Παρέδωσε ηνία με μια και μοναδική συμβουλή ο Ιωάννου-«Το ΓεΣΥ και τα μάτια σου»

«Το ΓεΣΥ και τα μάτια σου», ήταν η χαρακτηριστική συμβουλή του απερχόμενου Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου προς τον νέο υπουργό κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα, κατά την ειδική τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Υγείας που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο απολογισμός Αναστασιάδη, η συγνώμη και η οδυνηρότερη στιγμή της πορείας του

Αποχαιρετώντας τον απερχόμενο υπουργό Υγείας, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου δρ Χριστίνα Γιαννάκη αναφέρθηκε στο έργο που έχει επιτελέσει ο κ. Ιωάννου στο Υπουργείο Υγείας με ιδιαίτερη μνεία «στην προώθηση και την εφαρμογή της πιο ουσιαστικής μεταρρύθμισης από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δεν είναι άλλη από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, για την οποία η δική σας προσωπική συμβολή είχε τον πιο καθοριστικό ρόλο και με την οποία έχει συνδεθεί το όνομά σας». Καθ’ όλη τη θητεία του, συνέχισε η δρ Γιαννάκη, ο κ. Ιωάννου διακρίθηκε για την εργατικότητα, την εξυπνάδα και την ευσυνειδησία του.

Αναφερόμενη στις δυσκολίες που προέκυψαν για τη διαχείριση της πανδημίας, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας σημείωσε πως «η αποφασιστική μας δράση για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και τον μετριασμό των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων με τα μέτρα που λήφθηκαν, ήταν καθοριστικής σημασίας, η δε με τον ζήλο που επιδείξαμε, προώθηση εφαρμογής του εμβολιαστικού προγράμματος, φαίνεται να δάμασε ουσιαστικά το τέρας που λέγεται COVID-19. Στα πλαίσια του πρώτου κύματος αντιμετωπίστηκαν με κατάλληλες διευθετήσεις, σε δομές του ιδιωτικού τομέα, 4.020 ασθενείς και με την εκδήλωση του δευτέρου κύματος άλλοι 567, έτσι ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια να μπορέσουν να ανταποκριθούν και στις υπόλοιπες προκύπτουσες ανάγκες, όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο Σχέδιο Επιδοτούμενων Ασθενών, τι οποίο διασφαλίζει στον μέγιστο δυνατό βαθμό το αγαθό της Υγείας στον Κύπριο πολίτη. Επί υπουργίας του κ. Ιωάννου, εξυπηρετήθηκαν 12,677 ασθενείς στην Κύπρο και άλλοι 3,813 ασθενείς παραπέμφθηκαν σε κέντρα του εξωτερικού.

«Το χαρτοφυλάκιο της Υγείας αποδείχθηκε ιδιαίτερα σκληρό και γεμάτο προκλήσεις, τις οποίες χειριστήκατε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, γεγονός που σας επιτρέπει να το παραδίδετε με αίσθημα πληρότητας και επιτέλεσης του προσήκοντος καθήκοντος, ολοκληρώνοντας μια επιτυχημένη πορεία με απτά θετικά αποτελέσματα για τον τόπο», ανέφερε η δρ Γιαννάκη απευθυνόμενη στον απερχόμενο Υπουργό Υγείας.

Μιλώντας στην τελετή, ο απερχόμενος Υπουργός κ. Ιωάννου, με συγκίνηση, εξέφρασε την υπερηφάνεια του για το έργο που έγινε στο Υπουργείο Υγείας τα τελευταία τρία χρόνια. «Μέσα από την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και δράσεων έχουμε αλλάξει ριζικά και ουσιαστικά τον τομέα της Υγείας στην Κύπρο προς όφελος του Κύπριου πολίτη. Θέλω να ομολογήσω ότι ήταν ένα ταξίδι όμορφο, ανηφορικό, δύσκολο, αλλά άξιζε τον κόπο», είπε ο κ. Ιωάννου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δηλώνουν έτοιμοι να σηκώσουν μανίκια οι νέοι υπουργοί-«Διαθέτουμε βούληση για ευρύτερη δυνατή συνεργασία»

Κορυφαία μεταρρύθμιση, σημείωσε, ήταν η υλοποίηση του Γενικού Συστήματος Υγείας, «ένα όραμα δεκαετιών το οποίο παρά την πολεμική που δέχτηκε και εξακολουθεί να δέχεται, παρά το γεγονός ότι πολλοί περίμεναν ότι ουδέποτε θα ξεκινούσε και θα έμενε ακόμα μια νομοθεσία στα ράφια, παρά το γεγονός ότι κινδυνολογούσαν για οικονομική κατάρρευση, εδώ και δύο χρόνια, ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στη βασική του αποστολή, που δεν είναι άλλη από την παροχή σε όλους τους δικαιούχους δια βίου ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας». Το ΓεΣΥ, δήλωσε χαρακτηριστικά, είναι ένα έργο πνοής, ένα έργο που αγγίζει όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι η κληρονομιά για τα παιδιά μας.

Σε σχέση δε με την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, ο κ. Ιωάννου χαρακτήρισε τις αποφάσεις που λήφθηκαν δύσκολες και σκληρές, που περιόρισαν τις ατομικές ελευθερίες, τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. «Όλες μας όμως οι ενέργειες, στόχο είχαν να προστατεύσουν τη Δημόσια Υγεία και να σώσουμε ζωές. Παρά τα όποια λάθη έγιναν στην πορεία, είμαστε περήφανοι σαν Υπουργείο Υγείας γιατί καταφέραμε να προσφέρουμε άριστη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους νόσησαν, να έχουμε το 2ο χαμηλότερο ποσοστό θνητότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, τέσσερεις φορές πιο χαμηλό από τον μέσο όρο. Ταυτόχρονα, έχουμε τις λιγότερες μέρες lockdown από τις πλείστες χώρες της ΕΕ και τέλος να εφαρμόσουμε ένα από τα ταχύτερα εμβολιαστικά προγράμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, θωρακίζοντας τον πληθυσμό της Κύπρου έγκαιρα και ειδικά τις ευάλωτες ομάδες», επεσήμανε.

Τέλος, ο κ. Ιωάννου ευχαρίστησε όλο το προσωπικό του Υπουργείου Υγείας για τη συμβολή τους στη συλλογική προσπάθεια και το δύσκολο έργο που φέρουν καθημερινά εις πέρας. Μετέφερε ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου για όλη τη στήριξη και τη βοήθεια κατά τη θητεία του, καθώς και τους Λειτουργούς του Υπουργείου που συνέτειναν στη διαχείριση της πανδημίας. Ευχαρίστησε παράλληλα το προσωπικό του Γραφείου του και εξέφρασε κυρίως τις ευχαριστίες τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που έδειξε προς το πρόσωπό του, δίνοντας του την ευκαιρία να υπηρετήσει την πατρίδα του από το πόστο του Υπουργού Υγείας. «Ιδιαίτερα (σ.σ. ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη) για την απόλυτη στήριξή του όσον αφορά τόσο τις μεταρρυθμίσεις και ειδικά το ΓεΣΥ, το οποίο είναι επίτευγμα του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά και στους χειρισμούς της πανδημίας», πρόσθεσε.

Καταληκτικά, απευθυνόμενος στον νεοδιορισθέντα Υπουργό Υγείας, ο κ. Ιωάννου ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει, δίνοντας του μια συμβουλή: «Το ΓεΣΥ και τα μάτια σου».

Απευθυνόμενη στον νέο Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου επεσήμανε ότι η περίοδος που αναλαμβάνει το πηδάλιο του Υπουργείου Υγείας είναι δύσκολη. «Η πανδημία εξακολουθεί αν είναι ένας ορατός κίνδυνος, που μπορεί να σημειώσει απρόσμενες εξάρσεις οποιαδήποτε στιγμή, παρά τα πολύ θετικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα», υπογράμμισε. «Οι ανάγκες στον χώρο της Υγείας είναι απέραντες και οι πόροι, ανθρώπινοι και οικονομικοί, αν και αυξημένοι σήμερα, παραμένουν πάντοτε περιορισμένοι. Έχετε λοιπόν μπροστά σας μια αληθινή πρόκληση να ξεφύγετε από τις συμπληγάδες, βρίσκοντας καινοτόμες, ευφάνταστες, αλλά συνάμα ανθρώπινες λύσεις. Με το προζύμι που σας αφήνει ο προκάτοχός σας, ο οποίος έχει  θέσει πολύ ψηλά τον πήχη, καλείστε να επιτελέσετε ένα δύσκολο έργο», είπε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας.

Καλωσορίζοντας τον κ. Χατζηπαντέλα, η δρ Γιαννάκη διαβεβαίωσε πως «θα συνεργαστούμε όλοι μαζί σας με ζήλο! Σας διαβεβαιώ επίσης ότι το Υπουργείο Υγείας διαθέτει γερές δομές και ικανά στελέχη που προσβλέπουν και είναι έτοιμοι να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις το δύσκολο έργο που έχετε αποφασίσει να επωμισθείτε. Σας εύχομαι λοιπόν κάθε επιτυχία στο έργο σας και δύναμη για να αντιμετωπίσετε τις νέες προκλήσεις».

Με τη σειρά του, ο νέος Υπουργός Υγείας κ. Χατζηπαντέλας, παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας ευχαρίστησε, ως πολίτης, τον απερχόμενο Υπουργό για το έργο που έχει επιτελέσει σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους. «Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν και η διαχείριση της πανδημίας φέρουν αναμφίβολα τη σφραγίδα της συλλογικής διαχείρισης Νίκου Αναστασιάδη, αλλά την ίδια στιγμή και την υπογραφή του Κωνσταντίνου Ιωάννου. Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες αυτού του τόπου αναγνωρίζουν και εκτιμούν την τιτάνια προσπάθεια που έγινε», σημείωσε ο κ. Χατζηπαντέλας.

Μετέφερε δε τη διαβεβαίωση ότι ως νέος Υπουργός Υγείας θα συνεχίζει την υλοποίηση του έργου, με το ίδιο σθένος και με γνώμονα τους κυβερνητικούς άξονες που έχει χαράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απευθυνόμενος στο προσωπικό του Υπουργείου Υγείας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την ηρωική προσπάθεια που αποσκοπεί στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας. «Ταυτόχρονα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την τιμή που μου έκανε. Το αξίωμα που αναλαμβάνω σήμερα αποτελεί για μένα ύψιστη τιμή και έχω πλήρη επίγνωση της τεράστιας ευθύνης που φέρει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας. Η Δημόσια Υγείας αποτελεί υπέρτατο και μη διαπραγματεύσιμο αγαθό. Η προσήλωση της Πολιτείας στο δικαίωμα στην πρόσβαση στην Υγεία είναι δείκτης κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης», δήλωσε ο κ. Χατζηπαντέλας.

Επικαλούμενος τον Σπύρο Δοξιάδη, έναν πρωτοπόρο στον χώρο της Υγείας, που έκανε την πρώτη απόπειρα για εφαρμογή ενός εθνικού Συστήματος Υγείας, σημείωσε ότι η ρήση του ότι «οι μεγαλύτεροι εχθροί για την υγεία δεν είναι τα μικρόβια ή και ο καρκίνος, αλλά η φτώχεια, η άγνοια και η εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο», είναι αυτό που τον χαρακτηρίζει ως τον τρόπο σκέψης του για τη ζωή. «Με ιδιαίτερα αναπτυγμένο το αίσθημα προσφοράς προς τον συνάνθρωπό μας, θα επιδιώξω να ενημερωθώ καλύτερα για τα θέματα στον τομέα της Υγείας. Συμπάσχω με όλους τους ασθενείς και θα επιχειρήσω να λύσω τα καθημερινά τους προβλήματα. Συμπάσχω και θα συμπορευθώ με όλους τους επιστήμονες υγείας, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους φροντιστές που αγωνίζονται καθημερινά κόντρα στον ορατό εχθρό, την πανδημία, με προσωπικό κόστος και με αγωνία για να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό προς τον συνάνθρωπό τους. Οφείλουμε να προστατεύσουμε αυτούς που αγαπάμε και όλοι μαζί να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας πίσω απαλλαγμένοι από κάθε ίχνος απειλής της Δημόσιας Υγείας», δήλωσε ο κ. Υπουργός.

Απαριθμώντας τις προτεραιότητές του, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας, την εξέλιξη και την αναβάθμιση του Γενικού Συστήματος Υγείας, η αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και τα όποια προβλήματα προκύπτουν. Εξέφρασε, τέλος, την πρόθεσή του να συνεργαστεί με όλους τους φορείς προκειμένου ο τομέας της Υγείας στον τόπο μας να αποτελεί φάρο φωτεινό και παράδειγμα προς μίμηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το... νέο αίμα στην Κυβέρνηση, τα «θέλω» της Πινδάρου και οι επόμενοι στόχοι

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη