Ψάχνουν τρόπους να φράξουν τη διασπορά-Στο μικροσκόπιο οι χώροι διασκέδασης

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, με την Κυβέρνηση να ανησυχεί για την εκτόξευση των κρουσμάτων μέσα σε μία εβδομάδα και τον Νίκο Αναστασιάδη να καλεί εκτάκτως το απόγευμα, την, κατακερματισμένη πλέον, Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα (ΣΕΕ). Στη σύσκεψη θα παρευρεθεί και ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιουλίου, σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο επιδημιολογικά, λόγω της εξάπλωσης της ινδικής μετάλλαξης (στέλεχος ΔΕΛΤΑ), που έχει αλλάξει τον σχεδιασμό πολλών χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπει εκτάκτως τους επιδημιολόγους ο ΠτΔ-Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων

Οι επιστήμονες, που εδώ και μέρες δεν συνεδριάζουν με πλήρη σύνθεση, επειδή κάποια μέλη της ΣΕΕ, μετά τις μαζικές αγωγές ζητούν νομική ασυλία για να επιστρέψουν, θα βρεθούν στο Προεδρικό στις 18:30. Εκεί θα τους ζητηθεί θα καταθέσουν απόψεις και εισηγήσεις, προκειμένου να μπει φραγμός στη διασπορά, χωρίς να είναι στο τραπέζι ενδεχόμενη επαναφορά σκληρών περιοριστικών μέτρων. Θα συζητηθεί ακόμη ενδεχόμενη παροχή κινήτρων σε εμβολιασμένους, καθώς και τρόποι προκειμένου να πεισθούν οι νέοι να εμβολιαστούν. 

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι χώροι υψηλού κινδύνου, όπου εντοπίστηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης, κάτι που αποδίδεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στην μη αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων. Οι πιο πολλές αλυσίδες εντοπίστηκαν σε πάρτι σε σπίτια, καθώς και σε κλαμπ και άλλους χώρους διασκέδασης στον Πρωταρά, όπου γίνεται μεγάλη μετακίνηση πληθυσμού το Σαββατοκυρίακο. Η μη διενέργεια αυστηρών ελέγχων σε αυτούς τους χώρους δε, φαίνεται πως προκάλεσε χαλάρωση στην διασφάλιση τήρησης των μέτρων από πλευράς κάποιων ιδιοκτητών, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διασπορά. Εστίες μετάδοσης, άρχισαν να εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες και σε χώρους εργασίας.

Σε αυτό το στάδιο, θα γίνουν προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο επιχειρήσεων. Οι σκέψεις είναι να αυστηροποιηθούν τα πρωτόκολλα σε χώρους όπου αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη μεγάλη διασπορά, αλλά και να αυξηθούν οι έλεγχοι σε όλες τις περιοχές, με επίκεντρο αυτές που παρουσιάζουν έξαρση όπως είναι η Ελεύθερη Αμμόχωστος και η Λεμεσός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο κατώφλι του τέταρτου κύματος-Οι σκέψεις για παρεμβάσεις και οι μάσκες

Τα ανησυχητικά στοιχεία

Οι εστίες ανησυχίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα την τελευταία εβδομάδα, με τα στοιχεία να καταδεικνύουν πως η νέα έξαρση, που δεν αποκλείεται να φέρει τη χώρα μας αντιμέτωπη με ένα τέταρτο, πολύ επιθετικό πανδημικό κύμα μέσα στο καλοκαίρι, οφείλεται σε τρεις παράγοντες. Ο πρώτος είναι η εξάπλωση του στελέχους ΔΕΛΤΑ, που εκτιμάται από τους ειδικούς ότι άρχισε ήδη να λαμβάνει διαστάσεις στην κοινότητα, ο δεύτερος είναι το μεγάλο ποσοστό των ανεμβολίαστων νέων, οι οποίοι έχουν και τις πιο πολλές επαφές και ο τρίτος είναι η χαλάρωση των πολιτών, λόγω και της πανδημικής κόπωσης.

Αυτό που έχει κτυπήσει το πιο ηχηρό καμπανάκι είναι η εκθετική αύξηση κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας. Ενώ τις πρώτες 21 ημέρες του Ιουνίου καταγράφηκαν συνολικά 1,253 κρούσματα, δηλαδή περίπου 60 την ημέρα, ξαφνικά την Τρίτη 22 Ιουνίου διπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 122. Τις επόμενες ημέρες συνεχίστηκε η αύξηση, με αποκορύφωμα το Σάββατο όπου καταγράφηκαν 226. Μέσα σε πέντε ημέρες δηλαδή τα νέα περιστατικά κορωνοϊού τριπλασιάστηκαν.

Συνολικά τις πρώτες 28 μέρες του μήνα εντοπίστηκαν 2,328 θετικά περιστατικά της covid-19  εκ των οποίων τα 1,075 τελευταίες έξι ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πού οφείλεται η πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων-Η απάντηση Τσιούτη για νέα μέτρα

Πιάνουμε τον εμβολιαστικό στόχο αλλά…

Κι ενώ η Κύπρος, βρίσκεται κοντά στο να πιάσει τον εθνικό στόχο μέχρι το τέλος Ιουνίου, που είναι να εμβολιαστεί με την πρώτη δόση τουλάχιστον το 65% του ενήλικου πληθυσμού, συνεχίζει να προβληματίζει το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών σε νέους.

Μέχρι στιγμής το 63,6% του πληθυσμού που εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση των εμβολίων κατά της COVID-19 και ποσοστό 47,8% του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα. Ωστόσο, το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων στις ηλικιακές ομάδες των 18-19 και 20-29 ετών παραμένει αρκετά χαμηλό. Μόλις το 27% των ατόμων 18-19 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ στις ηλικίες 20-29 η εμβολιαστική κάλυψη έφτασε το 35%.

Το Υπουργείο Υγείας και οι επιστήμονες δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο το γεγονός πως μειώθηκαν πολύ τα κρούσματα στους άνω των 40, ενώ τα πλείστα που εντοπίζονται είναι σε άτομα κάτω των 39 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το τελευταίο διάστημα, πέραν του 75% των θετικών περιστατικών που ανιχνεύονται είναι άτομα κάτω των 40 ετών, εκ των οποίων το 43% είναι άτομα ηλικίας 18-39, χωρίς εμβολιαστικό ιστορικό.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι, σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, το γεγονός ότι και στις νοσηλείες, καταγράφεται αύξηση των περιστατικών ατόμων νεαρής ηλικίας, τα οποία παρουσιάζουν σοβαρή νοσηρότητα και σε αρκετές περιπτώσεις χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας ή Εντατικής Θεραπείας. Η διάμεση ηλικία των νοσηλευόμενων είναι τα 54 έτη και ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των ατόμων που νοσηλεύονται δεν έχουν εμβολιαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου