Οι σκέψεις για επίδομα διακοπών, τα rapid test και ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα

Η εκθετική αύξηση κρουσμάτων, που οκταπλασιάστηκαν μέσα σε έντεκα ημέρες, οδήγησαν στις χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, που υπό νέα σύνθεση ανακοίνωσε πακέτο κινήτρων για τους εμβολιασμούς και μέτρα αναχαίτισης της έξαρσης. Μέτρα, που προκάλεσαν αντιδράσεις ανάμεσα σε μη εμβολιασμένους, ειδικά για την απόφαση για κατάργηση των δωρεάν τεστ αντιγόνου, από την πρώτη Αυγούστου. 

Κομβικό ρόλο στην προσπάθεια, καλείται να διαδραματίσει ο ιδιωτικός τομέας, μέσω κινήτρων αλλά και αντικινήτρων, με αρκετές επιχειρήσεις να ζητούν ή να έχουν πρόθεση να ζητήσουν από εργαζόμενους τεστ αντιγόνου κάθε 72 ώρες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα νέα μέτρα για αναχαίτιση της πανδημίας-Τα κίνητρα για εμβολιασμούς

Οι σκέψεις για το επίδομα διακοπών

Οι κυβερνητικές αποφάσεις, αφορούν σε μέτρα επιβράβευσης αλλά και αντικίνητρα στους εμβολιασμένους. Το πιο «ισχυρό» κίνητρο επιβράβευσης είναι η παραχώρηση επιδόματος διακοπών σε εμβολιασμένους από τις 15 Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου. Οι σκέψεις αυτή τη στιγμή είναι να επιδοτηθούν τα ξενοδοχεία, προκειμένου να έχουν εκπτώσεις διαμονής οι εμβολιασμένοι. Ήδη το Υφυπουργείο Τουρισμού πιάνει δουλειά από τη Δευτέρα και θα έρθει σε επαφή με φορείς του τουρισμού, προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες.

Με στόχευση τους νέους, αφού εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, αποφασίστηκε η παραχώρηση πενθήμερης τιμητικής άδειας σε όσους εθνοφρουρούς εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν μέχρι 31η Αυγούστου 2021.

Αποφασίστηκε ακόμη όπως την ημέρα του εμβολιασμού τους οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απουσιάζουν από την εργασία τους, ολόκληρη την ημέρα, χωρίς αυτή να αφαιρείται από την άδεια αναπαύσεως του εργαζόμενου. Το ίδιο θα ισχύει και για στις περιπτώσεις που θα συνοδεύουν τα παιδιά τους για εμβολιασμό.

Κουπόνια και μπόνους από τον ιδιωτικό τομέα

Με την ίδια λογική, θα εμπλακεί στην προσπάθεια επιβράβευσης των εμβολιασμένων και ο ιδιωτικός τομέας, με το ζητούμενο να είναι η στόχευση τους νέους ηλικίας 18-30 ετών.

Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, εξουσιοδοτήθηκε από το Υπουργικό για συνέχιση της διαβούλευσης με ιδιωτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, με τα κίνητρα να παρουσιάζονται στο επόμενο Υπουργικό.

Ο στόχος είναι να ακολουθηθεί μία παγκόσμια, πλέον πρακτικού όπου επιχειρήσεις όπως υπεραγορές, πολυκαταστήματα καθώς και επιχειρήσεις που έχουν σχέση με την τεχνολογία, δίδουν εκπτωτικά κουπόνια σε εμβολιασμένους ή σε άτομα που προτίθενται να εμβολιαστούν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο κύβος ερρίφθη-Καταργούνται τα δωρεάν rapid test

200 χιλιάδες ημερησίως στοιχίζουν τα τεστ αντιγόνου

Ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους σφίγγει με τα αντικίνητρα που ανακοινώθηκαν με αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις να ετοιμάζουν σειρά άλλων.

Από πλευράς Κυβέρνησης, αποφασίστηκε πως από τις 9 Ιουλίου θα χρειάζεται SafePass και στους εξωτερικούς χώρους, ενώ από τις 21 Ιουλίου δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους στα γήπεδα.

Το μέτρο που θα επηρεάσει τους πιο πολλούς είναι, ωστόσο η κατάργηση του προγράμματος των δωρεάν τεστ αντιγόνου, που στοιχίζει 200 χιλιάδες ευρώ ημερησίως στην Κυβέρνηση. Σημειώνεται πως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πόσο θα χρεώνονται τα τεστ και είναι κάτι που θα συζητηθεί επίσης στο επόμενο Υπουργικό. Αυτή τη στιγμή πάντως, το πλαφόν για τεστ αντιγόνου είναι στα 20 ευρώ. 

«Να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου»

Εν τω μεταξύ το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου που ζητά τεστ αντιγόνου κάθε 72 ώρες από τους ανεμβολίαστους εργαζόμενούς της, έχουν πρόθεση να το ακολουθήσουν και άλλοι οργανισμοί και επιχειρήσεις.

«Τα μέτρα που φαίνονται αρκούντως αυστηρά, θα μπορούσαν να είναι και πιο αυστηρά ακόμα. Από τη στιγμή που θέλουν να είναι ανεμβολίαστοι κάποιοι, δεν μπορεί να τους συντηρεί η Πολιτεία, πρέπει να έχουν ένα κόστος. Δεν μπορεί να φέρνουν τους υπόλοιπους συμπολίτες τους και τις επιχειρήσεις σε κίνδυνο.  Θέλουμε αυτό που έκανε η Τράπεζα Κύπρου, η οποία είπε κανένας δεν έρχεται δουλειά από τη Δευτέρα, εκτός αν έχει SafePass, πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις»,  δήλωσε στον REPORTER ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.

Ο διττός στόχος των Κυβερνητικών αποφάσεων

Ο στόχος των κυβερνητικών αποφάσεων πάντως είναι διττός, από τη μία η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης τουλάχιστον στο 80% και από την άλλη η ομαλοποίηση της εικόνας στην κοινότητα, που έχει ξεφύγει. Το καταδεικνύει, άλλωστε και η πολύ αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά της Κύπρου, που είναι το μοναδικό κράτος μέλος, που είναι στο κόκκινο στο χάρτη επικινδυνότητας του ECDC, την ώρα, μάλιστα, που προσπαθεί να κάνει restart στον τουρισμό.

Αν και η αρχική πρόθεση ήταν για ήπιες αποφάσεις προκειμένου να μην προκληθούν σφοδρές αντιδράσεις από άτομα που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, η γεωμετρική αύξηση των περιστατικών της νόσου, που φέρνει τη χώρα αντιμέτωπη με τέταρτο πανδημικό κύμα, οδήγησε και στα μέτρα «μαστίγιο». 

Η Κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποφύγει νέο κλείσιμο επιχειρήσεων αλλά και αυστηρά περιοριστικά μέτρα και δη μέσα στο καλοκαίρι. Άλλωστε, εργοδοτικές οργανώσεις καθώς και φορείς του επιχειρείν, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχουν διαμηνύσει πως θα αντιδράσουν δυναμικά, στην περίπτωση νέου lockdown.

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα