Αποκαθίστανται τα διατηρητέα στην Λευκωσία-Άρχισε η στήριξη της οικοδομής (pics)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση των διατηρητέων, που κατεδάφισε τον περασμένο Ιανουάριο, μπουλντόζα της Αρχιεπισκοπής, κατά τη διάρκεια εργασιών για την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα.

Μετά το σάλο που ξέσπασε με τον δήμο Λευκωσίας να καταδικάζει την κατεδάφιση των διατηρητέων και τον Αρχιεπίσκοπο να δηλώνει ότι «έφυγε λίγο της μπουλντόζας», θέλοντας να δικαιολογήσει την ενέργεια στα κτίρια, οι εργολάβοι που ανέλαβαν το έργο επιχειρούν να τα επαναφέρουν στην πρότερη μορφή τους.

Όπως ανέφερε στον REPORTER o δημοτικός σύμβουλος Λευκωσίας, Χρύσανθος Φάκας, «ξεκίνησαν οι προεργασίες για αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων στην παλιά Λευκωσία, καθώς και η στήριξη της οικοδομής. Έγινε επίσης η συλλογή των υλικών και η φύλαξή τους.

Την ίδια ώρα, στο τελικό στάδιο βρίσκονται τα τελικά κατασκευαστικά σχέδια των διατηρητέων κτιρίων, από τους αρχιτέκτονες, τα οποία θα υποβληθούν στην αρμόδια αρχή για έγκριση».

Σημειώνεται ότι ήδη έγινε η καθαριότητα του χώρου και το αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσουν οι διαδικασίες ανοικοδόμησης, όπως συμφωνήθηκε με την Αρχιεπισκοπή, η οποία έδωσε και μια εγγυητική στο δήμο. Επιβλέπουσα του έργου είναι η κ. Αθηνά Αριστοτέλους, πρώην Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Υπενθυμίζεται πως η κατεδάφιση του κτιρίου ήρθε στο προσκήνιο όταν έγινε καταγγελία στο δήμο Λευκωσίας. Άμεσα μέλη του δήμου μετέβησαν στο σημείο, όπου επιβεβαίωσαν ιδίοις όμμασι τα όσα τους καταγγέλθηκαν.

Αμέσως, ο δήμος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία επισήμαινε ότι για την κατεδάφιση δεν εκδόθηκε σχετική άδεια, ενώ σημείωνε πως, «η αποκατάσταση των εν λόγω διατηρητέων οικοδομών περιλαμβανόταν στις άδειες που εκδόθηκαν για την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού και για τη σύνθετη ανάπτυξη στο οικοδομικό τετράγωνο του συγκροτήματος της Αρχιεπισκοπής».

Την ίδια στάση τήρησαν και τα κόμματα, τα οποία καταδίκασαν σύσσωμα τη στάση της Αρχιεπισκοπής και πιο συγκεκριμένα του Μακαριώτατου Χρυσόστομου. Η Αρχιεπισκοπή σήκωσε το γάντι, απαντώντας με τη δικαιολογία ότι έγινε επειδή λόγω της κακοκαιρίας που σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες, πριν την κατεδάφιση, κατέστη επικίνδυνο το ένα από τα πέντε διατηρητέα κτήρια.

Περίπου είκοσι μέρες αργότερα, ο Αρχιεπίσκοπος προκάλεσε αίσθηση με τις δηλώσεις του για τα διατηρητέα, αφού η δικαιολογία που έδωσε ήταν ότι κατέρρευσε κομμάτι της στέγης ενός κτηρίου, λόγω των καιρικών συνθηκών και όταν πήγε εκεί η μπουλντόζα για να καθαρίσει τον δρόμο, υπήρξε μία αστοχία. «Δεν υπήρχε σκοπιμότητα στην κατεδάφιση των τεσσάρων κτιρίων, αλλά ήταν μια λάθος συνεννόηση».

To θέμα εξέτασε και το δημοτικό συμβούλιο Λευκωσίας, το οποίο είχε ενώπιον του δύο προτάσεις και αποφάσισε όπως συνεχιστεί κανονικά η ανοικοδόμηση του ναού, ενώ παράλληλα θα έπρεπε να αποκατασταθούν τα διατηρητέα.

«Σημειώνεται ότι στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για επίβλεψη της αποκατάστασης των διατηρητέων οικοδομών από πρόσωπο με τα κατάλληλα προσόντα και κοινής αποδοχής, με εμπειρία στη διατήρηση. Ο ρόλος αυτός προτάθηκε στη κα. Αθηνά Αριστοτέλους, πρώην Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως», ανέφερε τότε ο δήμος Λευκωσίας.

Τόνιζε επίσης πως με βάση την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Αρχιεπισκοπή θα παρείχε στο Δήμο άμεσα εισπράξιμη εγγυητική σε περίπτωση που παρουσιάζεται οποιαδήποτε καθυστέρηση εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων