Στα 400 ευρώ το όριο φτώχειας για μια οικογένεια στα κατεχόμενα-Ανησυχία για την οικονομία

Το όριο της φτώχειας για μια 4μελη οικογένεια στα κατεχόμενα είναι στις 4.065 ΤΛ (400 ευρώ περίπου) το μήνα, σύμφωνα με την συντεχνία των τ/κ «δημοσίων υπαλλήλων» (ΚΤΑΜS), τη μεγαλύτερη συντεχνία εργαζομένων στα κατεχόμενα.

Όπως μεταδίδεται, η συντεχνία ανακοίνωσε το ποσό αυτό με βάση στοιχεία που πήρε από το «τμήμα κλινικής θεραπείας» για το μοντέλο υγιεινής απαραίτητης διατροφής και από το «τμήμα στατιστικής» για τις τιμές των προϊόντων που αυτό χρειάζεται.

Ο πρόεδρος της συντεχνίας ανέφερε επίσης ότι ο κατώτατος μισθός, όπως ισχύει τώρα στα κατεχόμενα, είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, αφού ισούται με 3.828 ΤΛ (384 ευρώ περίπου).

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι η οικονομία δεν έχει πλέον υψηλά έσοδα, ως αποτέλεσμα του χαμηλού επιπέδου της ανάπτυξης, των επενδύσεων και των νέων θέσεων απασχόλησης σε τομείς με χαμηλή παραγωγικότητα.

Τα τελευταία 10 χρόνια γίναμε πιο φτωχοί κατά περίπου 3,500 δολάρια με βάση το κατά κεφαλή εθνικό εισόδημα, ανέφερε ο κ. Αρικλί, μιλώντας την Δευτέρα σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης έξι μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Χρησιμοποιούμε τις δυνατότητές μας και προσπαθούμε να ξεπεράσει η κοινωνία αυτή την κρίση με τη λιγότερη δυνατή ζημιά», είπε προσθέτοντας ότι με την πανδημία παρατηρήθηκε αύξηση και της ανεργίας.

Ανέφερε ότι η πανδημία τους ανάγκασε να αντιμετωπίσουν προβλήματα που υπήρχαν αλλά ίσως να μην ήταν τόσο εμφανή μετά την κρίση του 2009 και την οικονομική επιβράδυνση που παρατηρούνταν από το 2017.

Σύμφωνα με τον Ερχάν Αρικλί, το κατά κεφαλή εισόδημα μειώθηκε κατά 3.500 δολάρια από το 2011 και η ανεργία αυξήθηκε στο 10% περίπου. Είπε ότι βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι με την πραγματικότητα ότι η οικονομική δραστηριότητα επηρεάστηκε σοβαρά λόγω της υπερβολικής εξάρτησης από τον τουρισμό και την ανώτατη εκπαίδευση. Σημείωσε ότι τα δομικά προβλήματα μεγάλωσαν και βάθυναν πιο πολύ με την κρίση και κατέστησαν πιο επείγοντα.

Αναφερόμενος στον «προϋπολογισμό» του 2021, ο κ. Αρικλί είπε ότι ψηφίστηκε με ένα έλλειμμα της τάξης των 830 εκ ΤΛ (περίπου 83 εκ ευρώ) με την υπόθεση ότι το εγχώριο έλλειμμα είναι 1.980 εκ ΤΛ και η Τουρκία θα παράσχει βοήθεια της τάξης των 1.150 εκ ΤΛ για κάλυψη του εν λόγω ελλείμματος. Ύστερα, πρόσθεσε, το έλλειμμα αυξήθηκε στα 1.180 εκ ΤΛ (118 εκ ευρώ), αφού στη «συμφωνία» οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας με την Τουρκία περιλαμβάνεται πρόνοια για συμβολή ύψους 800 εκ ΤΛ εκ μέρους της Άγκυρας στο έλλειμμα του «προϋπολογισμού». 

Τα 400 εκ ΤΛ, που προβλέπονταν στο πακέτο μέτρων για τον Covid-19 το οποίο ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο και δεν συμπεριλαμβάνονταν στον «προϋπολογισμό», πρόσθεσε, έγιναν 600 εκ ΤΛ τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα το συνολικό έλλειμμα στο τέλος του χρόνου να υπολογίζεται στα 1.780 εκ ΤΛ.

Υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται ένα σχέδιο ανάπτυξης επικεντρωμένο στην οικονομική ανάπτυξη, ο κ. Αρικλί είπε ότι πρέπει να αρχίσουν μια περιεκτική εργασία που θα τους δώσει την δυνατότητα να σχηματίσουν συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτού του οράματος θα συνεχίσουν προηγούμενα σχέδια που θεωρούν ότι είναι σωστά και άρχισαν μερικά νέα σχέδια. Ανέφερε ότι διεύρυναν προς όφελος του ψευδοκράτους την «συμφωνία» για τις ακτές με την Τουρκία και υπέγραψαν ένα «πρωτόκολλο» συνεργασίας, το οποίο θα παρέχει την δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών και θα δημιουργήσει ευκαιρίες σε πολλούς τομείς.

Υποστήριξε ότι η αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών είναι δυνατή πλέον με την συνεργασία με το Τμήμα Ταχυδρομείων Τουρκίας και την αποστολή γρήγορων φορτίων και διαμετακομιστικών φορτίων. Ανέφερε επίσης ότι ετοιμάζεται «νόμος» για τις φορτωτικές εταιρείες και το ηλεκτρονικό εμπόριο και πρόσθεσε ότι τα προϊόντα του ψευδοκράτους εκτίθενται και πωλούνται στις ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου του κράτους της Τουρκίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα