Μπαίνει στη ζωή μας το Green Pass-Η συμβατική περίοδος και η ασφάλεια δεδομένων

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID (European Digital COVID Certificate γνωστού ως Green Pass), το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από αύριο 1η Ιουλίου. Το πιστοποιητικό έρχεται στη ζωή μας για να διευκολύνει την ασφαλή και ταυτόχρονα ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ στα πλάνα της Κύπρου, είναι να το εφαρμόσει και σε εθνικό επίπεδο. 

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, θα εκδίδεται σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σε όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο από κορωνοϊό, αλλά και σε εκείνους που έχουν αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών. 

Ο νέος κανονισμός θα εφαρμοστεί σταδιακά, καθώς θα δοθεί επιπλέον χρόνος στα κράτη μέλη, μέχρι και έξι βδομάδων, για να υιοθετήσουν το Ψηφιακό Πιστοποιητικό. Μιλώντας στον REPORTER, o υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιοι έλεγχοι που πρέπει να γίνουν αλλά είμαστε έτοιμοι για την εφαρμογή του Green Pass. Αυτοί που ταξιδεύουν άμεσα τις επόμενες ημέρες, εάν προλάβουν να το βγάλουν καλώς, διαφορετικά μπορούν να ταξιδέψουν και με το συμβατικό πιστοποιητικό, αφού για έξι βδομάδες θα υπάρχει συμβατική περίοδος».

Αναφορικά με τον τρόπο που οι Κύπριοι πολίτες θα μπορούν να εκδίδουν το EU Digital COVID Certificate για τα ταξίδια τους, ο κ. Κόκκινος εξήγησε ότι η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Συγκεκριμένα, οι πολίτες μέσω μιας ιστοσελίδας θα αιτούνται το πιστοποιητικό το οποίο αρμόζει με τα δεδομένα του καθενός, δηλαδή αν εμβολιάστηκε ή νόσησε ή έκανε το τεστ. Κατά τη διαδικασία αίτησής τους, οι πολίτες θα χρειαστεί να εισάγουν επίσης ένα στοιχείο για ταυτοποίησή τους από την βάση δεδομένων. «Αυτό μπορεί να είναι είτε ο αριθμός ταυτότητας, είτε διαβατηρίου ή αν πρόκειται για αλλοδαπούς το arc number». Στη συνέχεια, αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αίτησης, οι πολίτες θα λαμβάνουν σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο έγκριση και θα επιλέγουν εάν θέλουν να λάβουν το πιστοποιητικό ψηφιακά, μέσω του κινητού ή του email τους. Όσον αφορά στην έντυπη μορφή του πιστοποιητικού, μετά το μήνυμα επιβεβαίωσης, οι πολίτες θα έχουν την επιλογή της εκτύπωσης.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι θα γίνεται η έκδοση του Green Pass-Οι λεπτομέρειες πριν την εφαρμογή του

Η ασφάλεια δεδομένων πίσω από το Ψηφιακό Πιστοποιητικό

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί σε μερίδα κόσμου το θέμα της ασφάλειας δεδομένων που προκύπτει, κατά την εισαγωγή των προσωπικών στοιχείων στη διαδικτυακή πλατφόρμα για την απόκτηση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού. Όπως εξήγησε στον REPORTER, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, η διαδικασία τυγχάνει διαβούλευσης από το γραφείο της. Οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται γίνεται τμηματικά αναφορικά με τη συλλογή προσωπικών δεδομένων, τη διαχείριση τους, την αποθήκευση και την καταστροφή τους. Κάθε κομμάτι, ξεκλειδώνεται με τη δική μας έγκριση. Επομένως η όλη διαδικασία ελέγχεται από την αρχή. Εκεί που υπήρχε ανάγκη για να αλλαχτεί κάποια απόφαση που προσέκρουσε σε κάποια θέματα προσωπικών δεδομένων ή δεν ήταν επαρκείς οι δικλείδες ασφαλείας, έχει γίνει».

Η κ. Λοϊζίδου ανέφερε ότι το τι θα ζητείται από τον κάθε πολίτη προβλέπεται από τον κανονισμό σε κάθε κράτος μέλος, γιατί το κάθε κράτος δεν έχει τις ίδιες διαδικασίες, ούτε τα ίδια μητρώα, ούτε τις ίδιες Αρχές ελέγχου. «Επομένως έπρεπε να προσαρμοστεί ο κανονισμός στις εθνικές νομοθεσίες και στη δομή του κάθε κράτους μέλους. Εμείς προσαρμόσαμε αυτό τον κανονισμό στο δικό μας κράτος και στο ποιος θα ελέγχει. Σε άλλες χώρες η Αρχή Ελέγχου, είναι άλλη, εμάς η Αρχή Ελέγχου μας είναι το Υπουργείο Εσωτερικών που εκχωρεί εξουσίες στην Αστυνομία. Επομένως το κάθε κράτος μέλος κλήθηκε να ενεργοποιήσει τον κανονισμό με βάση την εθνική του νομοθεσία».

Ο κάθε πολίτης μπορεί να νιώθει ασφαλής με τα προσωπικά του δεδομένα

Όπως διαβεβαίωσε η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο κάθε πολίτης μπορεί να νιώθει ασφαλής, καθώς η συγκεκριμένη επεξεργασία έχει τύχει του νομικού υπόβαθρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Εξ’ ου και ψηφίστηκε Ευρωπαϊκός Κανονισμός, ο οποίος έχει άμεση εφαρμογή στα κράτη μέλη. Επομένως πριν να έρθει να συζητηθεί στο κάθε κράτος μέλος δόθηκε σύμφωνη γνώμη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας δεδομένων που ανήκουν όλοι Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί και εγώ. Δόθηκε σύμφωνη γνώμη με ασφαλιστικές δικλείδες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες λήφθηκαν υπόψη για την ψήφιση αυτού του κανονισμού. Το ποια δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε ποια έκταση, με την αποφυγή διακρίσεων, και με τις ορθές κατευθυντήριες γραμμές, δόθηκαν μέσα από την κοινή γνώμη  του PORT προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ερωτηθείσα εάν υπάρχει πιθανότητα να ζητηθούν στην πορεία περαιτέρω στοιχεία, η κ. Λοϊζίδου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. «Τα δεδομένα που ζητούνται καταγράφονται στον κανονισμό και δεν κάνει ο καθένας ότι θέλει. Έχουν καθοριστεί τα ελάχιστα στοιχεία, που πρέπει να συμπληρώνονται. Ο κανονισμός αναφέρει ότι συλλέγονται τα απολύτως απαραίτητα δεδομένα για να εκδοθεί. Για παράδειγμα στο δικό μας το μοντέλο, για να μπορεί να εκδοθεί το Green Certificate, θα πρέπει ο πολίτης να βάλει το τηλέφωνο του, την ημερομηνία γεννήσεως και το όνομά του. Είναι τα απολύτως αναγκαία για να μπορέσει να ταυτοποιηθεί, για να ξεκλειδώσει, να του στείλει τον κωδικό και να μπορεί να κατεβάσει το πιστοποιητικό ο κάθε πολίτης».

Ο ρόλος του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας, επεσήμανε η κ. Λοϊζίδου, «είναι ακριβώς να μπορέσει να εφαρμοστεί αυτός ο κανονισμός, ο οποίος είναι μια Ευρωπαϊκή Νομοθεσία υποχρεωτική, έχοντας όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες που απαιτούνται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Θεωρώ ότι από τη στιγμή που λήφθηκαν υπόψη οι ασφαλιστικές δικλείδες, δεν τίθεται θέμα παρατυπίας και την ίδια ώρα, ικανοποιείται επίσης η δημόσια υγεία και η ενεργοποίηση της οικονομίας που είναι επίσης σημαντική μαζί με την οποιανδήποτε προστασία».

Κοινή διάσκεψη Τύπου πρόκειται να παραθέσει επίσης σήμερα, ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσο, για να υπάρξει επεξηγηματική ανάλυση προς το κοινό, για την εφαρμογή του Ψηφιακού Πιστοποιητικού. 

Δειτε Επισης

Εκστρατεία ελέγχου και ενημέρωσης για ασφάλιση φορτίου οχημάτων από Αρχή Λιμένων
Πνίγεται στη σκόνη η Κύπρος-Οι συστάσεις των αρμοδίων στο κοινό
Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας
Προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Δεν επηρεάστηκε ο τουρισμός στην Κύπρο