Π. Προδρόμου: H πρόσφατη υγειονομική κρίση απέδειξε πόσο ευάλωτοι είμαστε

Η πρόσφατη υγειονομική κρίση απέδειξε πόσο ευάλωτοι είμαστε ως άτομα, αλλά και ως κοινωνίες, ως αποτέλεσμα της υπεροψίας και της αλαζονείας μας απέναντι στους άλλους ζώντες οργανισμούς και της κυριαρχίας μας στο περιβάλλον, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για τη δράση «Δημιουργώ για τους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης 2030», ο κ. Προδρόμου είπε πως η δράση αυτή υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) με τη συνεργασία της Γερμανικής Πρεσβείας, με πρωτεργάτες τα παιδιά και τους/τις εκπαιδευτικούς.

"Τα παιδιά πρωτοστατούν, για άλλη μια φορά, με στόχο μέσα από τα έργα τους να αφυπνίσουν την κοινωνία των πολιτών, αναφορικά με τον ρόλο και την ευθύνη που έχουμε όλοι και όλες για την προστασία του πλανήτη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Επί της ουσίας επιδιώκουν να προβληματίσουν τον καθένα και την καθεμιά από εμάς, αναφορικά με την κατάσταση του πλανήτη, αναδεικνύοντας παράλληλα, μέσα από την εικαστική τους αποτύπωση τον συστημικό χαρακτήρα των στόχων της αειφορίας", ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Επεσήμανε πως η κλιματική αλλαγή, η καταστροφή της βιοποικιλότητας, η ρύπανση και μόλυνση των θαλασσών, η εξαφάνιση των ειδών, η ερημοποίηση, όπως επίσης και οι συνέπειές τους, οι οποίες εκδηλώνονται μέσα από ανθρωπιστικές, υγειονομικές και περιβαλλοντικές κρίσεις, μόνο αποκύημα της φαντασίας κάποιων επιστημόνων δεν είναι.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως στη δράση για τους στόχους της αειφορίας, η οποία υλοποιήθηκε, την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020, σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες και εν μέσω της πανδημίας, συμμετείχαν πέραν των 135 σχολείων από τη δημοτική και μέση εκπαίδευση.

"Η μεγάλη ανταπόκριση των σχολείων στη συγκεκριμένη δράση φανερώνει αφενός τον προβληματισμό των νέων για το μέλλον του πλανήτη και αφετέρου αποδεικνύει τη σημαντική δουλειά που γίνεται στα σχολεία μας, στα θέματα της αειφορίας", επεσήμανε.

Σημείωσε πως τα παιδιά, αξιοποιώντας διάφορες μορφές και τεχνικές των εικαστικών τεχνών, αποτυπώνουν μέσα από τα έργα τους την ένταση και τις συνέπειες της μη-αειφορίας, όχι μόνο σε τοπικό και εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος τους είναι τα έργα τους να αποτελέσουν μια εικαστική διακήρυξη, επιδιώκοντας να μας «ξυπνήσουν» από τον λήθαργο της αδιαφορίας και της απάθειάς μας σε σχέση με την κατάσταση του πλανήτη.

"Η συγκεκριμένη δράση την οποία βραβεύουμε σήμερα είναι μια απόδειξη ότι οι νέοι και οι νέες πρωτοστατούν στο παγκόσμιο κίνημα για ένα κόσμο πιο αειφόρο, ανθεκτικό, δίκαιο, υγιή και ευημερούντα, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι δεν μας μένει άλλος χρόνος", πρόσθεσε.

Είπε πως οι δικαιολογίες για την κατάσταση του πλανήτη έχουν στερέψει και το μόνο που μένει είναι να κοιτάξουμε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις και να αντιληφθούμε ότι η επίτευξη και των 17 στόχων της αειφόρου ανάπτυξης δεν είναι μια εναλλακτική επιλογή, αλλά είναι η μοναδική μας επιλογή, για τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση της ζωής μας.

Απευθυνόμενος στον Πρέσβη της Γερμανίας στην Κύπρο, Franz Josef Kremp, ο κ. Προδρόμου του ανέφερε πως "η παρουσία των 150 και πλέον παιδιών στη σημερινή τελετή και η ελπίδα για ένα κόσμο πιο αειφόρο, όπως αυτή αποτυπώνεται στα έργα τους, είναι η καλύτερη επίγευση της παραμονής σας στο νησί μας".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου