«Οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πίεση στην Τουρκία για το Βαρώσι»

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο και η Πρέσβειρα της χώρας στην Κύπρο διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία του Δήμου ότι ο Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν θα ασκήσει πιέσεις για το θέμα του Βαρωσίου στην Τουρκία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Σίμος Ιωάννου.

Αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου είχε σήμερα το πρωί χωριστές συναντήσεις με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ, Τζούντιθ Γκάρμπερ και τον Πρέσβη της Ελλάδας, Θεοχάρη Λαλάκο.

Ο κ. Ιωάννου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η συνάντηση με την κ. Γκάρμπερ έγινε στην οικία της Πρέσβειρας, παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων. Ζήτησαν, είπε, να μεταφέρει στον Πρόεδρο και των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ το μήνυμα ότι πρέπει να ασκηθεί μεγάλη πίεση στην Τουρκία για ν’ αλλάξει στάση όσον αφορά την στάση του στο θέμα της Αμμοχώστου. Και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα έχει θέσει το ζήτημα, ανέφερε ο κ. Ιωάννου με βάση την συζήτηση που είχαν με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία.

«Μας υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν. Εμείς είπαμε ότι το θέμα της Αμμοχώστου είναι θέμα παραβίασης των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ κι αν η Τουρκία αφεθεί να το κάνει, τότε αυτό θα πράττει σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου χωρίς κόστος», σημείωσε.

Με μεγάλη ικανοποίηση άκουσαν, είπε, ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πιέσεις για το θέμα του Βαρωσιού.

Για την συνάντηση με τον Έλληνα Πρέσβη, ο Σίμος Ιωάννου είπε ότι η στήριξη της Ελλάδας είναι δεδομένη, Ζήτησαν όμως το θέμα της Αμμοχώστου να τίθεται από την Ελλάδα σε κάθε ευκαιρία. «Και να τονίζουν στους συνομιλητές τους ότι αυτό που γίνεται είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε επίσης ότι ζήτησαν από τον κ. Λαλάκο να έχουν συναντήσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία στην Αθήνα, την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και αρχηγούς κομμάτων για να θέσουν το θέμα της Αμμοχώστου.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου θέλησε να καλέσει και πάλι να καλέσει τον κόσμο να παρευρεθεί μαζικά στην εκδήλωση που προγραμματίζει ο Δήμος στις 19 Ιουλίου στην Δερύνεια.

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου