Κ. Καδής: Το κράτος θα συνεχίσει τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης σε θέματα περιβάλλοντος

Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, προσθέτοντας πως είναι ευθύνη όλων η διατήρηση και αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων.

Ο Υπουργός Γεωργίας επισκέφθηκε σήμερα την παραλία Spyros Beach, όπου μαζί με Λειτουργούς του Τμήματος Περιβάλλοντος, επιθεώρησε τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στην προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Αλυκές Λάρνακας».

Στις δηλώσεις του, ο Κώστας Καδής είπε πως αύριο είναι η Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία αποσκοπεί στο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες γύρω από τη σημασία του περιβάλλοντος, αλλά και τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. «Ειδικά η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στα θέματα των φυσικών οικοσυστημάτων και γι’ αυτό επισκεφθήκαμε σήμερα τις αμμοθίνες που βρίσκονται κοντά στις αλυκές Λάρνακας, όπου αναπτύσσονται κάποια μέτρα διατήρησης και αποκατάστασης των αμμοθινών», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «οι αμμοθίνες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί οικότοποι, φιλοξενούν μια πολύ ξεχωριστή χλωρίδα και πανίδα και βρίσκονται στη μεταβατική ζώνη ανάμεσα στη θάλασσα και στη στεριά, προστατεύοντας και την ακτογραμμή μας».

Όπως είπε ο Υπουργός Γεωργίας, «η διατήρηση και αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων δεν είναι δουλειά μόνο των κρατικών υπηρεσιών, αλλά είναι ένα τεράστιο εγχείρημα στο οποίο καλούνται να συμβάλουν όλοι, και οι απλοί πολίτες και οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οργανωμένα σύνολα και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Από πλευράς του κράτους γίνονται αρκετά και στη συγκεκριμένη περιοχή μπορεί κάποιος να δει πώς παρακάμπτουν φυσικοί οικότοποι σε σημεία τα οποία έχουν ληφθεί μέτρα διατήρησης».

Ο Κώστας Καδής χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό το να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό. Οι περιοχές αυτές δέχονται πιέσεις από διερχόμενα αυτοκίνητα, από απόρριψη σκουπιδιών, από το ποδοπάτημα ανθρώπων που επισκέπτονται την περιοχή και όλα αυτά θα πρέπει να τα περιορίσουμε».

Αναφερόμενος στις δράσεις που γίνονται στην προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Αλυκές Λάρνακας» στην παραλία Spyros Beach, είπε πως «έχουν το χαρακτηριστικό της στήριξης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση» και ευχαρίστησε τον Δήμο αλλά και τον Δήμαρχο Λάρνακας «που συνδράμουν και στηρίζουν την προσπάθεια για διατήρηση και  αποκατάσταση των τόσο σημαντικών φυσικών οικοτόπων του τόπου μας».

Ο Υπουργός εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στο προσωπικό του Τμήματος Περιβάλλοντος και των άλλων αρμόδιων Τμημάτων, «που έχουν ως μέλημα τους τη σωστή διαχείριση και διατήρηση της βιοποικιλότητας του τόπου μας».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε πως «ο ευρύτερος χώρος των Αλυκών είναι ίσως από τους πιο σημαντικούς βιότοπους στην πατρίδα μας, είναι μια περιοχή, η οποία συνδυάζει χλωρίδα και πανίδα μοναδική και πέρα από την ευθύνη του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι και ευθύνη των πολιτών».

Αφού ανέφερε πως «δεν μπορεί να έχουμε αστυνομικό κάθε 100 μέτρα ούτε μπορεί να γίνονται συνεχώς έλεγχοι», σημείωσε ότι ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί και να κατανοήσει ότι «είναι ευθύνη όλων μας η προστασία αυτού του πλούτου για την πατρίδα μας, ότι το περιβάλλον είναι αυτό που θα καθορίσει κατά πόσον θα μπορούν να ζήσουν και οι επόμενες γενιές σ’ αυτόν τον πλανήτη».

Ζητούμε την κατανόηση και την συνεργασία του κόσμου έτσι ώστε να προστατεύσουμε αυτό τον μοναδικό βιότοπο, σημείωσε.

Ο κ. Βύρας είπε επίσης ότι «πέραν από τη φυσική ύπαρξη του συγκεκριμένου βιότοπου, τα τελευταία χρόνια με την ύπαρξη του εργοστασίου του αποχετευτικού εδώ στη περιοχή και τη δημιουργία των τεχνητών λιμνών του ανακυκλωμένου νερού, δημιουργήθηκαν και κάποιοι νέοι βιότοποι που είναι μοναδικής σημασίας και συνδέονται και ταιριάζουν πλήρως με το υπόλοιπο περιβάλλον. Έχουμε ευθύνη όλοι, η Λάρνακα και οι γύρω Δήμοι, να διατηρήσουμε αυτό το μοναδικό πλούτο για τη πόλη μας» κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»