Οι ενέργειες που έφεραν τα ζηλευτά αποτελέσματα της Κύπρου στους εμβολιασμούς

Ζηλευτά είναι τα αποτελέσματα της Κύπρου, αναφορικά με τους εμβολιασμούς που τρέχουν εδώ και βδομάδες με πολύ γοργούς ρυθμούς, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην πρώτη τετράδα της ΕΕ και στην πρώτη εικοσάδα παγκοσμίως, στη χορήγηση της πρώτης δόσης. Κάθε μέρα που περνά, τόσο πιο πολλοί πολίτες θωρακίζονται και τόσο η χώρα μας πλησιάζει το στόχο του εμβολιασμού του 65% του πληθυσμού.

Οι ενέργειες που έγιναν από το Υπουργείο Υγείας, για επιτάχυνση του εμβολιαστικού μας προγράμματος, είναι φανερό πως έπιασαν τόπο. Η δε θωράκιση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, αφού έγκαιρα έγιναν εμβολιασμοί σε ευάλωτο πληθυσμό και κλινήρεις.

Τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών είναι πλέον ορατά. Ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες όπου η εμβολιαστική κάλυψη ξεπερνά το 80%, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερά σε πολύ χαμηλά επίπεδα από τον Μάρτιο, ενώ οι νοσηλείες στις ηλικίες αυτές έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Παράλληλα, βαθμιαία παρατηρείται μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και των νοσηλειών και στις ηλικίες 50-69, αφού έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών.

Πολύ σημαντικό στοιχείο, είναι πως η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες που έκαναν ήδη ένα κύκλο εμβολιασμού, φτάνοντας μέχρι τους νέους 18 ετών, καλύπτοντας έτσι τις παραγωγικές ομάδες, που είναι αυτές που έχουν τις πιο πολλές επαφές και διακινήσεις. Με αυτόν τον τρόπο το τείχος προστασίας, «κτίζεται» σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού, βοηθώντας και στον περιορισμό της μετάδοσης.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι μειώθηκε τόσο ραγδαία η διασπορά στην κοινότητα τις τελευταίες δύο βδομάδες. Σε αυτό βοήθησε πέραν από το lockdown και η εμβολιαστική κάλυψη, που αγγίζει πλέον όλα τα στρώματα του ενήλικου πληθυσμού.

Επιπρόσθετα η χώρα μας, είναι η μοναδική στην ΕΕ που έδωσε επιλογή εμβολίου στους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν ταυτόχρονα πού θα τους χορηγηθεί καθώς και την ώρα. Χώρες όπως για παράδειγμα η Βρετανία και η Ελλάδα, ενημερώνουν απλώς τους πολίτες πως θα εμβολιαστούν σε συγκεκριμένη ημερομηνία, καθορίζοντάς τους και το είδος του εμβολίου, χωρίς να τους δίδεται επιλογή.

Στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ

Η χώρα μας παραμένει εν τω μεταξύ στην πρώτη τετράδα στην ΕΕ στους εμβολιασμούς με την πρώτη δόση, πολύ πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ (36.0%), όπως δείχνουν τα στοιχεία που είναι δημοσιευμένα στη σελίδα του ΕCDC.

 

Πέραν από την ΕΕ, η Κύπρος φιγουράρει ανάμεσα στις είκοσι πρώτες χώρες στον κόσμο στη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου. Σύμφωνα με τη Financial Times (πίνακας) η Κύπρος κατατάσσεται στη 19η θέση παγκόσμια, στον εμβολιασμό με την πρώτη δόση.

Σημειώνεται ότι και στις δύο καταγραφές δεν περιλαμβάνονται τα τελευταία στοιχεία, αφού η εμβολιαστική κάλυψη με την πρώτη δόση του εμβολίου έφτασε μέχρι και τις 15 Μαΐου στο 43,9% (324,573 άτομα), ενώ ταυτόχρονα ποσοστό 14,7% (108,789 άτομα) έχει ήδη ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα. Στην Κύπρο έγιναν από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και τις 15 Μαΐου 2021, 433,362 εμβολιασμοί (49,3 δόσεις εμβολίου ανά 100 κατοίκους).

Την ίδια ώρα, έχει αυξηθεί και το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανά Επαρχία, με την Πάφο να έχει τα ινία με 46,6%. Ακολουθούν η Λευκωσία με 43,7%, η Λάρνακα με 42,3%, η Λεμεσός με 41,7% και η Αμμόχωστος με 40% (δεδομένα μέχρι 14 Μαΐου 2021).

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως οι ενέργειες που έγιναν από το Υπουργείο Υγείας για επιτάχυνση του Εμβολιαστικού Πλάνου της Κύπρου και η ανταπόκριση των πολιτών, οδηγούν τη χώρα στο πολυπόθητο τείχος ανοσίας, που είναι το εισιτήριο προς την κανονικότητα.

Ώθηση έχει δοθεί και από τις παράλληλες διαδικασίες που υιοθετήθηκαν με τη χορήγηση AstraZeneca, από Προσωπικούς Ιατρούς σε άτομα άνω των 20 ετών και τη θωράκιση εργαζομένων στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Αυτές οι διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα εκτός Εμβολιαστικών Κέντρων, έχουν βάλει σημαντικό λιθαράκι στην αύξηση της κάλυψης του πληθυσμού.

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»