Πάνω από 100 χιλιάδες εξέδωσαν Green Pass-«Πέραν του ικανοποιητικού ο αριθμός»

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον των κατοίκων της Κύπρου για το "Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19" γνωστό ως Green Pass, αφού μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής προχώρησαν στην έκδοσή του πάνω από 100 χιλιάδες άτομα.

Μιλώντας στον REPORTER ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, ανέφερε πως μέχρι στιγμής 126 χιλιάδες άτομα, έχουν εκδώσει Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19. «Είναι πέραν του ικανοποιητικού ο αριθμός αυτός. Αναμέναμε πολύ πιο χαμηλά νούμερα. Ο κόσμος επειδή είδε πως είναι εύκολο, το εκδίδει και έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα».

Σε αυτό το στάδιο το Green Pass, είναι μόνο για ταξίδια ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε αρκετοί από αυτούς που το εκδίδουν δεν προτίθενται να ταξιδέψουν. «Ο κόσμος το εκδίδει επειδή θέλει να δει εάν είναι εντάξει τα στοιχεία του και για να το έχει στη διάθεσή του, ανά πάσα στιγμή που θα το χρειαστεί».

Το Υφυπουργείο Καινοτομίας, αναμένει από την Google και την Apple την έγκριση για το wallet COVPASS. «Θα μπαίνει σε “πορτοφόλι” σε κινητά τηλέφωνα. Τεχνικά είμαστε έτοιμοι και είναι πλέον διαδικαστικό το θέμα της έγκρισης. Είναι θέμα ημερών».

Πλέον θα αρχίσουν συζητήσεις προκειμένου να διαφανεί κατά πόσον μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το πιστοποιητικό σε εθνικό επίπεδο, ως SafePass. «Είναι ένα θέμα που θα δούμε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Όπως εξήγησε ο κ. Κόκκινος, «η προϋπόθεση για να λειτουργήσει και με αυτόν τον τρόπο, είναι πρώτα να το αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο και να δούμε μετά αν χρειάζεται οποιεσδήποτε άλλες εγκρίσεις συμβατότητας, για τα προσωπικά δεδομένα. Αντιλαμβάνεστε πως δεν μπορούμε να δώσουμε για παράδειγμα σε κάποιο εστιάτορα, ή κάποιο που ελέγχει σε ένα νυκτερινό κέντρο, δικαίωμα να κάνει αυτούς τους ελέγχους. Άρα πρέπει να είναι λειτουργός εξουσιοδοτημένος από την πολιτεία. Αφού γίνουν αυτές οι ρυθμίσεις, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να εφαρμοστεί».

Σημειώνεται ότι Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, περιέχει κωδικό QR με ψηφιακή σφραγίδα που διασφαλίζει τη γνησιότητά του και θα επαληθεύεται μέσω σάρωσης του κωδικού. Το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα και εκδίδεται δωρεάν.

Τα τέσσερα βήματα της έκδοσης του 

Για να εκδοθεί ο πολίτης καλείται να μπει στην διεύθυνση https://www.eudcc.gov.cy/ και να ακολουθήσει 4 απλά βήματα που ολοκληρώνονται σε διάστημα κάποιων λεπτών για έκδοσή του. Συγκεκριμένα θα επιλέξει ποιο πιστοποιητικό χρειάζεται δηλαδή εμβολιασμού, αν έχει εμβολιαστεί (με μία ή και δύο δόσεις) και έχει καταχωρηθεί στη βάση του Υπουργείου Υγείας, νόσησης δηλαδή αν έχει διαγνωστεί εργαστηριακά για τη νόσο COVID με μοριακή μεθοδολογία (RT-PCR) και το αποτέλεσμα έχει δηλωθεί και καταχωρηθεί στη σχετική βάση του Υπουργείου Υγείας  ή εργαστηριακής εξέτασης, δηλαδή αν έχει  υποβληθεί εντός των τελευταίων 7 ημερών σε εργαστηριακό έλεγχο COVID με μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) ή με μοριακή μεθοδολογία (RT-PCR) έχει λάβει αρνητικό αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα έχει καταχωρηθεί από το εργαστήριο στη σχετική βάση του Υπουργείου Υγείας .

Στη συνέχεια θα κληθεί να συμπληρώσει τα στοιχεία του και αμέσως μετά να κάνει εισαγωγή του OTP που στάλθηκε στο κινητό του. Το 4ο και τελευταίο βήμα αφορά τη λήψη ή εκτύπωση του πιστοποιητικού. Μπορεί να εκδοθεί σε PDF μορφή σε 2 κόλλες A4 που διπλώνουν και ομοιάζουν με διαβατήριο, να φυλαχθεί σε κάποια ηλεκτρονική διεύθυνση ή να κατέβει και να φυλαχθεί σε wallet στο κινητό.

Για απορίες ή διευκρινίσεις θα λειτουργεί κέντρο εξυπηρέτησης στο + 1474 ή στο 35722285757 για ξένους αριθμούς ή κλήσεις από το εξωτερικό ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο info@eudcc.gov.cy.

Για διόρθωση στοιχείων το κοινό μπορεί να καλεί στους πιο πάνω αριθμούς ή να αποταθεί στα KEΠ στο +357 24 815555/ KE.ΠΟ στο 80002000. Στην ιστοσελίδα για έκδοση του πιστοποιητικού υπάρχουν και χρήσιμοι σύνδεσμοι για συχνές ερωτήσεις , προϋποθέσεις έκδοσης , Τρόπους επικοινωνίας αλλά και εγχειρίδιο Χρήσης

Οι ταξιδιώτες άνω των 14 ετών θα μπορούν να εκδώσουν από μόνοι τους το πιστοποιητικό, ενώ για τους κάτω των 14 χρειάζεται συγκατάθεση.

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας