Η απειλή από τη μετάλλαξη DELTA, η αλλαγή σχεδιασμών και η κάλυψη από τα εμβόλια

Τα πλάνα αποκλιμάκωσης πολλών χωρών απειλεί να ανατρέψει η ινδική μετάλλαξη, γνωστή ως στέλεχος DELTA, που άρχισε να κυριαρχεί σε αρκετές περιοχές ανά το παγκόσμιο, που “τρέχουν” τα εμβολιαστικά τους προγράμματα, σε μία προσπάθεια να προλάβουν να θωρακίσουν τον πληθυσμό.

Η ανησυχία για τη μεταδοτικότητα του στελέχους DELTA, απασχολεί έντονα τόσο τους επιστήμονες στην Κύπρο όσο και το Υπουργείο Υγείας, που με αυστηρότατα μέτρα στις Πύλες εισόδου της Δημοκρατίας, προσπαθεί να περιορίσει τις πιθανότητες εισαγωγής του. Ήδη ωστόσο, έχει εντοπιστεί μικρός αριθμός περιστατικών του ινδικού στελέχους στην κοινότητα, με το ενδεχόμενο επικράτησής του το επόμενο διάστημα, να προκαλεί μεγάλο προβληματισμό.

«Έχουμε νεότερα δεδομένα για το τι παρατηρείται στις χώρες που έχει εμφανιστεί και έχει επεκταθεί το στέλεχος DELTA. Έχει βρεθεί σε πάνω από 50 χώρες και θυμίζει την πορεία του βρετανικού στελέχους. Να θυμίσω ότι στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020, το βρετανικό στέλεχος εντοπίστηκε στην Κύπρο και μέσα σε δύο μήνες, ήταν αυτό που επικρατούσε. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την ινδική μετάλλαξη. Επειδή μεταδίδεται πιο εύκολα, σημαίνει πως κάποιος είναι πιο πιθανό να κολλήσει αυτό, παρά οποιοδήποτε άλλο στέλεχος. Καταλαβαίνετε πόσο γρήγορα μπορεί να μεταδοθεί», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER ο επικεφαλής Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Τσιούτης.

«Ένα άτομο με επαφές προσβάλλει 7 άλλα»

Οι μελέτες που έγιναν διεθνώς για το στέλεχος DELTA, κατέδειξαν πως είναι 40-60% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό ALPHA, που ήταν με τη σειρά του πολύ πιο μεταδοτικό από την αρχική μορφή του ιού. «Αυτό σημαίνει πως μπορεί ένα άτομο να μολύνει πολύ περισσότερα άτομα. Ο αριθμός αναπαραγωγής του ιού μέχρι πριν περίπου έξι μήνες, ήταν 3. Δηλαδή ένα άτομο, που έχει επαφές, κατά μέσο όρο μόλυνε άλλα 3. Το βρετανικό ALPHA στέλεχος, ήταν περίπου 50% πιο μεταδοτικό. Δηλαδή ένα άτομο, μόλυνε 4,5 άλλα άτομα. Αυτό εξηγεί και την απότομη άνοδο που είχαμε στα περιστατικά και τις νοσηλείες, που ζήσαμε το Μάρτιο στην Κύπρο, αφού κυριάρχησε το στέλεχος ALPHA. Το ινδικό στέλεχος είναι 40-60% πιο μεταδοτικό από το Βρετανικό. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο θα μολύνει γύρω στα 7 άτομα. Αντιλαμβάνεστε πόσο γρήγορα μπορεί να επεκταθεί ο ιός με αυτό το στέλεχος, εάν μπει σε ένα πληθυσμό που δεν έχει ανοσία», υπέδειξε ο κ. Τσιούτης.

Εν τω μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες διεθνώς αλλά και στην Κύπρο, με δημόσιες τοποθετήσεις τους το τελευταίο διάστημα, εκφράζουν την άποψη ότι η εμφάνιση του ινδικού στελέχους αλλάζει τους σχεδιασμούς των κρατών, αφού πλέον θα πρέπει να εμβολιάσουν μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, από αυτό που υπολογιζόταν. Αρχικά η ανοσία του πληθυσμού, εκτιμάτο ότι θα επιτευχθεί με τον εμβολιασμό περίπου του 70% του πληθυσμού. Πλέον οι εκτιμήσεις για επίτευξη της ανοσίας της αγέλης, κάνουν λόγο για ανάγκη θωράκισης μέσω των εμβολίων, ποσοστού που θα ξεπερνά το 80% του πληθυσμού.

«Υπάρχουν δύο διαστάσεις σε αυτό το ζήτημα», εξηγεί ο Καθηγητής Τσιούτης.

«Το ένα είναι το όριο της ανοσίας της αγέλης, που θεωρητικά απαιτείται. Από τη στιγμή που αυτό το στέλεχος έχει ένα τόσο ψηλό αριθμό αναπαραγωγής που εκτιμάται γύρω στο 6-7, σημαίνει όντως, ότι ανεβαίνει το ποσοστό των ανθρώπων που πρέπει να έχουν ανοσία, για να μην κάνει εξάρσεις το νέο στέλεχος. Όμως, εγώ παραμένω στη θέση που πολλές φορές έχω εγείρει, ότι δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση για το ποσοστό της ανοσίας τη αγέλης, ακριβώς επειδή δεν ξέρουμε ποιο είναι αυτό το ποσοστό, εάν θα το φτάσουμε, πότε θα το φτάσουμε και ποιο θα είναι το πραγματικό αποτέλεσμα».

Ξεκαθαρίζοντας πως η πανδημία, όχι μόνο δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά συνεχίζει να έχει εξάρσεις λόγω του ινδικού στελέχους, σε πολλά μέρη του κόσμου ο επικεφαλής της ΣΕΕ τόνισε την ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού, αλλά και την πιστή τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης.

«Βλέπουμε τι γίνεται με το ινδικό στέλεχος σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και τι έγινε στην Κίνα. Αυτό προκαλεί ανησυχία, για το πόσο αντέχουμε να χαλαρώσουμε εφόσον αυτό το στέλεχος βρίσκεται ανάμεσά μας. Στην Κύπρο, πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι αυτό το στέλεχος υπάρχει στην κοινότητα. Έχει ήδη εντοπιστεί, σε μικρό αριθμό μεν, αλλά αρχικά και το βρετανικό στέλεχος σε μικρό αριθμό εντοπίστηκε και κατάφερε να επικρατήσει».

Η κάλυψη από τα εμβόλια

Το θετικό είναι πως τα εμβόλια που προσφέρει η Κύπρος, καλύπτουν το στέλεχος DELTA.  «Τα εμβόλια που έχουμε καλύπτουν αυτό το στέλεχος και σε πολύ καλό ποσοστό. Πριν λίγες μέρες βγήκε μία αναφορά από το Public Health England (Βρετανικός Δημόσιος Οργανισμός Υγείας), που έδειξε πως με δύο δόσεις της Pfizer και της AstraZeneca, η κάλυψη στο ινδικό στέλεχος είναι πάνω από 90%. Δηλαδή κάποιος με μία δόση του εμβολίου, μπορεί να μην είναι αρκετά προστατευμένος και μπορεί να προβληθεί».

Oι επιστήμονες συνεχίζουν να προειδοποιούν πως όσο πιο μεγάλη είναι η διασπορά του ιού στην κοινότητα, τόσο πιο πολλή έδαφος θα βρίσκει για μεταλλάξεις.

«Οι μεταλλάξεις δημιουργούνται επειδή ο ιός αναπαράγεται. Κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις είναι πιο “επιτυχημένες” και κάνουν τον ιό να επιβιώνει καλύτερα και να προσβάλλει περισσότερους. Όσοι πιο πολλοί κολλούν, τόσο αυξάνονται οι ευκαιρίες και οι πιθανότητες του ιού να μεταλλαχθεί. Δεν είναι θέμα “πίεσης” του ιού από τα εμβόλια, επειδή κυκλοφορεί και ένα τέτοιο θέμα. Τα εμβόλια κάνουν το αντίθετο, προκαλούν ανοσία. Εφόσον λοιπόν η ανοσία κάποιου είναι αποτελεσματική και δεν προσβάλλεται από τον ιό, προστατεύεται και παράλληλα μειώνονται οι πιθανότητες να μεταλλαχθεί ο ιός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό για παράταση ε στη χρηματοδότηση ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ
Καταβάλλονται αρχές Μαϊου αποζημιώσεις σε αγρότες που υπέστησαν ζημιές
Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για διασύνδεση ανώτερης εκπαίδευσης με αγορά εργασίας