Σπουδές: Η Βρετανία φεύγει, όμως η Κύπρος είναι εδώ

 

Κόστος, ποιότητα, εμπειρία. Αυτό είναι το τρίπτυχο που καθορίζει τις σπουδαστικές προτιμήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των επίδοξων φοιτητών. Μεταξύ αυτών, οι τελειόφοιτοι των αγγλόφωνων ιδιωτικών σχολείων, που υπολογίζονται περί τους 500 ετησίως. Οι φετινοί μαθητές, ωστόσο, βρίσκονται ενώπιον νέων δεδομένων: το Brexit από τη μια και η πανδημία από την άλλη, αναγκάζουν τους νεαρούς και τις οικογένειές τους να επανεξετάσουν τις αρχικές τους βλέψεις για σπουδές στα αγγλικά πανεπιστήμια.

Ίσως όχι για όλους, αλλά για πολλούς, το κόστος είναι πλέον δυσβάσταχτο. Με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς, η διαμονή και η φοίτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να στοιχίσει έως και €150.000, λόγω της αύξησης των διδάκτρων και του υψηλού κόστους διαβίωσης στην χώρα. Χρήματα, τα οποία μια οικογένεια θα κληθεί να καταβάλει σε περίοδο τριών ετών (όση και η διάρκεια της απόκτησης πρώτου τίτλου σπουδών) αφού μετά το Brexit οι Κύπριοι έχουν χάσει το δικαίωμα πρόσβασης σε φοιτητικό δάνειο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι επηρεαζόμενοι έχουν να αναλογιστούν και το πώς η βρετανική κυβέρνηση διαχειρίζεται το σοβαρό θέμα της εξάπλωσης του Covid-19.

Κάπου εδώ – και διόλου τυχαία – παρατηρείται στροφή στα εγχώρια ακαδημαϊκά ιδρύματα. Η μικρή μας Κύπρος αποτελεί πλέον, μια εξίσου ανταγωνιστική επιλογή για τους τελειόφοιτους αυτούς. Γιατί: 1) αποτελεί μια πολύ πιο συμφέρουσα οικονομική επιλογή, 2) έχει σημειώσει θεαματική πρόοδο όσον αφορά στο επίπεδο ποιότητας σπουδών και 3) προσφέρει μια ολοκληρωμένη και ασφαλή φοιτητική εμπειρία.

Τα πιο πάνω επιβεβαιώνονται από στοιχεία και αριθμούς: Το συνολικό κόστος φοίτησης, δηλαδή δίδακτρα, κόστος διαμονής και διατροφής, μεταφορικά και άλλα βασικά έξοδα διαβίωσης στην χώρα μας, είναι μειωμένο κατά 30% με 50% σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Για σκοπούς σύγκρισης, ας πάρουμε το μεγαλύτερο ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας και στον αντίποδα, βρετανικά πανεπιστήμια, π.χ. στο Νότιγχαμ ή στο Μάντσεστερ.

à Στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, τα δίδακτρα ανέρχονται γύρω στις €8.880 ετησίως, ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιλέξει ο φοιτητής. Το κόστος διαμονής μπορεί να είναι μηδενικό,, εάν ο σπουδαστής ζει με την οικογένειά του ή μπορεί να φτάσει μέχρι €6.000 (εάν ενοικιάσει μικρό διαμέρισμα). Όσο για τα έξοδα διαβίωσης υπολογίζονται σε €5.100 το χρόνο, ενώ το κόστος μετακινήσεων περίπου €480. Να σημειωθεί ότι ο φοιτητής μπορεί να αιτηθεί υποτροφίας και κατ’ επέκταση να του επιστραφούν μέχρι €2.062. Συνεπώς, η ετήσια δαπάνη για κάποιον που φοιτά στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανέρχεται σε €12.398 αν δεν χρειάζεται να νοικιάσει σπίτι ή σε €18.398 αν αναζητήσει φοιτητική στέγη.

à Αντίστοιχα, ένας φοιτητής που μετακομίζει στην Αγγλία από τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα πληρώνει δίδακτρα γύρω στις €20.000 με €22.514 τον χρόνο. Αν το πανεπιστήμιό του δεν είναι στο Λονδίνο – όπου οι τιμές είναι ακόμα πιο υψηλές – για τη διαμονή του θα χρειαστεί άλλες €7.812 ενώ τα έξοδα διαβίωσης ενός έτους, φτάνουν τις €9.396. Προσθέτουμε €984 για τις μετακινήσεις, €300 για την απόκτηση φοιτητικής βίζας (προαπαιτούμενο μετά το Brexit) συν το κόστος των αεροπορικών εισιτήριων που ανέρχονται στην καλύτερη περίπτωση, σε €550 το χρόνο. Όλα αυτά, εκτοξεύουν την ετήσια δαπάνη σε κάτι περισσότερο από €39.500 - €41.500.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα ποιότητας, σαφώς κανένας δε μπορεί να αμφισβητήσει το επίπεδο σπουδών πλειάδας βρετανικών ιδρυμάτων. Παρόλα αυτά, να μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια η Κύπρος έχει σημειώσει αλματώδη πρόοδο και ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τρία από τα πανεπιστήμιά μας συγκαταλέγονται στη λίστα με τα 1000 καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα του κόσμου: Δύο δημόσια ΑΕΙ δηλαδή το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο και ένα ιδιωτικό, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Όσο για τον τρίτο πυλώνα που έχει να κάνει με τις εμπειρίες που αποκτάει ένας νέος άνθρωπος κατά τη διάρκεια των σπουδών του, η Κύπρος έχει επίσης πολλά να προσφέρει. Οι αριθμοί μιλάνε και πάλι από μόνοι τους: το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει επενδύσει περισσότερα από €160 εκατομμύρια σε υποδομές και εγκαταστάσεις για τη δημιουργία μιας σύγχρονης πανεπιστημιούπολης. Στην γύρω περιοχή της Έγκωμης, η οποία αγκαλιάζει την πανεπιστημιούπολη, λειτουργούν πάνω από 70 καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, υπεραγορές, καταστήματα. Στο Πανεπιστήμιο δραστηριοποιούνται δεκάδες φοιτητικοί όμιλοι και αθλητικές ομάδες, ενώ το ακαδημαϊκό ίδρυμα έχει συνάψει συμφωνίες ανταλλαγής σπουδαστών με 282 άλλα πανεπιστήμια σε 46 ευρωπαϊκές και μη χώρες, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS.

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ

  • Βρετανικό πανεπιστήμιο         €41.500
  • Πανεπιστήμιο Λευκωσίας        €12.398
  • Ολλανδικό πανεπιστήμιο         €26.200

Ένας στους τρεις εγκαταλείπει σπουδές στην Ολλανδία

Η Ολλανδία ίσως να φαντάζει ως ιδανική εναλλακτική επιλογή για σπουδές, εξαιτίας των χαμηλών διδάκτρων στα πανεπιστήμια της. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια χώρα με ιδιαίτερα υψηλό κόστος διαβίωσης, αντίστοιχο με το Ηνωμένο Βασίλειο. Στα αρνητικά και το γεγονός ότι το ένα τρίτο των φοιτητών που εισέρχονται στα ολλανδικά ΑΕΙ, εγκαταλείπουν τις σπουδές τους πριν πάρουν το πολυπόθητο πτυχίο.

Αναφορικά με το συνολικό κόστος σπουδών, εάν υποθέσουμε ότι ένας φοιτητής επιλέξει κάποιο ολλανδικό πανεπιστήμιο, θα έχει τα ακόλουθα έξοδα: Τα δίδακτρα ανέρχονται σε €2.100 ετησίως. Για φοιτητική στέγη, ανάλογα με την περιοχή που θα ζήσει, θα χρειαστεί περίπου €9.450 με €11.760 τον χρόνο, για τις μετακινήσεις του €1.170, για αεροπορικά εισιτήρια €490, ενώ τα υπόλοιπα έξοδα διαβίωσης φτάνουν έως και τις €10.728. Ως εκ τούτου η συνολική δαπάνη ξεπερνά τις €26.200 – δηλαδή διπλάσια απ’ ότι στην Κύπρο.

Τέλος, ένα σημαντικό δεδομένο που φαίνεται να προβληματίζει πολλούς γονείς, είναι η πολιτική της χώρα απέναντι σε ορισμένες ναρκωτικές ουσίες και συγκεκριμένα η ελευθερία που παρέχει στην πώληση και χρήση κάνναβης σε ορισμένα καταστήματα.

Πηγές:

www.numbeo.com

www.amsterdamtips.com

www.thestudenthotel.com

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ