Αυλαία για τις Παγκύπριες Εξετάσεις-Με SafePass ανά χείρας οι υποψήφιοι

Στην μάχη των Παγκύπριων Εξετάσεων ρίχνονται από σήμερα, 7,000 και πλέον υποψήφιοι, οι οποίοι διεκδικούν μία θέση στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας, ενώ παρακάθονται επίσης και για σκοπούς απόλυσης των μαθητών της τρίτης Λυκείου.

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, οι Παγκύπριες Εξετάσεις είναι διαφορετικές, από τις άλλες χρονιές, αφού η πανδημία του κορωνοϊού δεν μας έχει αποχαιρετήσει. Τα σχολεία έχουν λάβει από την αρχή αυτής της εβδομάδας, τόσο το υγειονομικό πρωτόκολλο, όσο και τις οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί που θα επιτηρούν.

Αυτό που κάνει τις φετινές εξετάσεις να ξεχωρίζουν, είναι το γεγονός ότι έχουν στηθεί ειδικά κέντρα αναφοράς, στα οποία προσέρχονται οι μαθητές που θεωρούνται επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ την ίδια ώρα λειτουργούν και ειδικά εξεταστικά κέντρα, στα οποία προσέρχονται οι μαθητές που θεωρούνται στενές επαφές κρούσματος και δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή ούτε με τους μαθητές που είναι θετικοί στον ιό, αλλά ούτε και με τους υπόλοιπους.

Εξάλλου, όλοι οι μαθητές που παρουσιάζονται στα εξεταστικά κέντρα, πρέπει να φέρουν μαζί τους SafePass. Οι εμπλεκόμενοι μπορούν να παρουσιάζουν ένα εκ των πιο κάτω αποδεικτικών:

-Πιστοποιητικό εμβολιασμού τουλάχιστον με μια δόση και αφού έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων. Οι εμπλεκόμενοι μπορούν να παρουσιάζουν την Κάρτα Εμβολιασμού που δίνεται στα Εμβολιαστικά Κέντρα.

-Αποδεικτικό ότι ένα άτομο έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες. Οι εμπλεκόμενοι μπορούν να παρουσιάζουν το γραπτό μήνυμα αποδέσμευσης ή το γραπτό μήνυμα ανάρρωσης που τους αποστέλλεται από το Υπουργείο Υγείας στο κινητό τους τηλέφωνο.

-Εάν δεν ισχύει ένα από τα πιο πάνω, οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών. Οι Διευθύνσεις των Σχολείων/Εξεταστικών κέντρων έχουν την ευθύνη για τον έλεγχο του αποδεικτικού στοιχείου (safe pass).

Εκτός από τα ειδικά εξεταστικά κέντρα, για τους υποψηφίους που είναι κρούσματα ή επαφές, τα σχολεία έχουν προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, με αποτέλεσμα να ετοιμάσουν επιπλέον αίθουσες, στις οποίες θα παραπέμπονται οι μαθητές που θα προσέρχονται στα σχολεία χωρίς SafePass ή αυτοί που θα παρουσιάσουν συμπτώματα κατά την άφιξή τους στα εξεταστικά κέντρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το Πρωτόκολλο Ασφάλειας και Υγείας για τις Παγκύπριες Εξετάσεις 2021

Πρεμιέρα με το μάθημα της Βιολογίας

Οι Παγκύπριες Εξετάσεις κάνουν πρεμιέρα με το μάθημα της Βιολογίας, ενώ σκυτάλη παίρνει το μάθημα των Αγγλικών. Είναι η πρώτη χρονιά, μετά από αρκετά χρόνια, που η έναρξη των εξετάσεων δεν θα γίνει με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, το οποίο είναι το μοναδικό μάθημα που εξετάζονται όλοι οι υποψήφιοι.

Η εξέταση των Νέων Ελληνικών θα γίνει την 1η Ιουνίου, ενώ πριν από αυτή, θα πραγματοποιηθεί η εξέταση στο μάθημα της Λογιστικής, στο Σάββατο 29 Μαΐου. Είναι το πρώτο από τα τρία Σάββατα, κατά τα οποία θα πραγματοποιούνται εξετάσεις.

Η αυλαία των Παγκύπριων θα πέσει τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν τέσσερα μαθήματα. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις στα μαθήματα της Ιστορίας, της Πληροφορικής, των Αγγλικών 4ωρο και της Φυσικής 4ωρο. Και για τα τέσσερα μαθήματα, οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 8:00 το πρωί και θα ολοκληρωθούν στις 11:00.

Το μάθημα που επέλεξαν οι πλείστοι μαθητές, είναι αυτό των Μαθηματικών Κατεύθυνσης και ακολουθούν τα Αγγλικά. Συγκεκριμένα, στα Μαθηματικά θα εξεταστούν σχεδόν οι μισοί υποψήφιοι, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στις 3,501, ενώ στο μάθημα των Αγγλικών θα εξεταστούν συνολικά 3,324 μαθητές.

Η Ιατρική Σχολή και πάλι πρώτη στις προτιμήσεις

Όσον αφορά στις σχολές προτίμησης των μαθητών, δεν συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι πρώτη το νήμα κόβει και αυτή τη χρονιά η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Συνολικά 554 υποψήφιοι έχουν επιλέξει ως πρώτη επιλογή την Ιατρική Σχολή, ενώ ακολουθεί το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο επέλεξαν 462 υποψήφιοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πόσοι μαθητές θα εξεταστούν στις Παγκύπριες-Η σχολή που βρίσκεται πρώτη στις προτιμήσεις

Την Δευτέρα η έναρξη των εξετάσεων τετραμήνων

Εξάλλου, από τη Δευτέρα ρίχνονται στη μάχη και οι μαθητές των Α’ και Β’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών, αφού ξεκινούν οι εξετάσεις τετραμήνων. Συγκεκριμένα, στις 24 Μαΐου, οι μαθητές της Β’ Λυκείου της Τεχνικής Εκπαίδευσης θα εξεταστούν στο μάθημα της Φυσικής, ενώ οι μαθητές της Α’ Λυκείου των τεχνικών σχολών θα ξεκινήσουν τις εξετάσεις την Τρίτη 25 Μαΐου με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Όσον αφορά στην Μέση Γενική Εκπαίδευση, στις 24 Μαΐου, οι μαθητές της Α’ Λυκείου θα εξεταστούν στο μάθημα της Λογιστικής, με το μάθημα των Νέων Ελληνικών να έχει σειρά στις 25 Μαΐου, ενώ για την Β’ Λυκείου, τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθούν εξετάσεις σε τρία μαθήματα, Φυσική, Λογιστική και Ιστορία.  

Οι εξετάσεις για την Β’ Λυκείου, τόσο στη Μέση Γενική, όσο και στη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση, θα ξεκινήσουν στις 11:30 το πρωί και θα ολοκληρωθούν στις 13:00 το μεσημέρι, ενώ για την Α’ Λυκείου, οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 8:00 και θα ολοκληρωθούν στις 10:15.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα