Σάββατο 21 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Έκτακτα μέτρα για την πανδημία στο Υπουργικό-Όρια σε υποστατικά και συναρθοίσεις

  07/07/2021 10:34
Έκτακτα μέτρα για την πανδημία στο Υπουργικό-Όρια σε υποστατικά και συναρθοίσεις

Έκτακτα μέτρα για την πανδημία στο Υπουργικό-Όρια σε υποστατικά και συναρθοίσεις

  07/07/2021 10:34

Η ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, που τοποθέτησε την Κύπρο στο κόκκινο στο χάρτη επικινδυνότητας του ECDC, φέρνει αποφάσεις για έκτακτα μέτρα, τα οποία συζητούνται από τις 9 το πρωί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διασπορά σε όλη την Κύπρο, ψάχνουν τρόπους ανακοπής-Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, θα παρουσιάσει σειρά εισηγήσεων σε μία προσπάθεια να μπει φραγμός στη μεγάλη διασπορά, που αφορά πλέον σε ολόκληρη την Κύπρο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER στο τραπέζι βρίσκονται οι εξής εισηγήσεις:

  • Να μπει όριο στη χωρητικότητα χώρων εστίασης και διασκέδασης, γηπέδων (εκτός ποδοσφαιρικών), εκκλησιών, θεάτρων, κινηματογράφων καθώς και εκδηλώσεων, όπως είναι οι γάμοι και οι βαπτίσεις. Για τους εσωτερικούς χώρους προτείνεται ως όριο τα 250 άτομα, με αυτό να αυξάνεται στα 350 εάν όλοι είναι εμβολιασμένοι. Για τους εξωτερικούς χώρους προτείνονται τα 350 άτομα, με αυτό να ανεβαίνει στους 500 εάν όλοι είναι εμβολιασμένοι.
  • Υποχρεωτική επίδειξη SafePass σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους συνάθροισης και από τουρίστες (σ.σ το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή από τις 9 Ιουλίου). 
  • Έλεγχος της προσκόμισης SafePass από ιδιοκτήτες ή διαχειριστές επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται πως από την 1 Αυγούστου αποφασίστηκε ήδη πως θα σταματήσει το πρόγραμμα δωρεάν τεστ αντιγόνου στον ευρύ πληθυσμό, με τους εργαζόμενους καθώς και τους πολίτες, που θα βρίσκονται σε χώρους που χρειάζεται SafePass, να επωμίζονται το κόστος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Στο κόκκινο ο συναγερμός... Μπορεί να έχουμε εκτόξευση στα χίλια κρούσματα»

Αυστηροποίηση των ελέγχων

Το αμέσως επόμενο βήμα πάντως θα είναι η αυστηροποίηση των ελέγχων, με επίκεντρο χώρους, οι οποίοι θεωρείται ότι συμβάλλουν στην επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας. Αυτοί είναι τα υποστατικά διασκέδασης, εργασιακοί χώροι υψηλού κινδύνου καθώς και δραστηριότητες όπως γάμοι, βαπτίσεις και εκδηλώσεις.

Η εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων θα ξεκινήσει από την Παρασκευή και οι λεπτομέρειές της συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, του υπουργού Υγείας και αξιωματούχων της Αστυνομίας. Οι εντατικοί έλεγχοι, που στόχο έχουν τη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων, θα αφορούν σε ολόκληρη την Κύπρο και δεν θα επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες περιοχές.

Το τελευταίο διάστημα πάντως έχουν αυξηθεί οι αλυσίδες μετάδοσης σε χώρους διασκέδασης, πάρτι, εργασιακά και οικογενειακά περιβάλλοντα.

Σκέψεις για κουπόνια σε εμβολιαστικά κέντρα

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων του Μιχάλη Χατζηπαντέλα με ιδιωτικούς οργανισμούς, που καλούνται να συμβάλουν στην εξεύρεση κινήτρων για την ενθάρρυνση των νέων ηλικίας 18-30 ετών, για να εμβολιαστούν.

Ήδη κάποιοι οργανισμοί, ανάμεσά τους τράπεζα, αεροπορική εταιρεία και κάποιες εταιρείες, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Ο στόχος είναι οι εν λόγω οργανισμοί, να ετοιμάσουν ελκυστικά πακέτα για κάποια προϊόντα τους, με στόχευση τις συγκεκριμένες ηλικίες. Αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, υπάρχουν σκέψεις για χορήγηση εκπτωτικών κουπονιών σε νέους σε εμβολιαστικά κέντρα.  

Ο υφυπουργός Τουρισμού από την πλευρά του θα αναφερθεί στις ενέργειες που έγιναν για προσέλκυση ενδιαφέροντος από ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, τα οποία θα λάβουν μέρος στο Πρόγραμμα επιδότησης διακοπών.

Υπενθυμίζεται πως η μέγιστη τιμή διαμονής θα είναι τα 80 ευρώ ανά ημέρα για δίκλινο δωμάτιο, με πρόγευμα και ελάχιστη παραμονή τα 3 βράδια. Το Υφυπουργείο Τουρισμού θα καλύψει το 35% του κόστους διαμονής. Δικαιούχοι του Σχεδίου είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και έχουν αναρρώσει από το ιό μέχρι και 180 μέρες πριν την παραμονή τους στο κατάλυμα.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν, σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, τα σχετικά αποδεικτικά κατά την άφιξη του, στο κατάλυμα της επιλογής τους. Από την υποχρέωση προσκόμισης εξαιρούνται τα άτομα κάτω των 16 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας