Kαμπανάκι Γενικού Ελεγκτή για ελλείμματα στον ΟΚΥπΥ

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τα ελλείμματα και τη βιωσιμότητα του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας  (ΟΚΥπΥ), έκρουσε εκ νέου ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρία Κουλία να δηλώνει ότι αν αφεθούν τα πράγματα ανεξέλεγκτα "οι συνέπειες θα είναι δυσάρεστες».

Στις δηλώσεις του μετά την πρώτη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Κουλίας είπε πως η επιτροπή ζήτησε έκθεση από τον Γενικό Ελεγκτή το συντομότερο δυνατόν, τόσο για τον ΟΚΥπΥ όσο και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

"Απ` ότι φαίνεται, αν αφεθούν τα πράγματα ανεξέλεγκτα νομίζω θα είναι δυσάρεστες οι συνέπειες και ήδη είναι δυσάρεστες», είπε και πρόσθεσε πως πολλές φορές οι εκτελεστικοί διευθυντές των νοσοκομείων του ΟΚΥπΥ  παραπονούνται ότι δεν έχουν τη ρευστότητα για αγορά αναλωσίμων.

«Για τα θέματα του ΟΚΥπΥ έχουμε ήδη με επιστολές στην (κοινοβουλευτική) επιτροπή Υγείας, έχουμε κρούσει κώδωνες κινδύνου ότι το όχημα οδεύει προ το γκρεμό», είπε ο κ. Μιχαηλίδης σε παρουσίασή του στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου σχετικά με την λειτουργία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και εξήγησε πως ο Οργανισμός δεν έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αλλά ελλείμματα και επικαλούνται την πανδημία του κορωνοϊού.

Εξάλλου, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου είπε πως τόσο ο ΟΚΥπΥ όσο και ο ΟΑΥ έχουν απαντήσει στις αναφορές του Γενικού Ελεγκτή ότι τα ελλείμματα έχουν προβλεφθεί και σχετίζονται με την διαταραχή που προκάλεσε η πανδημία. «Αυτό το θέμα το παρακολουθούμε στενά», είπε.

«Εμείς είπαμε ευθαρσώς ότι τα θέματα που έχει εντοπίσει ο Γενικός Ελεγκτής, τα έχει εντοπίσει ήδη ο Υπουργός Υγείας όσον αφορά τα ελλείμματα και είχαμε ζητήσει πίστωση χρόνου λόγω της πανδημίας», είπε.

Κατά τη συνεδρία ο Γενικός Ελεγκτής δεν συμμερίστηκε τη θέση αυτή. «Η δική μας η πρόβλεψη είναι ότι ο ΟΚΥπΥ τυγχάνει κακοδιαχείρισης και το βλέπουμε σε δημόσιες συμβάσεις που προκηρύσσει», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του προς την επιτροπή Υγείας, ο κ. Μιχαηλίδης έκανε λόγο για «ζοφερή εικόνα» για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού βάσει των προϋπολογιζόμενων μελλοντικών εσόδων και δαπανών του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα