Ο τρόπος που γίνονται τα ταξίδια σε χώρες της ΕΕ-Η πρώτη επιλογή των Κυπρίων

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, με τους Κύπριους να ετοιμάζονται ήδη για τις πρώτες εξορμήσεις τους στο εξωτερικό. Με την επιδημιολογική εικόνα να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, σε διάφορες χώρες, αφού σε αυτό έχει συμβάλει και ο εμβολιασμός, τα σύνορα έχουν ανοίξει, με την Ευρώπη να ετοιμάζεται για την επόμενη φάση. Παρ’ όλα αυτά, με ορατό τον κίνδυνο ενδεχόμενης μετάδοσης του ιού, όλες οι χώρες έχουν επιλέξει να θέσουν τους δικούς τους περιορισμούς.

Με την επόμενη περίοδο να θεωρείται μεταβατική, μέχρι την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού Covid-19, διάφορες χώρες στην Ευρώπη, που θεωρούνται ελκυστικοί τουριστικοί προορισμοί για τους ταξιδιώτες, έχουν ανοίξει τα σύνορά τους, ωστόσο η είσοδος δεν είναι ελεύθερη. Η κάθε χώρα έχει αποφασίσει τα κριτήριά της, βάσει των οποίων θα δέχεται επισκέπτες, ώστε να έχουν μία συνολική εικόνα της κατάστασης.

Από την 1η Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή το EU Covid-19 Certificate, το οποίο θα αποτελεί το κλειδί για είσοδο στις πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο μέχρι τότε θα πρέπει να εφαρμόζονται άλλα κριτήρια, για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Οι πλείστες χώρες έχουν επιλέξει να δέχονται τους εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού, με την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει τα αδειοδοτημένα εμβόλια από τον ΕΜΑ, που είναι, μεταξύ άλλων, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson and Johnson.

«Η κάθε χώρα θα δικαιούται να βάλει περιορισμούς και μετά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού. Ελπίζουμε ότι θα χαλαρώσουν και μέχρι τότε η εικόνα των πλείστων χωρών να είναι τέτοια που θα τις κατατάσσει στην πράσινη κατηγορία, όμως τεχνικά υπάρχει το δικαίωμα στην κάθε χώρα να καθορίσει το δικό της πλαίσιο», επεξήγησε στον REPORTER ο εκπρόσωπος τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών πρακτόρων (ACTA), Χάρης Παπαχαραλάμπους.

Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις χώρες της ΕΕ

Η Ισπανία, από τις 7 Ιουνίου έχει ανοίξει τα σύνορά της, για τους ταξιδιώτες, με διάφορους περιορισμούς. Συγκεκριμένα, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό PCR test 72 ωρών ή να είναι εμβολιασμένοι και να έχουν αποδεικτικό μαζί τους, ή να έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και να έχουν και πάλι μαζί τους αποδεικτικό. Ωστόσο, τα σύνορα δεν έχουν ανοίξει για όλους τους ταξιδιώτες. Στην Ισπανία δεν γίνονται δεκτοί πολίτες που φτάνουν από Ινδία, Βραζιλία ή Νότια Αφρική, αφού θεωρούνται χώρες υψηλού κινδύνου.

Το παράδειγμα της Ισπανίας ακολουθεί η Γαλλία, η οποία άνοιξε για τους επισκέπτες στις 9 Ιουνίου, ωστόσο τα κριτήρια για κάθε χώρα είναι διαφορετικά. Συγκεκριμένα, οι χώρες μοιράζονται σε τρεις λίστες, την πράσινη, την πορτοκαλί και την κόκκινη και τα κριτήρια αλλάζουν ανάλογα με την κατηγοριοποίηση των χωρών. Συγκεκριμένα, για τις χώρες που βρίσκονται στην πράσινη λίστα, οι ταξιδιώτες μπορούν να μπουν στην χώρα είτε με το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, είτε με αρνητικό PCR test ή τεστ αντιγόνου 72 ωρών.

Στην πράσινη λίστα της Γαλλίας βρίσκονται:

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρες Schengen

-Η Αυστραλία

-Η Βόρεια Κορέα

-Το Ισραήλ

-Η Ιαπωνία

-Ο Λίβανος

-Η Νέα Ζηλανδία

-Η Σιγκαπούρη

Για τους ταξιδιώτες που θα φτάνουν στην Γαλλία, από χώρες που βρίσκονται στην πορτοκαλί λίστα, θα πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού και αρνητικό PCR test 72 ωρών ή τεστ αντιγόνου 48 ωρών. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό PCR test 72 ωρών ή τεστ αντιγόνου 48 ωρών, ενώ θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ αντιγόνου μόλις φτάσουν στην χώρα και θα πρέπει να τεθούν σε αυτοπεριορισμό για επτά ημέρες. Εξάλλου,  όσοι δεν έχουν λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να δηλώσουν τον σκοπό της επίσκεψής τους στη Γαλλία.

Στην πορτοκαλί λίστα βρίσκονται όσες χώρες δεν περιλαμβάνονται στην πράσινη ή στην κόκκινη λίστα, συμπεριλαμβανομένου την Βρετανία, την Βόρεια Αμερική και τις πλείστες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Όσον αφορά στους ταξιδιώτες που φτάνουν από τις χώρες της κόκκινης λίστας θα πρέπει να δηλώνουν υποχρεωτικά τον σκοπό της επίσκεψής τους, είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε όχι, να έχουν μαζί τους αρνητικό PCR test ή τεστ αντιγόνου 48 ωρών και να υποβληθούν σε έλεγχο μόλις φτάσουν στη Γαλλία. Εξάλλου, για τους εμβολιασμένους απαιτείται αυτοπεριορισμός επτά ημερών, ενώ για όσους δεν έχουν λάβει το εμβόλιο απαιτείται υποχρεωτική καραντίνα δέκα ημερών, υπό τον έλεγχο δυνάμεων ασφαλείας.

Στην κόκκινη λίστα της Γαλλίας βρίσκονται:

-Η Αργεντινή

-Η Χιλή

-Η Νότια Αφρική

-Η Ινδία

-Το Πακιστάν

-Η Σρι Λάνκα

-Το Μπαχρέιν

-Η Κόστα Ρίκα

-Η Κολομβία

-Η Ουρουγουάη

-Το Μπαγκλαντές

-Η Βολιβία

-Η Βραζιλία

-Το Νεπάλ

-Η Τουρκία

Μετά από μία δύσκολη χρονιά, η κυβέρνηση Ιταλίας αποφάσισε να ανοίξει και πάλι τα σύνορά της, με τους ταξιδιώτες που φτάνουν από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ισραήλ και την Βρετανία να χρειάζονται μαζί τους αρνητικό PCR test 48 ωρών και δεν θα χρειάζονται καραντίνα. Όσον αφορά ταξιδιώτες που φτάνουν από άλλες χώρες, θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό PCR test, να τεθούν σε καραντίνα για δέκα μέρες και μετά να επανεξεταστούν.

Οι χώρες αυτές είναι:

-Αυστραλία

-Νότια Κορέα

-Ρουάντα

-Ταϊλάνδη

-Καναδά

-ΗΠΑ

Η Ιταλία κρατά κλειστά τα σύνορά της για τους ταξιδιώτες που φτάνουν από:

-Βραζιλία

-Μπαγκλαντές

-Σρι Λάνκα

Απέναντι από τη Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία έχει ανακοινώσει τις χώρες που βρίσκονται στις τρεις λίστες της, την πράσινη, την πορτοκαλί και την κόκκινη. Οι επισκέπτες που φτάνουν από την πράσινη λίστα στην Βρετανία, θα πρέπει να έχουν μαζί τους τεστ κορωνοϊού της ίδιας ημέρας ή δύο ημερών πριν, οι ταξιδιώτες που φτάνουν από την πορτοκαλί λίστα θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα στον χώρο διαμονής τους και να υποβληθούν σε δύο υποχρεωτικά τεστ, ενώ όσοι φτάνουν από χώρες της κόκκινης λίστας, θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο και να υποβληθούν σε δύο υποχρεωτικά τεστ.

Στην κόκκινη λίστα της Βρετανίας βρίσκονται οι περισσότερες χώρες της Αφρικής και της Ασίας, καθώς και αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στην πορτοκαλί λίστα βρίσκονται αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και η Κύπρο και η Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και των νησιών, χώρες της Αμερικής, ενώ στην πράσινη λίστα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Ισραήλ, η Ισλανδία και η Σιγκαπούρη.

Η πρώτη επιλογή των Κυπρίων

Σταθερά πρώτη επιλογή των Κυπρίων είναι η Ελλάδα, όπου οι ταξιδιώτες που φτάνουν από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της περιοχής Schengen, πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή PCR test 72 ωρών ή πιστοποιητικό ανοσίας. Τα ίδια κριτήρια ισχύουν και για πολίτες που φτάνουν από:

-Καναδά

-Ηνωμένες Πολιτείες

-Ισραήλ

-Κίνα

-Ταϊλάνδη

-Ρωσία

-Σαουδική Αραβία

Ωστόσο, λόγω των περιοριστικών μέτρων και της επιδημιολογικής εικόνας που παρατηρείται στις άλλες χώρες, οι περισσότεροι Κύπριοι έχουν επηρεαστεί, όσον αφορά στην επιλογή καλοκαιρινού προορισμού. Η Ελλάδα, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαχαραλάμπους ήταν και προ-πανδημίας η πρώτη επιλογή των Κυπρίων και φαίνεται ότι και τώρα κρατά ακόμη τα ηνία.

«Είναι πρώτη επιλογή για πολλούς και διάφορους λόγους. Ήταν και πριν, αλλά φέτος με μεγάλη διαφορά και θα παραμείνει πρώτη. Ωστόσο, πιστεύω ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας που θέλουν να πάνε, θα τους επηρεάσει. Όχι μόνο από πλευράς ασφάλειας και υγείας, αλλά και από πλευράς επιστροφής».

Μετά την Ελλάδα, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η Βρετανία, βρίσκονται κοντά στις προτιμήσεις των Κυπρίων για ταξίδια. Μάλιστα, όσον αφορά στην Βρετανία, ο κόσμος περιμένει στο ακουστικό, ώστε μόλις η Κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον άρει τους περιορισμούς και την υποχρεωτική καραντίνα, να κλείσουν το εισιτήριό τους.

«Και οι κεντροευρωπαϊκές χώρες θεωρώ ότι θα έχουν την ζήτησή τους. Δηλαδή, Τσεχία, Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία και Ισπανία».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών