Αυτά είναι τα νέα έκτακτα μέτρα-Φραγμοί σε συναθροίσεις, εστίαση και ναούς

Η ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, που τοποθέτησε την Κύπρο στο κόκκινο στο χάρτη επικινδυνότητας του ECDC, έφερε αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο για έκτακτα μέτρα. 

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας παρουσίασε σειρά εισηγήσεων ενώπιον των μελών του Υπουργικού, τα οποία στόχο έχουν να ανακόψουν τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία καθώς και του ποσοστού θετικότητας.  

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε: 

  1. Από τις 9 μέχρι τις 31 Ιουλίου, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε εσωτερικούς χώρους καθορίζεται στα 250 άτομα με απαραίτητη προσκόμιση SafePass ή στα 350 άτομα νοουμένου ότι όλα τα πρόσωπα είναι εμβολιασμένα τουλάχιστον με την 1η δόση και έχει παρέλθει περίοδος 3 εβδομάδων είτε έχουν νοσήσει με COVID τους τελευταίους έξι μήνες. Νοείται ότι σε κάθε περίπτωση εφαρμόζεται το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει για κάθε υποστατικό/τομέα.
  2. Από τις 9 μέχρι τις 31 Ιουλίου, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε εξωτερικούς χώρους καθορίζεται στα 350 άτομα με απαραίτητη προσκόμιση SafePass ή στα 500 άτομα νοουμένου ότι όλα τα πρόσωπα είναι εμβολιασμένα τουλάχιστον με την 1η δόση και έχει παρέλθει περίοδος 3 εβδομάδων είτε έχουν νοσήσει με COVID τους τελευταίους έξι μήνες. Νοείται ότι σε κάθε περίπτωση εφαρμόζεται το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει για κάθε υποστατικό/τομέα.
  3. Τα πρόσωπα ηλικίας 12-15 ετών που δεν δύνανται να εμβολιαστούν στην παρούσα φάση και τα άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω που δεν δύνανται να εμβολιαστούν λόγω σοβαρού ιατρικού προβλήματος με την προσκόμιση του απαραίτητου ιατρικού πιστοποιητικού, εξαιρούνται και μπορούν να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου με ισχύ 72 ωρών.
  4. Οι χώροι στους οποίους θα ισχύσουν τα πιο πάνω είναι τα υποστατικά εστίασης, οι χώροι εκδηλώσεων ή δεξιώσεων, τα νυχτερινά κέντρα, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικοχορευτικοί χώροι, τα μπαρ, οι δισκοθήκες, τα θέατρα, τα αμφιθέατρα, οι αίθουσες θεαμάτων, οι κινηματογράφοι, οι χώροι θρησκευτικής λατρείας και τα γήπεδα, εξαιρουμένων των γηπέδων ποδοσφαίρου.
  5. Οι επιχειρήσεις/υποστατικά που θα επιλέξουν να φιλοξενούν στα υποστατικά τους μόνο πολίτες που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες, θα πρέπει να μεριμνούν ώστε να αναγράφουν σε περίοπτο χώρο στην επιχείρηση/υποστατικό του, καθώς και να ενημερώνουν τους πολίτες, για την απόφασή τους.
  6. Ευθύνη για την τήρηση της εφαρμογής του SafePass και των άλλων υγειονομικών μέτρων φέρει ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής των επιχειρήσεων και των υποστατικών. Τονίζεται ότι η Αστυνομία και οι εξουσιοδοτημένοι λειτουργοί των Υπηρεσιών/Τμημάτων θα συνεχίσουν να έχουν την ευθύνη για τον έλεγχο και την επιτήρηση των μέτρων.

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις της 2ας Ιουλίου, ισχύουν τα πιο κάτω:

  • Παραχώρηση επιδόματος διακοπών σε εμβολιασμένους από τις 15 Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου, λεπτομέρειες για το οποίο έχουν ήδη δοθεί από το Υφυπουργείο Τουρισμού.
  • Παραχώρηση πενθήμερης τιμητικής άδειας σε όσους εθνοφρουρούς εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν μέχρι 31η Αυγούστου 2021. Οι τιμητικές ημέρες θα χορηγηθούν στους εθνοφρουρούς της 2020 ΕΣΣΟ όσο και στους στρατεύσιμους της 2021 ΕΣΣΟ. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν σήμερα από το Υπουργείο Άμυνας.
  • Οι εργαζόμενοι του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να απουσιάζουν από την εργασία τους ολόκληρη την ημέρα του εμβολιασμού τους, χωρίς η ημέρα να αφαιρείται από την άδεια αναπαύσεως και τις απολαβές του εργαζόμενου. Εάν πρόκειται για εμβολιασμό με εμβόλιο δύο δόσεων, ισχύει και για τις δύο μέρες. Το ίδιο θα ισχύει και για στις περιπτώσεις γονέα/νόμιμου κηδεμόνα ανήλικου τέκνου νοουμένου ότι ο γονέας/νόμιμος κηδεμόνας θα συνοδεύσει το ανήλικο τέκνο του για εμβολιασμό και νοουμένου ότι θα προσκομίζεται αντίγραφο της Κάρτας Εμβολιασμού του παιδιού για επιβεβαίωση.
  • Από 9 Ιουλίου μέχρι 20 Ιουλίου, επιτρέπεται η είσοδος σε ποδοσφαιρικούς αγώνες μόνο για άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα ή έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου και έχουν παρέλθει 3 εβδομάδες, για άτομα που κατέχουν αρνητικό πιστοποιητικό PCR με ισχύ 72 ωρών και για άτομα που νόσησαν με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες σε ποσοστό πληρότητας 50% των γηπέδων. Εξαιρούνται τα πρόσωπα ηλικίας 12-15 ετών που δεν δύνανται να εμβολιαστούν στην παρούσα φάση και μπορούν να προσκομίζουν αρνητικό πιστοποιητικό από rapid test αντιγόνου με ισχύ 72 ωρών. Επιπλέον, εξαιρούνται και μπορούν να προσκομίζουν αρνητικό πιστοποιητικό rapid test με ισχύ 72 ωρών τα άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω που δεν δύνανται να εμβολιαστούν λόγω σοβαρού ιατρικού προβλήματος με την προσκόμιση του ιατρικού πιστοποιητικού που να επιβεβαιώνει τον λόγο που δεν μπορούν να εμβολιαστούν.
  • Από 21 Ιουλίου, επιτρέπεται η είσοδος σε ποδοσφαιρικούς αγώνες μόνον για άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα και για άτομα που νόσησαν με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες σε ποσοστό πληρότητας 75% των γηπέδων. Τα πρόσωπα ηλικίας 12-15 ετών και τα άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω που δεν δύνανται να εμβολιαστούν λόγω σοβαρού ιατρικού προβλήματος εξαιρούνται και προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid test όπως περιγράφεται πιο πάνω.
  • Κατάργηση της παροχής του δωρεάν προγράμματος διενέργειας rapid test αντιγόνου από 1η Αυγούστου. Από την απόφαση εξαιρούνται τα ανήλικα άτομα ηλικίας 12-15 ετών και τα άτομα 16 ετών και άνω με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν δικαιούνται να εμβολιαστούν.
  • Από 1η Αυγούστου 2021, οι Κύπριοι και οι νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία επιβάτες θα πρέπει να ακολουθούν τα πρωτόκολλα που ισχύουν για όλους τους επιβάτες, εκτός και αν έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου. Συγκεκριμένα, μόνο τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου θα δικαιούνται να διενεργούν μοριακή εξέταση στα αεροδρόμια της Δημοκρατίας κατά την άφιξή τους. Δηλαδή εάν δεν είναι εμβολιασμένοι τουλάχιστον με την 1η δόση ή δεν έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης και θα ταξιδέψουν με τεστ PCR από χώρες της Πορτοκαλί και της Κόκκινης Κατηγορίας, θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα από PCR από τη χώρα προέλευσής τους με ισχύ 72 ωρών. Από την απόφαση εξαιρούνται τα ανήλικα άτομα ηλικίας 12-15 ετών και τα άτομα 16 ετών και άνω με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν δικαιούνται να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, «εντοπίζονται συρροές κρουσμάτων σε χώρους συγχρωτισμού και σε κοινωνικές εκδηλώσεις και παρατηρούνται αλυσίδες κρουσμάτων σε άτομα νεαρής ηλικίας. Πέραν των 50% των περιστατικών, δεν έχουν όπως ανέφερε ιστορικό εμβολιασμού ή δεν έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα. Εξίσου ανησυχητικό είναι και το δεδομένο ότι η πλειοψηφία των νοσηλευομένων δεν έχει εμβολιαστεί».

Ο υπουργός Υγείας ευχαρίστηκε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου που στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής τους Ευθύνης θα παραχωρήσουν κίνητρα προς τους νέους για προώθηση του εμβολιασμού. Όπως είπε περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν από τον Επίτροπο του Πολίτη τις επόμενες μέρες.

«Η επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεικτών επιβάλλουν την προσεκτική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Χρειάζεται να θυμόμαστε σε κάθε περίπτωση ότι ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας και μόνο με υπευθυνότητα και πειθαρχία θα αποτρέψουμε τη διασπορά του, για το όφελος ολόκληρης της κοινωνίας», ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλας.

Κάλεσε τέλοςτους συμπολίτες μας που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στον εμβολιασμό τους, «να το πράξουν το συντομότερο, προστατεύοντας τον εαυτό τους και συμβάλλοντας στον κτίσιμο της ανοσίας στην κοινότητα που θα επιτρέπει σε όλους να επιστρέψουμε σε μια λειτουργική κανονικότητα με ασφάλεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας