Επίτροπος Διοίκησης για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων-«Υποχρέωση όλων η αλληλεγγύη»

Η Πολιτεία έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων, δηλώνει η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, σημειώνοντας ωστόσο παράλληλα ότι η αποδοχή και η αλληλεγγύη, δεν είναι μόνο υποχρέωση της Πολιτείας, είναι υποχρέωση όλων μας. 

Σε τοποθέτησή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η κ. Λοττίδη αναφέρει ότι εβδομήντα χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, το 2020, σχεδόν 82,4 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με το 42% του συνόλου των βίαια εκτοπισμένων ανθρώπων να είναι κορίτσια και αγόρια κάτω των 18 ετών, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας από το 2018 μέχρι το 2020 σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά γεννήθηκαν ως πρόσφυγες.

Η προστασία και η φροντίδα των παιδιών, των κατατρεγμένων, όσων απειλείται η ζωή και η ελευθερία τους είναι υποχρέωση κάθε κοινωνίας που θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, σημειώνει τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο υποχρέωση των κρατών αλλά κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.

Σημειώνει ότι  η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες για την επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας ενώ ο Ύπατος Αρμοστής για τους πρόσφυγες Filippo Grandi σημειώνει πως πέρα από το νομικό πλαίσιο το οποίο παρέχει τα εργαλεία για την ανταπόκριση στον εκτοπισμό «…χρειαζόμαστε ακόμη μεγαλύτερη βούληση για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων και των διώξεων που εξαναγκάζουν εξαρχής τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ».

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι οι προσφυγικές ροές συνεχίζουν να αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα τις τελευταίες δεκαετίες και η «προσφυγιά» να αποτελεί από μόνη της αναπόσπαστο κομμάτι της  ιστορίας, μα και της δίκης μας ιστορίας που άρχισε τον Ιούλιο του 1974.

Παρατηρεί ότι η αυξητική τάση του μεγάλου κύματος προσφύγων και μεταναστών, αυξάνει και τη τάση νέων κυμάτων ρατσιστικών συμπεριφορών, ξενοφοβίας, ρητορικής και εγκλημάτων μίσους με θύματα τους πλέον ευάλωτους, μεταξύ των οποίων οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Η Επίτροπος συμπληρώνει ότι η Πολιτεία έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων, και όπως πολύ χαρακτηριστικά, σημειώνει ο Μεξικανο-αμερικανός δημοσιογράφος, Jorge Ramos, «τα μεγάλα έθνη καθορίζονται από τον τρόπο που χειρίζονται τους πλέον αδυνάτους των κατοίκων».

«Μα η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο υποχρέωση των κρατών αλλά κάθε ανθρώπου ξεχωριστά», σημειώνει.

Σύμφωνα με την κ. Λοττίδη τα "…δρομολόγια χωρίς επιστροφή …" «δεν συνοδεύουν μόνο τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους ξεριζωμένους. Ακολουθούν όλους εμάς που «ξεμείναμε» από συμπόνια μπροστά σε ένα φοβισμένο βλέμμα».

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις