, εξανεμίζοντας τις όποιες ελπίδες για προσέλκυση σημαντικού αριθμού τουριστών. Η Κύπρος καταγράφει τα χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα στην ΕΕ, έχοντας διπλάσια ποσοστά κρουσμάτων από την αμέσως επόμενη χειρότερη χώρα που είναι η Πορτογαλία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε συναγερμό τα νοσοκομεία, τρέχουν να αναπτύξουν κλίνες-Ανάκληση αδειών εάν χρειαστεί

SafePass παντού εν μέσω αντιδράσεων

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, κυρίως από τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης, καθίσταται εν τω μεταξύ από σήμερα υποχρεωτικό το SafePass, σχεδόν όπου υπάρχουν συναθροίσεις, με την ευθύνη του ελέγχου, να βαραίνει πλέον τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές υποστατικών. Ο στόχος των αποφάσεων, είναι στην ουσία η δημιουργία covid free χώρων, πρόσβαση στους οποίους θα έχουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί.   

Από σήμερα και μέχρι τις 31 Ιουλίου, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε εσωτερικούς χώρους, καθορίζεται στα 250 άτομα με απαραίτητη προσκόμιση SafePass ή στα 350 άτομα νοουμένου ότι όλα τα πρόσωπα είναι εμβολιασμένα τουλάχιστον με την 1η δόση και έχει παρέλθει περίοδος 3 εβδομάδων είτε έχουν νοσήσει με COVID τους τελευταίους έξι μήνες.

Επιπρόσθετα για την ίδια περίοδο ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε εξωτερικούς χώρους καθορίζεται στα 350 άτομα με απαραίτητη προσκόμιση SafePass ή στα 500 άτομα νοουμένου ότι όλα τα πρόσωπα είναι εμβολιασμένα με τις ίδιες προϋποθέσεις που περιγράφονται πιο πάνω.

Οι χώροι στους οποίους θα ισχύσουν αυτές οι ρυθμίσεις είναι τα υποστατικά εστίασης, οι χώροι εκδηλώσεων ή δεξιώσεων, τα νυχτερινά κέντρα, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικοχορευτικοί χώροι, τα μπαρ, οι δισκοθήκες, τα θέατρα, τα αμφιθέατρα, οι αίθουσες θεαμάτων, οι κινηματογράφοι, οι χώροι θρησκευτικής λατρείας και τα γήπεδα πλην αυτών του ποδοσφαίρου. Υπενθυμίζεται πως η ισχύς του SafePass είναι 72 ώρες, για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι και δεν έχουν νοσήσει με covid τους τελευταίους έξι μήνες.

Σημειώνεται πως από την 1η Αυγούστου καταργείται και το δωρεάν πρόγραμμα διενέργειας rapid test για το γενικό πληθυσμού. Από την απόφαση εξαιρούνται τα ανήλικα άτομα ηλικίας 12-15 ετών και τα άτομα 16 ετών και άνω με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν δικαιούνται να εμβολιαστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Νέα μέτρα εάν δεν μπει φρένο στη μετάδοση-Ο στόχος Αυγούστου και οι αντιδράσεις

Επί ποδός η Αστυνομία

Πιο αισθητή θα είναι, εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί, η παρουσία της Αστυνομίας, που θα διενεργεί εντατικούς ελέγχους σε χώρους υψηλού κινδύνου, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων.

Οι έλεγχοι θα είναι παγκύπριοι και θα διενεργούνται από τα ειδικά κλιμάκια των κατά τόπους ΟΠΕ, που έχουν καταρτιστεί για τον έλεγχο της τήρησης του περί λοιμοκαθάρσεως νόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Αυτά είναι τα νέα έκτακτα μέτρα-Φραγμοί σε συναθροίσεις, εστίαση και ναούς

Εν αναμονή των νέων μπόνους για εμβολιασμούς

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και τα ξενοδοχεία που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επιδόματος διακοπών σε εμβολιασμένους που θα τεθεί σε εφαρμογή στις 15 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου.

Παράλληλα ο Επίτροπος του Πολίτη, Παναγιώτης Σεντώνας, θα ανακοινώσει τα κίνητρα προς τους νέους 18-30 χρόνων για προώθηση του εμβολιασμού, που αποτελούν προσφορά από ιδιωτικές εταιρείες, ανάμεσά τους τράπεζα και αεροπορική εταιρεία. Οι σκέψεις είναι να δίδονται εκπτωτικά κουπόνια ή προσφορές για συγκεκριμένα προϊόντα σε νέους σε Εμβολιαστικά Κέντρα.

Ενθαρρυντικά στοιχεία για τους εμβολιασμούς

Τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς πάντως χαρακτηρίζονται από αρμόδιες πηγές ως ενθαρρυντικά, αφού μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων τετραπλασιάστηκαν τα ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού, με τους πλείστους να είναι νέοι (σ.σ διευθετήθηκαν 9 χιλιάδες ραντεβού σε τρεις ημέρες).

Τις επόμενες εβδομάδες, έχουν προγραμματιστεί 49,500 ραντεβού για εμβολιασμό σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Ο στόχος είναι η θωράκιση τουλάχιστον του 80% του πληθυσμού, μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Μέχρι στιγμής έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου το 65,6% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ το 53,9% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ο Γιώργος Σκαλιάς ο εκλεκτός του ΠτΔ ως ειδικός σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ