Πέμπτη 2 Δεκ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Μειωμένα ξανά τα αποθέματα αίματος-Τι ισχύει όσους έχουν κάνει το εμβόλιο

  20/05/2021 17:51
Μειωμένα ξανά τα αποθέματα αίματος-Τι ισχύει όσους έχουν κάνει το εμβόλιο

Μειωμένα ξανά τα αποθέματα αίματος-Τι ισχύει όσους έχουν κάνει το εμβόλιο

  20/05/2021 17:51

Έκκληση για αίμα κάνει για άλλη μια φορά το Κέντρο Αίματος του Υπουργείου Υγείας, καλώντας όλους τους αιμοδότες να συμμετέχουν ενεργά, αφού τα αποθέματα παραγώγων αίματος είναι αρκετά μειωμένα, εξαιτίας της πανδημίας και των εμβολιασμών.

Μιλώντας στον REPORTER, o Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Κέντρου Αίματος Σωκράτης Μενελάου, ξεκαθαρίζει ότι το απόθεμα είναι σε μέτρια επίπεδα και ευτυχώς δεν έχει φτάσει ακόμα σε μη ελεγχόμενο και επικίνδυνο επίπεδο.

Όπως εξηγεί λόγω των μαζικών εμβολιασμών που είναι πλέον μέρος της ζωής μας, υπάρχουν κάποιες μέρες μικρού αποκλεισμού των αιμοδοτών, όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια.

Συγκεκριμένα όσοι έχουν λάβει την πρώτη ή την δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer και Moderna, δεν μπορούν να δώσουν αίμα αν δεν παρέλθει διάστημα επτά ημερών. Όσον αφορά τα άτομα που εμβολιάστηκαν με AstraZeneca και Johnson and Johnson, θα πρέπει να περιμένουν 28 ημέρες μετά την δόση που έλαβαν για να δώσουν αίμα.

Οι μέρες που πρέπει κανείς να περιμένει για να δώσει αίμα μετά τον εμβολιασμό του, υπολογίζονται αποκλειστικά και μόνο με τον τρόπο που παρασκευάζεται το εμβόλιο και τον τύπο του. «Δεν έχει να κάνει ούτε με την ποιότητα, ούτε με την απόδοση, ούτε με την ασφάλειά του εμβολίου ο χρόνος που πρέπει να παρέλθει, μέχρι κάποιος να μπορεί να δώσει αίμα» υπογραμμίζει ο κ. Μενελάου.

«Το θέμα του εμβολιασμού το συναντούμε συχνά στην αιμοδοσία. Τι ίδιο ισχύει και για τους άλλους εμβολιασμούς, οι οποίοι έχουν τα ίδια χρονικά αποκλεισμών. Σε αυτή την περίπτωση όμως, είναι πολύ μαζικός ο εμβολιασμός, έτσι είναι δεδομένο ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και να θέλει να δώσει αίμα αυτή την περίοδο, δεν μπορεί. Αυτό είναι που δημιουργεί το πρόβλημα και μέσα σε λίγες ημέρες, παρουσιάστηκε σημαντική πτώση των αποθεμάτων».

Το μειωμένο απόθεμα σε αίμα επηρεάζει και τους ασθενείς της θαλασσαιμίας, των οποίων οι μεταγγίσεις μπορεί να καθυστερήσουν λόγω της έλλειψής αυτής, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής των ατόμων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μενελάου, «είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να μην έχουμε αποθέματα αίματος, ιδιαίτερα για εγχειρήσεις και ατυχήματα, που εξαρτάται η ζωή των ανθρώπων από το αίμα, για αυτό και φυλάσσονται τα αποθέματα αυτά. Δυστυχώς, εκείνοι που επηρεάζονται περισσότερο είναι οι ασθενείς της θαλασσαιμίας, επειδή είναι πάγια η ανάγκη τους, μπορεί να παρατηρηθεί καθυστέρηση στην μετάγγισή τους. Επηρεάζεται με αυτό τον τρόπο η ποιότητα ζωής τους και δεν το θέλουμε».

Καταλήγοντας, ο κ. Μενελάου στέλνει μήνυμα σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, ή σε εκείνους που εμβολιάστηκαν και παρήλθαν οι μέρες που χρειάζεται μετά την δόση τους, να δώσουν αίμα και με την σειρά τους, να παραδώσουν την σκυτάλη στους επόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας