Αύξηση περιστατικών αιφνίδιου εξανθήματος σε παιδιά-Καθησυχάζουν οι ειδικοί

Την έντονη ανησυχία γονιών προκάλεσε η εμφάνιση εξανθήματος, στο σώμα των παιδιών τους. Το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί με φωτογραφίες γονέων, που ενημερώνουν για την ξαφνική εμφάνιση του εξανθήματος, με τους ειδικούς να παρουσιάζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος για πανικό.

Το εξάνθημα roseola ή αιφνίδιο εξάνθημα έχει κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα αρκετοί γονείς να έχουν τεθεί σε κατάσταση πανικού. Ωστόσο, πρόκειται για ένα εξάνθημα, το οποίο δεν χρειάζεται ειδική αγωγή για να αντιμετωπιστεί. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία εξανθηματική νόσο που εμφανίζεται κυρίως σε νήπια, από 3 μηνών μέχρι δύο ετών.

«Το παιδί αρχικά εμφανίζει υψηλό πυρετό, που διαρκεί περίπου δύο με τρεις ημέρες. Στη συνέχεια, υποχωρεί ο πυρετός και εμφανίζεται ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα, στον κορμό και στα άκρα. Το εξάνθημα υποχωρεί μετά από λίγες ημέρες», εξήγησε στον REPORTER ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Αβραάμ Ηλίας.

Το roseola infantum είναι ένας ιός, ο οποίος μεταδίδεται με την επαφή και τα σταγονίδια, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι εμφανίζεται κυρίως στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. «Οφείλεται σε ένα ιό, ο οποίος ονομάζεται ερπητοϊός τύπου 6 ή 7. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, δεν δίνουμε ειδική αντιβίωση. Το παιδί θα πάρει αντιβιοτικά, ενυδάτωση και καλύτερα να αξιολογηθεί από ιατρό, αν παρουσιάζει υψηλό πυρετό, επειδή μπορεί να έχει κάτι άλλο από το αιφνίδιο εξάνθημα. Η διάγνωση γίνεται όταν εμφανίζεται το εξάνθημα και πέσει ο υψηλός πυρετός. Δεν έχουμε πάρα πολλά περιστατικά, είναι σίγουρα κάτω από 2% τα παιδιά που θα νοσήσουν από το αιφνίδιο εξάνθημα».

Πότε είναι απαραίτητη η νοσηλεία

Τα παιδιά, που παρουσιάζουν αιφνίδιο εξάνθημα, έχουν επηρεασμένη γενική κατάσταση, ενώ ανεβάζουν υψηλό πυρετό. Κάποια παιδία ενδεχομένως να παρουσιάζουν και πυρετικούς σπασμούς.

«Μπορεί ένα παιδί να χρειαστεί νοσηλεία, σε περίπτωση που παρουσιάσει υψηλούς πυρετούς ή πυρετικούς σπασμούς ή αν δεν τρώει το παιδί ή αν είναι επηρεασμένη η γενική του κατάσταση, σίγουρα θα θέλει νοσηλεία για ενυδάτωση και αν κάνει πυρετικούς σπασμούς, μπορεί να είναι κάτι άλλο και να πρέπει να εξεταστεί. Για να κάνουμε την διάγνωση πρέπει το παιδί να κάνει εξάνθημα. Αν δεν κάνει εξάνθημα το παιδί, τότε δεν είναι αιφνίδιο εξάνθημα. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, επειδή δεν υπάρχουν επιπλοκές. Μπορεί να κάνει πυρετικούς σπασμούς, επειδή θεωρείται νευροτρόπος ιός ο ερπητοϊός τύπου 6 ή 7, αλλά περνά χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος για το παιδί».

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στις δύο ασθένειες. «Δεν υπάρχουν στατιστικές, αλλά δεν φαίνεται να το επηρεάζει. Δεν έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τον κορωνοϊό. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η ασθένεια αυτή δεν αφήνει υπόλειμμα. Γι’ αυτό και δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία, το εξάνθημα δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία ή τοπικά αντιισταμινικά ή κρέμες. Το εξάνθημα φεύγει μετά από δύο με τρεις ημέρες. Μπορεί να προκαλέσει και φαγούρα αλλά το νήπιο μπορεί να μην το καταλάβει, απλά να είναι λίγο ανήσυχο».

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου