Με αποστάσεις, πρωτόκολλα και διαφοροποιημένο πρόγραμμα τα summer schools

Με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και με διαφοροποιήσεις στις δραστηριότητές τους, θα λειτουργήσουν για ακόμη μία χρονιά τα θερινά σχολεία, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια. Τα γνωστά σε όλους summer school έχουν ξεκινήσει από νωρίς τις προετοιμασίες, ώστε να είναι έτοιμα για να ανοίξουν τις πύλες τους και να υποδεχτούν τους μαθητές.

Μετά το τελευταίο κουδούνι στα σχολεία, στις 16 Ιουνίου, τα θερινά σχολεία πήραν την σκυτάλη και μέχρι τα τέλη Ιουλίου, θα κρατάνε συντροφιά στους μαθητές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών. Τα περισσότερα άρχισαν την λειτουργία τους από την περασμένη Τρίτη, ωστόσο υπήρχαν και κάποια ιδιωτικά που υποδέχθηκαν μαθητές, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά.

Το Υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει ότι θα λειτουργήσουν και φέτος τα θερινά σχολεία, που υπάγονται σε αυτό, ενισχύοντας το πρόγραμμα με πέντε καινούργια σχολεία, δημοτικά και νηπιαγωγεία. Έτσι, τα θερινά σχολεία που λειτουργούν συνολικά είναι 33 σε Δημοτικά και 13 σε νηπιαγωγεία, τα οποία καλύπτουν και τις πέντε επαρχίες.

Η φοίτηση στα θερινά σχολεία είναι προαιρετική, ωστόσο όσοι δήλωσαν συμμετοχή, θα πρέπει υποχρεωτικά να προσέρχονται στις 7:30 το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Όσον αφορά στο τέλος της ημέρας, μπορούν να σχολάσουν είτε στις 13:05, όπως γίνεται και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, είτε στις 4:00 το απόγευμα. Τα θερινά σχολεία του Υπουργείου Παιδείας θα λειτουργούν μέχρι τις 23 Ιουλίου.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας τόνισε πως τη φετινή σχολική χρονιά, το ΥΠΠΑΝ ενισχύει τον θεσμό των ΘΔΣ με την εισαγωγή του προγράμματος «Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας σε παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία», στοχεύοντας στη βελτίωση του μαθησιακού επιπέδου των μαθητών/-ριών με μεταναστευτική βιογραφία, συνδυάζοντας τη δημιουργική απασχόληση με την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας. Δικαιούχα θα είναι όλα τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία όλων των τάξεων, τα οποία δεν κατέχουν σε ικανοποιητικό επίπεδο τη γλώσσα.

Πώς θα λειτουργήσουν τα ιδιωτικά summer schools

Εκτός από τα δημόσια σχολεία, θερινά σχολεία λειτούργησαν και από ιδιώτες. Μάλιστα, αρκετοί όταν άρχισαν την προετοιμασία για τη λειτουργία τους, κατάρτισαν ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα, με δραστηριότητες που είναι λειτουργικές, δεδομένου του υγειονομικού πρωτοκόλλου που πρέπει να εφαρμόζεται. Ο REPORTER επικοινώνησε με ιδιωτικά summer schools, τα οποία εξήγησαν τον τρόπο που λειτουργούν, ελέω κορωνοϊού.

Summer Schools στα ιδιωτικά σχολεία

Θερινά σχολεία λειτουργούν στα πλείστα ιδιωτικά σχολεία, με τον πρόεδρο του συνδέσμου τους, Γιώργο Κριτικό να αναφέρει πως οι εγκαταστάσεις των σχολείων, τους δίνουν την δυνατότητα να οργανώσουν διάφορες δραστηριότητες τόσο σε εσωτερικό χώρο, όσο και σε εξωτερικό.

«Τα ιδιωτικά σχολεία έχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, εργαστήρια, εξωτερική αυλή. Θα λειτουργήσουμε στο πλαίσιο του υγειονομικού πρωτοκόλλου και τα σχολεία θα ακολουθήσουν όλες τις πρόνοιες. Ανάλογα με τα τετραγωνικά στις αίθουσες, θα μπει και ο κατάλληλος αριθμός μαθητών, στους εξωτερικούς χώρους θα τηρούνται αποστάσεις, θα έχουμε αντισηπτικά, μάσκες, θερμομέτρηση. Ακόμη περιμένουμε, όμως, μήπως βγει κάτι για τα summer schools. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ακολουθήσουμε τα πρωτόκολλα που εφαρμόζαμε για τους μαθητές μας».

Τα προγράμματα των ιδιωτικών σχολείων είναι μεν εμπλουτισμένα, ωστόσο οι δραστηριότητές τους πρέπει να είναι διαφοροποιημένες. «Θα είναι πιο εμπλουτισμένα, από άλλα summer schools, επειδή τα ιδιωτικά σχολεία έχουν τους χώρους και τις εγκαταστάσεις. Θα προσφέρουν μουσικοχορευτικά προγράμματα, αθλητικά προγράμματα, μέχρι και κολύμβηση. Ανάλογα με το σχολείο, θα μπορεί ο γονιός να δει το πρόγραμμά του».

Τα summer schools των ιδιωτικών σχολείων δέχονται μαθητές που φοιτούν και σε δημόσια σχολεία, ενώ οι αιτήσεις δεν έχουν παρουσιάσει σημαντική μείωση, λόγω της πανδημίας. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω από τους συναδέλφους, ο αριθμός των αιτήσεων όχι μόνο δεν έπεσε, αντιθέτως ανέβηκε, ειδικά σε σύγκριση με πέρσι».  

Μετά το κουδούνι

Με τον τρόπο που λειτούργησε την προηγούμενη χρονιά, έτσι λειτουργεί και φέτος το θερινό σχολείο του ιδιωτικού φροντιστηρίου «Μετά το κουδούνι». Όπως υπέδειξε η διευθύντρια του φροντιστηρίου, Έρικα Χειμώνα, εφαρμόζεται και φέτος το ίδιο υγειονομικό πρωτόκολλο, όσον αφορά στον αριθμό των μαθητών στην αίθουσα, το φαγητό στους μαθητές θα προσφέρεται σε ατομικό, πλαστικό πιατάκι και θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις.  

«Θα πηγαίνουμε δύο φορές την εβδομάδα εκδρομές, περισσότερο σε ανοιχτούς χώρους, λόγω της πανδημίας. Θα προσφέρουμε προγράμματα χειροτεχνίας, ζωγραφικής, αθλητικών δραστηριοτήτων, θεατρικών παιχνιδιών, μουσικής, γλυπτικής και πολλά άλλα. Οι ώρες λειτουργίας μας θα είναι 7:30-15:00 και αναφερόμαστε σε παιδιά ηλικίας πέντε με δώδεκα ετών».

Σε αντίθεση με τα summer schools των ιδιωτικών σχολείων, για τα μικρά ιδιωτικά θερινά σχολεία, η μείωση στις αιτήσεις ήταν αισθητή. «Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει και το γεγονός ότι προσφέρονται και θερινά σχολεία στα δημοτικά και νηπιαγωγεία και είναι περισσότερα από άλλες χρονιές».

T.I.M.E Private Institute

Ο ιδιοκτήτης του T.I.M.E Private Institute, Θεόδωρος Νεοκλέους, υπέδειξε πως θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Παιδείας, όσον αφορά στις αποστάσεις, τον αριθμό ατόμων στις τάξεις, αντισηπτικά κλπ., ενώ τα προγράμματα έχουν διαφοροποιηθεί.  

«Ορισμένες δραστηριότητες, που έπρεπε να γίνουν σε κλειστούς χώρους, αφαιρέθηκαν εντελώς, για να μην υπάρχει πρόβλημα με το πρωτόκολλο. Εμείς έχουμε δημιουργήσει και εξωτερικό χώρο, για αθλητικές δραστηριότητες, για να μπορούν τα παιδιά να βρίσκονται έξω».

Παρά την πανδημία του κορωνοϊού, ο αριθμός των αιτήσεων είναι αρκετά υψηλός, αφού οι περισσότεροι γονείς έχουν επιστρέψει στη δουλειά τους. «Άρα ο κόσμος έχει ανάγκη το θερινό σχολείο και παρά το γεγονός ότι θα λειτουργήσουν τα δημόσια του Υπουργείου Παιδείας, είναι εντελώς διαφορετικά από τα ιδιωτικά, όσον αφορά τα προγράμματα και ο κόσμος επιλέγει τα ιδιωτικά. Εξάλλου, θα είμαστε ανοιχτοί για δώδεκα εβδομάδες, σε αντίθεση με τα δημόσια που θα είναι για τέσσερις και μετά δεν θα μπορούν να κάνουν αίτηση».

Η λειτουργά του summer school του φροντιστηρίου έχει ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 17 Ιουνίου και θα παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες πριν ανοίξουν τα δημοτικά, με βάση τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό. Αναφέρεται σε παιδιά από πέντε ετών μέχρι δεκατεσσάρων.

Ιδιωτικό Φροντιστήριο «Ταξίδι στην Εκπαίδευση»

Με αυστηρά πρωτόκολλα, αποστάσεις και αντισηπτικά λειτουργεί και το ιδιωτικό φροντιστήριο «Ταξίδι στην εκπαίδευση», το οποίο έχει ήδη προσαρμόσει τον εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, για να είναι εφικτές οι δραστηριότητες λόγω της πανδημίας. Η ιδιοκτήτρια, Μαρία Κυριάκου, ξεκαθάρισε πως το ιδιωτικό φροντιστήριο θα λειτουργήσει από την 1η Ιουλίου και θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 30 του ίδιου μήνα, με το πρόγραμμα να είναι γεμάτο.

«Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν τις δραστηριότητες, όπως καράτε, ζούμπα, χορό, κολύμπι, μουσική, ζαχαροπλαστική, θέατρο, ομαδικά παιχνίδια, ζαχαροπλαστική, ζωγραφική και θα παρακολουθούμε ταινίες. Θα πάμε και εκδρομές, όπως προνοεί το πρωτόκολλο. Για παράδειγμα, μπορούμε να πάμε στην ρωσική εκκλησία, που είναι ανοιχτός χώρος και σε παιδότοπους».

Παρά το εμπλουτισμένο πρόγραμμα και το ιδιωτικό φροντιστήριο «Ταξίδι στην εκπαίδευση», έχει παρατηρήσει αισθητή μείωση στις αιτήσεις, αποδίδοντας αυτή την μείωση στο γεγονός ότι οι περισσότεροι γονείς επέλεξαν τα δημόσια θερινά σχολεία, για οικονομικούς κυρίως λόγους.

Summer’s in, let the wood working fun begin

Ένα διαφορετικό θερινό σχολείο είναι το Summer’s in, let the wood working fun begin, το οποίο βρίσκεται στη Λεμεσό και μαθαίνει στα παιδιά να χρησιμοποιούν τα εργαλεία και να δουλεύουν το ξύλο.

«Οι κύριες δραστηριότητες αφορούν την ξυλουργική, υπάρχουν δύο επιλογές για τους γονείς. Να αφήσουν τα παιδιά από τις 7:30 το πρωί μέχρι το μεσημέρι ή να τα αφήσουν για ολοήμερη παραμονή, μέχρι τις 6:00 το απόγευμα», υπέδειξε στον REPORTER ο Thomas Kaiser, εκ μέρους του σχολείου.

Λόγω της μοναδικότητας των προγραμμάτων που παρέχει, οι αιτήσεις δεν έχουν παρουσιάσει σημαντική μείωση. «Είχαμε συμμετοχή στην Λευκωσία, που λειτουργούσαμε τα προηγούμενα χρόνια, επειδή προσφέρουμε ένα είδους summer school, το οποίο ξεφεύγει από τα παραδοσιακά και το κοινό που στοχεύουμε είναι συγκεκριμένο».

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»