Χαμός για το Green Pass-Σε λίγες ώρες εκδόθηκαν πάνω από 50 χιλιάδες πιστοποιητικά

Πάνω από 50 χιλιάδες άτομα στην Κύπρο, εξέδωσαν ηλεκτρονικά ασε λίγες ώρες το "Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19"(Green Pass) που εναρμονίζει τους ταξιδιωτικούς κανόνες και διευκολύνει τις διασυνοριακές μετακινήσεις των πολιτών, με ασφάλεια, εντός της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Καινοτομίας Κυριάκο Κόκκινο, μέχρι χθες στις 17:00 το απόγευμα εκδόθηκαν 50 χιλιάδες πιστοποιητικά και αναμένονται και τα σημερινά στοιχεία.

Οι πολίτες που θα ταξιδέψουν τις αμέσως επόμενες μέρες καλούνται να αποκτήσουν το πιστοποιητικό είτε σε έντυπη, είτε σε ψηφιακή μορφή, με τους αρμόδιους να τονίζουν πως αυτό σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τα  ταξιδιωτικά έγγραφα και άρα όλοι όσοι ταξιδεύουν πρέπει απαραίτητα να έχουν εισιτήριο, κάρτα επιβίβασης και ταυτότητα ή διαβατήριο.

Το λεγόμενο wallet COVPASS δεν είναι διαθέσιμο από σήμερα γιατί όπως εξηγήθηκε αναμένεται η επίλυση κάποιων τεχνικών ζητημάτων από την Google και την Apple, αλλά είναι θέμα ημερών να διευθετηθεί. Περιέχει κωδικό QR με ψηφιακή σφραγίδα που θα διασφαλίζει τη γνησιότητά του και θα επαληθεύεται μέσω σάρωσης του κωδικού. Το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα και εκδίδεται δωρεάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την έκδοση του Green Pass

Πως γίνεται η έκδοση - 4 βήματα

Για να εκδοθεί ο πολίτης καλείται να μπει στην διεύθυνση https://www.eudcc.gov.cy/ και να ακολουθήσει 4 απλά βήματα που ολοκληρώνονται σε διάστημα κάποιων λεπτών για έκδοσή του. Συγκεκριμένα θα επιλέξει ποιο πιστοποιητικό χρειάζεται δηλαδή εμβολιασμού, αν έχει εμβολιαστεί (με μία ή και δύο δόσεις) και έχει καταχωρηθεί στη βάση του Υπουργείου Υγείας, νόσησης δηλαδή αν έχει διαγνωστεί εργαστηριακά για τη νόσο COVID με μοριακή μεθοδολογία (RT-PCR) και το αποτέλεσμα έχει δηλωθεί και καταχωρηθεί στη σχετική βάση του Υπουργείου Υγείας  ή εργαστηριακής εξέτασης, δηλαδή αν έχει  υποβληθεί εντός των τελευταίων 7 ημερών σε εργαστηριακό έλεγχο COVID με μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) ή με μοριακή μεθοδολογία (RT-PCR) έχει λάβει αρνητικό αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα έχει καταχωρηθεί από το εργαστήριο στη σχετική βάση του Υπουργείου Υγείας .

Στη συνέχεια θα κληθεί να συμπληρώσει τα στοιχεία του και αμέσως μετά να εισάξει το OTP που στάλθηκε στο κινητό του. Το 4ο και τελευταίο βήμα αφορά τη λήψη ή εκτύπωση του πιστοποιητικού. Μπορεί να εκδοθεί σε PDF μορφή σε 2 κόλλες A4 που διπλώνουν και ομοιάζουν με διαβατήριο, να φυλαχθεί σε κάποια ηλεκτρονική διεύθυνση ή να κατέβει και να φυλαχθεί σε wallet στο κινητό.

Για απορίες ή διευκρινίσεις θα λειτουργεί κέντρο εξυπηρέτησης στο + 1474 ή στο 35722285757 για ξένους αριθμούς ή κλήσεις από το εξωτερικό ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο info@eudcc.gov.cy.

Για διόρθωση στοιχείων το κοινό μπορεί να καλεί στους πιο πάνω αριθμούς ή να αποταθεί στα KEΠ στο +357 24 815555/ KE.ΠΟ στο 80002000. Στην ιστοσελίδα για έκδοση του πιστοποιητικού υπάρχουν και χρήσιμοι σύνδεσμοι για συχνές ερωτήσεις , προϋποθέσεις έκδοσης , Τρόπους επικοινωνίας αλλά και εγχειρίδιο Χρήσης

Οι ταξιδιώτες άνω των 14 ετών θα μπορούν να εκδώσουν από μόνοι τους το πιστοποιητικό ενώ κάτω των 14 χρειάζεται συγκατάθεση.

Δειτε Επισης

Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα