Στο επίκεντρο της υπερθέρμανσης του πλανήτη η Κύπρος-Εκπέμπουν SOS τα στοιχεία

Tην ώρα που στον Καναδά οι νεκροί από το πρωτοφανές κύμα καύσωνα ξεπερνούν τους διακόσιους και την ώρα που στη Σιβηρία καταγράφηκε ρεκόρ θερμοκρασίας, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 48 βαθμούς Κελσίου, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου όπου βρίσκεται η Κύπρος, η κατάσταση είναι επίσης τραγική.

Ο υδράργυρος έφθασε χθες στους 43 βαθμούς Κελσίου, πλησιάζοντας το ρεκόρ του 2017, όταν το θερμόμετρο άγγιξε τους 44,4 βαθμούς. Αυτή η δραματική αύξηση της θερμοκρασίας, τόσο στην Κύπρο, όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη, είναι απότοκη της κλιματικής αλλαγής, για την οποία εάν δεν ληφθούν μέτρα, η γη θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.

Η αύξηση της θερμοκρασίας, οδηγεί σε αλυσιδωτά προβλήματα, όπως η αύξηση πυρκαγιών, μείωση της βροχόπτωσης και αύξηση της στάθμης της θάλασσας, που θα εξαφανίσει σε κάποια στιγμή από το χάρτη πολλές περιοχές του πλανήτη.

Σε δυσμενή θέση η ανατολική Μεσόγειος

Στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, το κλίμα που επικρατεί είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, ωστόσο με βάση την έρευνα των Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιεύθηκε το 2020, οι προβλέψεις για το μέλλον είναι τραγικές. Η θερμοκρασία στη συγκεκριμένη περιοχή αυξάνεται είκοσι τοις εκατό πιο γρήγορα, απ’ ότι στον υπόλοιπο πλανήτη.

Την ίδια ώρα, η θερμοκρασία του θαλασσινού νερού αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου, ενώ η πρόβλεψη με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα δείχνει ότι μέχρι το 2100, αυτή η αύξηση θα ξεπεράσει τους 3,5 βαθμούς.

Επίσης, οι βροχοπτώσεις στην περιοχή θα μειωθούν κατά 30% τα επόμενα χρόνια, ενώ μέχρι το 2080 θα αυξηθούν οι βροχοπτώσεις την άνοιξη και το καλοκαίρι, δείχνοντας ότι αποσταθεροποιείτε η κλιματική κατάσταση στην περιοχή.

Κίνδυνος για είκοσι εκατομμύρια ανθρώπους

Τεράστια είναι και η ανησυχία για την αύξηση της στάθμης του νερού, από το λιώσιμο των πάγων, αφού έως το 2100, ενδεχομένως να αυξηθεί μέχρι 2,5 μέτρα. Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές είκοσι εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι διαβιούν σε περιοχές που βρίσκονται τουλάχιστον πέντε μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Η αύξηση της στάθμης του νερού θα απειλήσει επίσης μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας, από διάβρωση ή πλημμύρες.

Στο μεταξύ, η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αυξήθηκε κατά 1,54 βαθμούς Κελσίου, με την έρευνα να δείχνει ότι μέχρι το 2040, θα αυξηθεί κατά 2,2 βαθμούς.

Φόβοι για τις πυρκαγιές

Όλα τα πιο πάνω στοιχεία, θα οδηγήσουν και στην αύξηση πυρκαγιών, οι οποίες κάθε καλοκαίρι στην Κύπρο είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και καταστρέφουν αρκετούς πνεύμονες οξυγόνου της χώρας.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες αρκετά ήταν τα μέτωπα πυρκαγιάς που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, κυρίως στη Λεμεσό και στην Πάφο.

Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν θρηνήσαμε θύματα από πυρκαγιές, ωστόσο αυτός ο κίνδυνος θα πλησιάζει, όσο αλλάζουν οι κλιματολογικές συνθήκες στη χώρα.

Για τις φωτιές, πέραν των κλιματολογικών συνθηκών, μεγάλη ευθύνη φέρει και ο ανθρώπινος παράγοντας, αφού ακόμα κι ένα αποτσίγαρο ή ένα καψάλισμα, μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, με τραγικές συνέπειες.

Πέφτει η θερμοκρασία τις επόμενες μέρες

Πάντως τις επόμενες μέρες, αρχής γενομένης από σήμερα, το κύμα καύσωνα που έφθασε μέχρι και τους 43 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή, υποχωρεί και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό Λειτουργό, Παναγιώτη Γεωργίου, ο οποίος μίλησε στον REPORTER, μέχρι την Τρίτη, που μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη, ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου και θα κυμαίνεται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, που είναι μεταξύ 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Με βάση τα δεδομένα της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, την τελευταία πενταετία, η θερμοκρασία που καταγράφηκε την Παρασκευή, ήταν η δεύτερη ψηλότερη την τελευταία πενταετία, μετά τους 44,4 βαθμούς Κελσίου της 2ας Ιουλίου 2017.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι δύο υψηλότερες θερμοκρασίες της πενταετίας καταγράφηκαν την ίδια ημερομηνία. Σ’ ότι αφορά τις υπόλοιπες χρονιές, το 2016 η υψηλότερη θερμοκρασία ήταν 39,7 βαθμοί Κελσίου, το 2018 ήταν 40,6 και το 2019 39,9.

Πέρυσι η ψηλότερη θερμοκρασία ήταν 42,7 βαθμοί Κελσίου.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Ο Γιώργος Σκαλιάς ο εκλεκτός του ΠτΔ ως ειδικός σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ