Ακριβό μου… πτυχίο

ΩΡΑ καθοριστικών αποφάσεων για εκατοντάδες 18ρηδες και τις οικογένειές τους. Το πρώτο ερώτημα για τους νέους, που ολοκληρώνουν φέτος τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, είναι κατά πόσο θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια. Ακολουθεί, μία πιο δύσκολη ερώτηση: τι θα σπουδάσουν. Και αφού καταλήξουν σε γνωστικό αντικείμενο, καλούνται να απαντήσουν σ’ ένα τρίτο -και ίσως το πιο ζόρικο ερώτημα- πού θα επενδύσουν τα όνειρα… και τις οικονομίες τους. Η απόφαση διόλου εύκολη, ειδικά για τους τελειόφοιτους των ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια, πιθανόν να στόχευαν σε πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην πορεία ωστόσο, ήρθε το Brexit για να φέρει τα πάνω-κάτω στο κόστος σπουδών και τις διαδικασίες φοίτησης στα βρετανικά ιδρύματα.

Στο πλαίσιο του συζήτησης που αναπτύχθηκε τους τελευταίους μήνες, γύρω από τις αλλαγές στο καθεστώς της Ανώτερης Εκπαίδευσης στη Βρετανία, προέκυψε ως εναλλακτική λύση η Ολλανδία. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι φορείς, διαφημίζουν εδώ και καιρό τα ολλανδικά πανεπιστήμια ως μια καλή επιλογή, έχοντας ως σημαία τα χαμηλά δίδακτρα που προσφέρουν.

Ωστόσο, είναι αυτό το μοναδικό κριτήριο που πρέπει να ληφθεί υπόψη; Το ύψος των διδάκτρων αντανακλά την πραγματική δαπάνη, την οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι γονείς για να σπουδάσουν τα παιδιά τους; Η απάντηση, δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι αρνητική. Το συνολικό κόστος σπουδών, δεν περιορίζεται στα δίδακτρα. Είναι και τα ενοίκια, τα έξοδα διαβίωσης, το κόστος των μετακινήσεων, τα αεροπορικά εισιτήρια, τυχόν άλλα υποχρεωτικά έξοδα για τον φοιτητή κοκ. Ένα επιπλέον στοιχείο, αφορά στο υψηλό ποσοστό σπουδαστών που παρατάει τις σπουδές του, μετά τον πρώτο χρόνο στα ολλανδικά πανεπιστήμια, και το οποίο ανέρχεται σε 33% περίπου. Γι’ αυτό και θα ήταν χρήσιμο, οι ενδιαφερόμενοι να διερευνήσουν όλους τους παράγοντες προτού λάβουν τελεσίδικες αποφάσεις.

Για παράδειγμα, εάν αποφασίσατε να μεταναστεύσετε για τρία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου ν’ αποκτήσετε το πτυχίο σας, τότε υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε κοντά στις €150.000. Στην περίπτωση της Ολλανδίας, παρά το γεγονός ότι τα δίδακτρα είναι όντως πιο χαμηλά, εντούτοις τις €100.000 δεν τις γλυτώνετε, για τα τέσσερα χρόνια των σπουδών σας. Στον αντίποδα, εάν αποφασίσετε να παραμείνετε εντός συνόρων, σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου, τότε η συνολική δαπάνη συρρικνώνεται περίπου στο ένα τρίτο, δηλαδή γύρω στις €39.000. Ας δούμε αναλυτικά, τρία σενάρια:

Σπουδές στην Αγγλία, σε Πανεπιστήμιο του Λονδίνου:

Λόγω του Brexit τα χαμηλά δίδακτρα για τους Ευρωπαίους φοιτητές καταργούνται, όπως επίσης καταργείται η παραχώρηση φοιτητική δανείου. Έτσι, από τον προσεχή Σεπτέμβριο τα δίδακτρα υπολογίζονται σε περίπου €18.874 ανά έτος σπουδών. Το κόστος της διαμονής, χωρίς ιδιαίτερες πολυτέλειες σε ένα απλό δωμάτιο, αγγίζει τις €17.448 το χρόνο. Τα υπόλοιπα έξοδα διαβίωσης για ένα άτομο, υπολογίζονται στις €11.796, ενώ για τις μετακινήσεις του θα χρειαστούν ακόμα €2.112. Όσον αφορά στο κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων, ένας φοιτητής συνήθως επισκέπτεται το σπίτι του τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, επομένως στην καλύτερη περίπτωση θα δαπανήσει €550. Τέλος, με βάση τη νέα τάξη πραγμάτων στην Βρετανία, θα πρέπει να καταβάλει ακόμα €300 για την φοιτητική βίζα. Εάν προσθέσουμε τα πιο πάνω, τότε το ετήσιο κόστος ανέρχεται στις €51.080. Δεδομένου ότι οι σπουδές στο Ην. Βασίλειου για απόκτηση πρώτου τίτλου σπουδών συνήθως έχουν διάρκεια τρία χρόνια, τότε το συνολικό κομπόδεμα που πρέπει να καταβάλει μια οικογένεια φτάνει τις €153.240.

Σπουδές στην Ολλανδία, σε Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ:

Πράγματι, στη χώρα της τουλίπας, τα δίδακτρα είναι πολύ πιο χαμηλά και κατά μέσο όρο υπολογίζονται σε €2.100 τον χρόνο. Παρόλα αυτά, όλα τα υπόλοιπα έξοδα παραμένουν στα ύψη. Συγκεκριμένα, το νοίκι για ένα δωμάτιο, φτάνει τις €11.760 ανά έτος, ενώ ιδιαίτερα δαπανηρό είναι και το κόστος διαβίωσης, άλλες €10.728. Τα έξοδα διακίνησης είναι €1.170 και για αεροπορικά εισιτήρια περίπου €490. Ανά έτος δηλαδή, ένας φοιτητής χρειάζεται γύρω στις €26.248. Η διάρκεια των σπουδών για το πτυχίο είναι τέσσερα χρόνια, επομένως η συνολική δαπάνη ακουμπά τις €104.992. Και αυτό, με την προϋπόθεση ότι ο φοιτητής θα κατορθώσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του, καθώς περίπου ένας στους τρεις, τις εγκαταλείπει πριν το δεύτερο έτος.

Σπουδές στην Κύπρο, σε Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας:

Στην περίπτωση των εγχώριων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, εάν ένας σπουδαστής επιλέξει π.χ. το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας που είναι και το μεγαλύτερο, τότε θα πληρώνει δίδακτρα γύρω στα €8.880 ετησίως - ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιλέξει. Το κόστος διαμονής κυμαίνεται από €0 (εάν ζει με την οικογένειά του) μέχρι €6.000 (εάν ενοικιάσει μικρό διαμέρισμα). Όσο για τα έξοδα διαβίωσης στη χώρα μας, ευτυχώς παραμένουν σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα απ’ ότι στο Άμστερνταμ και το Λονδίνο, καθώς υπολογίζονται σε €2.600. Φυσικά, ο Κύπριος φοιτητής δεν θα χρειάζεται αεροπορικά εισιτήρια ή φοιτητική βίζα, οπόταν μένει το κόστος μετακινήσεων που δεν υπερβαίνει τα €480. Στα θετικά, και το γεγονός ότι μπορεί να αιτηθεί υποτροφίας και κατ’ επέκταση να του επιστραφούν €2.062 (στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας). Έτσι, καταλήγουμε σε μια ετήσια δαπάνη των €9.898 - νοουμένου ότι συνεχίζει να διαμένει στην οικογενειακή του εστία. Δηλαδή, €39.592 για τα τέσσερα χρόνια των σπουδών του.

Πόσο πάει ο καφές, το σινεμά και το λεωφορείο-Σε Λονδίνο, Άμστερνταμ και Λευκωσία

Είστε λοιπόν, φοιτητής σε μια από τις πιο πάνω πρωτεύουσες και έρχεται το Σαββατοκύριακο για λίγη ξεκούραση και ψυχαγωγία. Ένα γεύμα σε μη ακριβό εστιατόριο θα σας στοιχίσει περίπου €17 στο Λονδίνο, €15 στο Άμστερνταμ και μόλις €8 στην Κύπρο. Αν πιείτε και έναν καφέ, οι αντίστοιχες τιμές είναι €3,42, €3,35 Και €2,50.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε λεωφορείο, το εισιτήριο μιας διαδρομής κοστίζει ενάμιση ευρώ την χώρα μας, και το διπλάσιο στην Αγγλία (€3,23) και την Ολλανδία (€3,20). Εάν επιλέξετε ταξί για τη διακίνησή σας τότε θα πρέπει να πληρώσετε -ανά χιλιόμετρο- περίπου €1,97 στο Λονδίνο, €2,35 στο Άμστερνταμ και €0,79 στη Λευκωσία.

Μια έξοδος στο σινεμά, θα κοστίσει δεκαέξι ευρώ σε έναν φοιτητή του Λονδίνου. Στο Άμστερνταμ το εισιτήριο για τον κινηματογράφο είναι δώδεκα ευρώ και στην Λευκωσία μόλις εννιά ευρώ. Κι αν θέλετε ένα μπουκαλάκι νερό ή ένα αναψυκτικό, τότε θα δώσετε €1,35-€1,54 στην Αγγλία, €2,14-€2,71 στην Ολλανδία, ενώ στη χώρα μας €0,60-€1,28.

Σημ. Οι πιο πάνω τιμές είναι ενδεικτικές

Πηγές: www.numbeo.com , www.tripadvisorsupport.com , www.thestudenthotel.com , www.amsterdamtips.com

 

 

Δειτε Επισης

Πού οφείλεται η «κακοκαιρία του αιώνα» στο Ντουμπάι και η θεωρία της σποράς των νεφών
Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισαν οι 27 ηγέτες-«Σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία