Ο Πωλ, ο Βασίλης, η Ιωάννα και η Ευαγγελία… Οι άριστοι των αρίστων στον REPORTER

Ικανοποίηση, χαρά, περηφάνια. Αυτά ήταν τα συναισθήματα που κατέκλεισαν τους άριστους μαθητές των Παγκύπριων Εξετάσεων, που κατάφεραν να εξασφαλίσουν το είκοσι και να πετύχουν τους στόχους τους. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι μαθητές έχουν γυρίσει και επίσημα σελίδα και ετοιμάζονται για το επόμενο σπουδαίο βήμα.

Οι άριστοι των αρίστων έχουν καταφέρει να αριστεύσουν σε διαφορετικά πλαίσια πρόσβασης. Από τη Νομική μέχρι την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι πρώτοι των πρώτων έχουν εξασφαλίσει μία θέση στη σχολή που ήθελαν και πέτυχαν ένα σπουδαίο στόχο.

Κι όλα αυτά σε μία χρονιά δύσκολη, αφού λόγω του κορωνοϊού και των lockdown που έχουν επιβληθεί, είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των μαθητών και ειδικά των τελειόφοιτων.

Νάγια Παρέλλη, Νομική

Πρώτη στη λίστα βρίσκεται η Νάγια Παρέλλη, από το Λύκειο Λατσιών, η οποία εξασφάλισε θέση στην Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου. «Αυτή η επιτυχία μου ήταν προσπάθειες ενός χρόνου και ανταμείφθηκαν στο τέλος. Στο Σχολείο που βρισκόμουν, το Λύκειο Λατσιών, πέραν από τα lockdowns, είχαμε επίσης και αρκετά κρούσματα κορωνοϊού, έτσι είχαμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Σίγουρα όμως, ήταν πιο δύσκολη η διαδικασία, ήταν πολύ απρόσωπη η διδασκαλία επίσης και είχαμε πολλούς αντιπερισπασμούς στο διάβασμά μας», ανέφερε στον REPORTER.

Η Νάγια κατάφερε να πετύχει ένα όνειρο χρόνων, αφού έβαλε στόχο από το Γυμνάσιο να πετύχει μία θέση στη Νομική. Δηλώνει αρκετά ευχαριστημένη με την πορεία της και θα κρατήσει τη θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Κληθείσα να σχολιάσει εάν είχε κάποιο μυστικό γι' αυτή της την επιτυχία, η  μαθήτρια είπε πως, «δεν είχα κάποιο μυστικό για να έρθω πρώτη. Με βοήθησαν πάρα πολύ και οι καθηγητές μου θεωρώ και είναι κάτι που έχει να κάνει με την  οργάνωση του χρόνου που εφάρμοσα φέτος, διαφορετικά δεν θα έβγαζα την ύλη την ώρα που έπρεπε». 

Πωλ Στυλιανού

Μιλώντας στον REPORTER o Πωλ Στυλιανού, ο οποίος βρίσκεται δεύτερος στη λίστα με τους πρώτους των πρώτων των Παγκύπριων εξετάσεων, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την επιτυχία του, σημειώνοντας πως αυτή ήρθε μετά από σκληρή δουλειά. Ο Πωλ, ο οποίος ετοιμάζεται να καταταγεί στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, δεν διεκδίκησε θέση σε Κυπριακό Πανεπιστήμιο, αφού επιθυμία του είναι να φοιτήσει σε κάποιο τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας.

«Θα ήθελα να σπουδάσω διερμηνέας μεταφραστής. Σκοπεύω να σπουδάσω είτε στην Κέρκυρα ή στη Γαλλία».

Ερωτηθείς για το ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του, ο Πωλ σημείωσε πως σίγουρα είναι οι πολλές ώρες διαβάσματος, με συνεχή διαλείμματα  για ξεκούραση ψυχαγωγία σε συνδυασμό με ένα σταθερό πρόγραμμα διαβάσματος.

Μιλώντας για τις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας, κάτω από τις οποίες κλήθηκαν να δώσουν Παγκύπριες Εξετάσεις, σημείωσε πως σίγουρα δεν ήταν εύκολο, ωστόσο μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, έλαβε την κατάλληλη ώθηση να τα πάει καλύτερα, αφού είχε περισσότερες ώρες στο σπίτι, ώστε να μπορέσει να επικεντρωθεί στο διάβασμα.

Σε σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ο Πωλ, επεσήμανε πως αρκετά από τα μαθήματα έγιναν εξ αποστάσεως. «Τα μαθήματα μέσω Zoom και Teams, ήταν πολύ αποτελεσματικά, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ήταν ο μόνος τρόπος να παραμείνουμε σε επαφή με τους συμμαθητές μας και τους καθηγητές μας και να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλο για τη συνέχεια.

Ηρώ και Ελένη Ιωάννου, Κλασσικές σπουδές και φιλοσοφία και Φυσική

Διπλοί κόποι, διπλές χαρές για την οικογένεια Ιωάννου, αφού οι δίδυμες κόρες που φοιτούσαν στο Λύκειο Λατσιών, πέτυχαν κάτι μοναδικό. Να διακριθούν ως πρώτες των πρώτων, η Ηρώ στο Τμήμα Κλασσικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και η Ελένη στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.  

Αν και δίδυμες, οι δύο αδερφές ακολούθησαν διαφορετικές πορείες σε σχέση με τα επιστημονικά πεδία, αφού η μια είχε έφεση στα Αρχαία Ελληνικά, τα Λατινικά και την ιστορία και η άλλη στα Μαθηματικά και τη Φυσική. «Η Ελένη είναι πρακτικό μυαλό, εγώ προτιμώ πιο πολύ την ιστορία», είπε μιλώντας στον REPORTER, η Ηρώ Ιωάννου.

Παρόλαυτά αφού πέρασαν μια δύσκολη και κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες λόγω της πανδημίας χρονιά, κατάφεραν να συναντηθούν στο βάθρο της επιτυχίας.

«Ήταν ένα αποτέλεσμα που ήρθε μετά από μεγάλη προσπάθεια και συστηματική δουλειά. Ήταν αρκετά δύσκολο για εμένα, διότι ως μαθήτρια στην πιο κρίσιμη μου χρονιά μας βρήκε η πανδημία. Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση ότι η τελευταία μου χρονιά στο σχολείο θα ήταν έτσι», συνέχισε.

«Όμως» πρόσθεσε, «το παλέψαμε και δουλέψαμε ακόμα πιο σκληρά, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να πετύχουμε. Μάλιστα εξέφρασε την πρόθεση της να κρατήσει τη θέση που εξασφάλισε στο Τμήμα Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο θα χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για το μέλλον και το μεγάλο της όνειρο που είναι η υποκριτική.

Ευαγγελία Κορλού, Αρχιτεκτονική

Την έκπληξή της για το αποτέλεσμα δεν έκρυψε και η Ευαγγελία Κορλού, που φοιτούσε στο Περιφερειακό Λύκειο Μιχαήλ Κουτσόφτα-Ανδρέα Παναγίδη στο Παλιομέτοχο και η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει την πρώτη θέση στην Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όπως ανέφερε στον REPORTER δεν περίμενε τα αποτελέσματα, αφού σε ένα μάθημα δεν τα πήγε και τόσο καλά.

«Ήμουν σίγουρη ότι ήθελα να σπουδάσω Αρχιτεκτονική εδώ και 2-3 χρόνια, επειδή συνδύασα τα μαθηματικά και τις τέχνες. Οι κόποι όλων των χρόνων ανταμείφθηκαν δεν ήταν απλά διάβασμα μίας χρονιάς. Σίγουρα η κατάσταση με τον κορωνοϊό έχει κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα, είχα νοσήσει κιόλας και ήμουν και πολλές φορές σε καραντίνα».

Η Ευαγγελία, κληθείσα να αναφέρει ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας της, τόνισε πως «σίγουρα χρειάζεται πάρα πολλή υπομονή, μεγάλη δύναμη και ανθρώπους δίπλα σου που σε στηρίζουν και πιστεύουν σε εσένα.  Χρειάζεται να έχεις στηρίγματα δίπλα σου για να τα καταφέρεις. Βοήθησαν σίγουρα και οι φίλοι και οι καθηγητές μας».

Παναγιώτης Δημητρίου, Πληροφορική

Με αγωνία περίμενε τα αποτελέσματα ο Παναγιώτης Δημήτριου, ο οποίος ήταν αισιόδοξος, ωστόσο και πάλι δεν το περίμενε το εικοσάρι που εξασφάλισε και του χάρισε την θέση στην σχολή Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Η χαρά μου είναι πολύ μεγάλη. Ήταν ξαφνικό, επειδή ανταμείφθηκαν οι κόποι που κάναμε τόσα χρόνια. Ένιωσα ικανοποίηση. Ήταν ο στόχος μου. Όλοι ξεκινούμε με ένα στόχο και γι΄ αυτό είμαι ευγνώμων για τους γονείς και τους καθηγητές μου», ανέφερε στον REPORTER.

Ο Παναγιώτης τόνισε πως είχε σύστημα, βάσει του οποίου διάβαζε, για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα, ενώ δήλωσε πως θα σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να διεκδικήσει θέση στην Ελλάδα, αφού κλίνει περισσότερο στο να κρατήσει την θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Βασίλης Σκουφαρίδης, Μαθηματικά και Στατιστική

Ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα είναι και ο Βασίλης Σκουφαρίδης, ο οποίος φοιτούσε στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα και κατάφερε να εξασφαλίσει πρώτος θέση στην σχολή Μαθηματικών και Στατιστικής, του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος και ευτυχισμένος που κατάφερα να πετύχω το εικοσάρι. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις ότι οι κόποι σου ανταμείβονται».

Η θέση που κατάφερε να εξασφαλίσει ήταν αυτή που ήθελε, ενώ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του όταν χτύπησε το τηλέφωνο και στην άλλη γραμμή βρισκόταν ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Εξετάσεων και του ανακοίνωσε ότι βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους των πρώτων.

Ιωάννα Κέστωρος, Αγγλικές Σπουδές

Περήφανη που κατάφερε να βγει ανάμεσα στους άριστους των αρίστων, ειδικά αυτή τη δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας, είναι η Ιωάννα Κέστωρος, η οποία φοιτούσε στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας και κατάφερε να εξασφαλίσει την πρώτη θέση στη σχολή Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Είμαι χαρούμενη επειδή ήταν μία δύσκολη χρονιά, που χρειάστηκε και να προσπαθήσουμε περισσότερο, λόγω της πανδημίας. Ακόμη και ψυχολογικά», επεσήμανε στον REPORTER.

Η ίδια ξεκαθαρίζει ότι είχε πρόγραμμα, όσον αφορά τη μελέτη που έκανε, όχι μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, αλλά και όλων των προηγούμενων χρόνων και παρά το γεγονός ότι είχε βοήθεια από το σχολείο, χρειάστηκε βοήθεια και από κάποιον άλλο.

«Δεν το περίμενα όταν με πήραν τηλέφωνο από το Υπουργείο Παιδείας. Εξεπλάγη αρχικά αλλά μετά χάρηκα. Το είπα και στους γονείς μου και χάρηκαν. Είναι πολύ όμορφο να πετυχαίνεις πράγματα που θέλεις».

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασίσει αν θα κρατήσει την θέση που εξασφάλισε.  

Παναγιώτα Ευσταθίου, Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου

Στην πόλη της θα παραμείνει η Παναγιώτα Ευσταθίου, η άριστη μαθήτρια του Λανίτειου Λυκείου, που κατάφερε να εξασφαλίσει την πρώτη θέση στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ.

Η ίδια δήλωσε στον REPORTER ότι είναι περήφανη και ικανοποιημένη για τα αποτελέσματα, αφού κατάφερε να αριστεύσει σε μία αρκετά δύσκολη χρονιά, κατά την οποία τα μαθήματα γίνονταν διαδικτυακά. 

«Απαιτούνταν θυσίες και έπρεπε να κάνουμε συστηματικό διάβασμα. Ήταν η πρώτη μου επιλογή και θα κρατήσω τη θέση». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανήκει σε μετανάστη το πτώμα-«Υπάρχει υπόνοια ότι πρόκειται για γυναίκα»
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Μέχρι και την Παρασκευή η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Πτώμα σε αποσύνθεση εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή στη Σωτήρα
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
Ενώπιον της Βουλής πρόταση νόμου για ποινές σε ακτιβιστές που κυνηγούν τους... κυνηγούς
Γέφυρα για τον κόσμο της εργασίας τα σχέδια επιδότησης μισθού νέων πτυχιούχων
Οι επικίνδυνες παραλίες, οι πολίτες που αγνοούν τον κίνδυνο και οι ενέργειες διάσωσης του ΚΣΕΔ