Νέα μέτρα εάν δεν μπει φρένο στη μετάδοση-Ο στόχος Αυγούστου και οι αντιδράσεις

Μια ύστατη προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθούν τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα και δη μέσα στο καλοκαίρι, αποτελούν οι νέες αποφάσεις της Κυβέρνησης που βάζουν όρια σε συναθροίσεις σε χώρους υψηλού κινδύνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Έσπασαν κάθε ρεκόρ τα κρούσματα, ξεπέρασαν τα 900-Αυξήθηκαν και οι νοσηλείες

Οι έκτακτες χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, που προκάλεσαν νέες αντιδράσεις, ήρθαν πέντε μόλις ημέρες από τις προηγούμενες και είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων και της αύξησης στις νοσηλείες, που διπλασιάστηκαν σε λίγες ημέρες. Συνέπεσαν μάλιστα, με την ημέρα όπου σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ στα κρούσματα, αφού καταγράφηκαν 952, με το προηγούμενο να είναι 941 τον Απρίλιο του 2021. 

Το εύρος της διασποράς είναι άκρως ανησυχητικό, αφού η αύξηση είναι γεωμετρική, κάτι που αποδίδεται από τους επιστήμονες στη μετάλλαξη Δέλτα, που «ενοχοποιείται» και για την μεγάλη άνοδο του ποσοστού θετικότητας, που ξεπέρασε την Τετάρτη το 2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, τα πλείστα κρούσματα είναι ανάμεσα σε νέους με το 90% τους να μην έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 4,728 νέα περιστατικά, με το 80% από αυτά να αφορούν, σύμφωνα με την Ομάδα Ιχνηλάτησης, σε νέους κάτω των 40 ετών. Πέραν από τα κέντρα διασκέδασης αλυσίδες μετάδοσης εντοπίστηκαν σε θερινά σχολεία, κατασκηνώσεις, γάμους και άλλες εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Τις τελευταίες ημέρες, έχει καταστεί αδύνατη η ιχνηλάτηση των επαφών όλων των θετικών περιστατικών, κάτι που προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στο Υπουργείο Υγείας. 

Η ελπίδα πλέον εναποτίθεται στα νέα μέτρα, τα πλείστα εκ των οποίων τίθενται σε ισχύ την Παρασκευή. Ωστόσο, εάν δεν φέρουν αποτελέσματα τότε θα επιβληθούν κι άλλα, προκειμένου να μην χαθεί και ο Αύγουστος, μήνα τον οποίο περιμένουν πώς και πώς οι παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας. Ο φιλόδοξος στόχος, είναι να επιτευχθεί μείωση διασποράς και κρουσμάτων τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Αυτά είναι τα νέα έκτακτα μέτρα-Φραγμοί σε συναθροίσεις, εστίαση και ναούς

Αντιδράσεις για τον έλεγχο του SafePass

Τα μέτρα πάντως προκάλεσαν νέες αντιδράσεις, με τις πιο μεγάλες να αφορούν στην απόφαση για μετάθεση της ευθύνης του ελέγχου του SafePass, στους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές των υποστατικών, που θα πρέπει να προσκομίζεται. Ήδη οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης, ζήτησαν συνάντηση με τον νέο υπουργό Υγείας, διαμηνύοντας πως εάν δεν τους δεχθεί θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Στην ουσία με τις χθεσινές αποφάσεις της η Κυβέρνηση, επιχειρεί να βάλει φραγμό στις συναθροίσεις, σφίγγοντας παράλληλα κι άλλο τον κλοιό γύρω από τους ανεμβολίαστους, με τη δημιουργία covid free χώρων.

Από αύριο μέχρι και τις 31 Ιουλίου, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε εσωτερικούς χώρους καθορίζεται στα 250 άτομα με απαραίτητη προσκόμιση SafePass ή στα 350 άτομα νοουμένου ότι όλα τα πρόσωπα είναι εμβολιασμένα τουλάχιστον με την 1η δόση και έχει παρέλθει περίοδος 3 εβδομάδων, είτε έχουν νοσήσει με COVID τους τελευταίους έξι μήνες.

Επιπρόσθετα, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε εξωτερικούς χώρους καθορίζεται στα 350 άτομα με απαραίτητη προσκόμιση SafePass ή στα 500 άτομα νοουμένου ότι όλα τα πρόσωπα είναι εμβολιασμένα με τις ίδιες προϋποθέσεις που περιγράφονται πιο πάνω.

Οι χώροι στους οποίους θα ισχύσουν αυτές οι ρυθμίσεις είναι τα υποστατικά εστίασης, οι χώροι εκδηλώσεων ή δεξιώσεων, τα νυχτερινά κέντρα, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικοχορευτικοί χώροι, τα μπαρ, οι δισκοθήκες, τα θέατρα, τα αμφιθέατρα, οι αίθουσες θεαμάτων, οι κινηματογράφοι, οι χώροι θρησκευτικής λατρείας και τα γήπεδα πλην αυτών του ποδοσφαίρου.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι

Εν τω μεταξύ από την Παρασκευή, θα εντατικοποιηθούν αισθητά οι έλεγχοι της Αστυνομίας στους χώρους υψηλού κινδύνου, σε μία προσπάθεια να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων. Οι έλεγχοι θα είναι παγκύπριοι και δεν θα επικεντρωθούν σε συγκεκριμένη περιοχή. 

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Αυγούστου, καταργείται και το δωρεάν πρόγραμμα διενέργειας rapid test για το γενικό πληθυσμού. Από την απόφαση εξαιρούνται τα ανήλικα άτομα ηλικίας 12-15 ετών και τα άτομα 16 ετών και άνω με σοβαρά προβλήματα υγείας, που δεν δικαιούνται να εμβολιαστούν.

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και τα ξενοδοχεία που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επιδόματος διακοπών σε εμβολιασμένους, που θα τεθεί σε εφαρμογή στις 15 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου.

Παράλληλα, ο Επίτροπος του Πολίτη Παναγιώτης Σεντώνας, θα ανακοινώσει τα κίνητρα προς τους νέους 18-30 χρόνων, για προώθηση του εμβολιασμού, που αποτελούν προσφορά από ιδιωτικές εταιρείες, ανάμεσά τους τράπεζα και αεροπορική εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου