Κλειδώνουν κίνητρα για εμβόλια-Δημιουργία covid free χώρων και τιμητική άδεια

Αν και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή, άρχισε ήδη να καταρτίζεται η λίστα κινήτρων προς τους εμβολισμένους. Κατά τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, συζητήθηκαν διάφορα κίνητρα για να δοθεί ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα ακούστηκαν εισηγήσεις από έξι Υπουργεία, ενώ συζητήθηκε και η πρακτική άλλων χωρών για να διαφανεί κατά πόσον κάποια από τα μέτρα που λαμβάνουν μπορούν να εφαρμοστούν στην Κύπρο.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε εκτενέστερα η εισήγηση του απερχόμενου υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου για επαναφορά του SafePass και σε εξωτερικούς χώρους, ως ένα κίνητρο που θα ενισχύσει τους εμβολιασμούς και θα προσφέρει ασφάλεια κατά την κοινωνικοποίηση, τόσο στα άτομα που επέλεξαν να εμβολιαστούν όσο και στα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, προφυλάσσοντας παράλληλα τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για ένα μέτρο που εκτιμάται πως θα βοηθήσει στη μείωση της διασποράς.

Δημιουργία covid free χώρων

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, τέθηκε στο τραπέζι εισήγηση για αύξηση του ποσοστού πληρότητας σε υποστατικά και χώρους όπως γήπεδα, κινηματογράφοι, θέατρα κλπ. Η προϋπόθεση είναι ότι τα όλα τα άτομα που θα προσέρχονται στους χώρους αυτούς θα είναι εμβολιασμένα, κάτι που θα δίνει το δικαίωμα σε μία επιχείρηση εάν το επιθυμεί, να έχει μεγαλύτερη πληρότητα από το 50% που ισχύει τώρα. 

Η πρόταση δηλαδή, προβλέπει τη δημιουργία covid free χώρων και υποστατικών στα οποία όσοι εισέρχονται θα είναι εμβολιασμένοι. Με αυτόν τον τρόπο, μία επιχείρηση θα μπορεί να αυξήσει την πληρότητά της ακόμα και στο 100%.

Τιμητική άδεια σε εθνοφρουρούς

Κατά τη σύσκεψη, στην οποία παρευρέθηκε και ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, εξετάστηκε επίσης η πρόταση του Υπουργείου Άμυνας για παραχώρηση τιμητικής άδειας στους στρατιώτες, που είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε θα το πράξουν το επόμενο διάστημα. Οι λεπτομέρειες αυτής της πρότασης, βρίσκονται υπό επεξεργασία, ωστόσο είναι ένα κίνητρο που εκτιμάται πως θα ωθήσει νέους σε εμβολιασμούς, αφού εκεί είναι η στόχευση. 

Όλες αυτές οι εισηγήσεις μαζί με άλλες που έχουν σχέση με παροχή χαλαρώσεων σε εμβολιασμένους και κινήτρων σε επιχειρήσεις, θα παρουσιαστούν ενώπιον του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, που θα συνέλθει την Παρασκευή στις 7 το απόγευμα. 

Παράλληλα, συζητείται και το κατά πόσον θα πρέπει επιπρόσθετα να αυστηροποιηθούν τα πρωτόκολλα σε χώρους διασκέδασης και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε αυτούς, με δεδομένο ότι εντοπίστηκαν το τελευταίο διάστημα αρκετές αλυσίδες μετάδοσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας
Προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Δεν επηρεάστηκε ο τουρισμός στην Κύπρο
Άνοδος σχεδόν 10% στις τουριστικές αφίξεις τον Μάρτιο
Παίρνει θέση το Τμήμα Δασών-«Συντήρηση μόνο οδικού δικτύου στον Ακάμα»