Το ταξίδι της Όλγας, μιας εξερευνήτριας που ανακαλύπτει νέα σημεία αναφοράς

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις και να ανακαλύψεις καλύτερα ένα μέρος ή μια τοποθεσία του νησιού μας, είναι να τη διανύσεις περπατώντας. Ο καθένας από εμάς, μπορεί να αφήσει για λίγο στην άκρη δραστηριότητες ή ασχολίες της καθημερινότητας και να αφιερώσει λίγες ώρες, για να ιχνηλατήσει τον τόπο του. 

Ωστόσο πλέον, είναι δύσκολο να βρεις άτομα, τα οποία θα αφιερώσουν χρόνο, προσπαθώντας  να εξερευνήσουν ένα τοπίο, καθώς οι πλείστοι από εμάς επιλέγουμε να αφιερώνουμε τον ελεύθερο μας χρόνο, πάνω από το κινητό ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, σερφάροντας με τις ώρες στο διαδίκτυο και στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Η Κύπρος μπορεί να αποτελεί μια μικρή κουκκίδα πάνω στον χάρτη, όμως μπορείς να επισκεφθείς και να συναντήσεις πληθώρα επιλογών από χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα σημεία, τα οποία οι περισσότεροι από εμάς, ίσως να μη γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν στο νησί μας.  

Τέτοια μέρη εντοπίζει η Όλγα Ιωάννου, από την Πάφο, η οποία διασχίζει ανελλιπώς τοποθεσίες και μέρη της Κύπρου, μαζί με τη φωτογραφική της μηχανή και επιλέγει κάθε φορά να εξερευνά διαφορετικές περιοχές. Σε κάθε της εξόρμηση της ανακαλύπτει και ένα καινούριο μέρος, κάτι που, λίγοι θα έκαναν. 

Η Όλγα Ιωάννου είναι δημοσιογράφος στο επάγγελμα και έχει μια ιδιαίτερη αγάπη στη φύση. Επιλέγει να αφιερώνει τον ελεύθερο της χρόνο σε εξορμήσεις σε διάφορες περιοχές, ώστε να μαθαίνει τοποθεσίες της Κύπρου.

Τα τελευταία τρία χρόνια διατηρεί και τη δική της ιστοσελίδα, «Myjourney.world», μέσα από την οποία δίνει την ευκαιρία σε όποιον επιθυμεί, να μάθει και να γνωρίσει καλύτερα τον τόπο μας. Μιλώντας στον REPORTER, η Όλγα εξηγεί την ιστορία πίσω από τη δημιουργία της ιστοσελίδας.  

«Ζω και κάνω όνειρα στην πανέμορφη Πάφο. Εδώ γεννήθηκα και ωριμάζω. Σπούδασα Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και δημοσιογραφία στην Αθήνα. Από το 2011 εργάζομαι ως ανταποκρίτρια στην Πάφο για το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, το οποίο αποτελεί για μένα Πανεπιστήμιο στη δημοσιογραφία. Ως λάτρης της φύσης, των εξορμήσεων και της φωτογραφίας, τα τελευταία τρία χρόνια διατηρώ επίσης τη δική μου ιστοσελίδα, Myjourney.world, στην οποίαν προβάλλω και αναδεικνύω τοποθεσίες της Κύπρου μας, οι οποίες είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό. Αισθάνομαι ευλογημένη και τυχερή που μπορώ να κάνω αυτό που κάνω».

«Βεβαίως, δεν ξεχνώ από πού ξεκίνησα αλλά ούτε και τους ανθρώπους που με εμπιστεύθηκαν και με στήριξαν. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου στη δημοσιογραφία, έκανα τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα στο τοπικό ραδιόφωνο ''Ράδιο Πάφος'', ένα σχολείο για τους νέους δημοσιογράφους απ’ όπου έμαθα πολλά και σημαντικά τα οποία με βοηθούν στη μετέπειτα μου πορεία. Εργάστηκα επίσης στην τοπική εφημερίδα «ο Ταχυδρόμος της Πάφου» και στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ''ΩΜΕΓΑ''. Μου αρέσουν τα απλά πράγματα στη ζωή αλλά και οι στιγμές πολυτέλειας! Χαμογελώ ακόμα κι όταν είμαι λυπημένη και αγαπώ τους αληθινούς και αυθεντικούς ανθρώπους. Οι υπόλοιποι δεν χωράνε στη ζωή μου. Είμαι ήρεμη αλλά και άγρια όταν θυμώσω… όπως η θάλασσα».

Σε ερώτηση για το πώς προέκυψε αυτή η ανάγκη για εξερεύνηση καινούριων τοποθεσιών της Κύπρου, η Όλγα είπε ότι όλα ξεκίνησαν από τις εμπειρίες που είχε με την οικογένεια της, από τα παιδικά της χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, όπως λέει δημιουργήθηκε η ιδιαίτερη σχέση και η αγάπη για τη φύση. 

«Από μικρό κοριτσάκι θυμάμαι να περιμένω με ανυπομονησία να τελειώσει η εβδομάδα και να φτάσει η Κυριακή. Ήταν η μέρα της οικογενειακής βόλτας, της εκδρομής, της απόδρασης. Σχεδόν κάθε Κυριακή με τους γονείς μου πηγαίναμε και σ’ ένα διαφορετικό μέρος είτε σε κάποιο μουσείο, σε μια όμορφη παραλία, σ’ ένα γραφικό χωριό στο βουνό, είτε σε κάποιον εκδρομικό χώρο με άλλους φίλους και συγγενείς. Περπάτησα για πρώτη φορά στο φαράγγι του Αβάκα, όταν ήμουν έξι ετών και σκέφτομαι τώρα πως άργησα. Και λέω ότι άργησα επειδή γνώρισα ζευγάρι, από εξωτερικό και συγκεκριμένα από Γερμανία, να περπατάνε στον Άβακα με το μόλις 6 μηνών βρέφος τους και τους θαύμασα! Θυμάμαι να μαζεύω κυκλάμινα και ματσικόριδα, από τα αγαπημένα μου λουλούδια της κυπριακής φύσης, να κάνω βουτιές με τα ξαδέρφια μου σε ποταμούς και να αγναντεύω με την οικογένεια μου την υπέροχη θέα από τη Μούττη της Σωτήρας! Από αυτές τις πρώτες εμπειρίες των παιδικών μου χρόνων λοιπόν, τα πρώτα μου ερεθίσματα άνθισε η αγάπη μου για ταξίδια, για τη φύση, για τον τόπο μου και για το δικό μου κόσμο! Έχει πολύ δρόμο γενικά η ζωή μου...».

Εκτός από δημοσιογράφος, η Όλγα, έχει συστηθεί στον κόσμο και ως travelerblogger, καθώς διαθέτει το δικό της ταξιδιωτικό οδηγό «Myjourney.world». Σε σχέση με τους λόγους που την ώθησαν στη δημιουργία της ιστοσελίδας, «Myjourney.world», είπε ότι επέλεξε αυτό τον τρόπο, προκειμένου να μοιραστεί τις εντυπώσεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τις με τον κόσμο, ώστε το δικό της ταξίδι να γίνει και δικό μας.

«Τη δημοσιογραφία την αγαπώ όμως τη φύση την αγαπώ πιο πολύ, τη λατρεύω. Μια βόλτα στη φύση είναι για μένα θεραπεία ψυχής, είναι πάθος, είναι τρέλα, είναι πολλά και είναι πολύ σημαντική για μένα. Λατρεύω τους υπέροχους ήχους της φύσης. Είναι σαν ένα χαλαρωτικό soundtrack όταν ακούς τον ήχο του τρεχούμενου νερού του ποταμού, το κελαΐδισμα των πουλιών, τα κύματα της θάλασσας να χτυπάνε στα βράχια, τον ήχο των κλαδιών των δέντρων όταν φυσάει ο άνεμος. Όπως είπε και ο αξέχαστος Δάντης η φύση είναι η τέχνη του Θεού, για μένα είναι το βιβλίο του Θεού που έστειλε για τον άνθρωπο. Η Κύπρος μας, αυτή η μικρή κουκκίδα στο χάρτη, αυτή η σταλιά τόπος είναι γεμάτη από φυσικές ομορφιές».

«Από την πρωτεύουσα Λευκωσία μέχρι την Πάφο, και από την Αγία Νάπα και τη Λάρνακα μέχρι το ψηλότερο σημείο της οροσειράς του Τροόδους, κάθε πόλη και κάθε χωριό κρύβουν εκπληκτικά τοπία και αξιοθέατα ανυπολόγιστης οικολογικής και πολιτιστικής αξίας. Αυτή τη γη όσο την ανακαλύπτω και την εξερευνώ, άλλο τόσο την αγαπώ και την εκτιμώ, διότι δεν πρόκειται ποτέ να με προδώσει ούτε να με απογοητεύσει παρά μόνο να με εκπλήξει ευχάριστα όπου κι αν επιλέξω να πάω. Γι’ αυτό το λόγο πριν από τρία περίπου χρόνια, αφού επισκέφθηκα διάφορες περιοχές τόσο της Επαρχίας Πάφου, όσο και της Κύπρου γενικότερα, περιοχές που δεν ήταν γνωστές στον κόσμο σκέφτηκα να δημιουργήσω την ιστοσελίδα μου Myjourney.world, στα ελληνικά το ''Ταξίδι μου''».

Σε ερώτηση για το ποιος είναι ο στόχος της ιστοσελίδας της, η Όλγα είπε ότι «σκοπός της σελίδας μου Myjourney.world, η οποία έχει αγκαλιαστεί πολύ από τον κόσμο και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό, είναι να προβάλλει και να αναδεικνύει τοποθεσίες τόσο της Επαρχίας Πάφου, όσο και της Κύπρου ολόκληρης συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ανάπτυξη και βελτίωση του τουριστικού προϊόντος του τόπου μας. Στοχεύει επίσης στη δημιουργία νέων σημείων αναφοράς σε δήμους και κοινότητες, ώστε ο κόσμος να ξεφύγει από τα γνωστά και τα συνηθισμένα. Να δώσει επίσης ζωή σε χωριά απομακρυσμένα από το αστικό κέντρο, τα οποία μαστίζονται τα τελευταία χρόνια από την αστυφιλία και την εγκατάλειψη».

Αρκετοί άνθρωποι, οι οποίοι διαβάζουν τη σελίδα Myjourney, έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ιδιαίτερη επιθυμία για να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο μας, αλλά είναι και λάτρεις της περιπέτειας. Όπως εξήγησε η Όλγα, «είναι άνθρωποι, με ταξιδιάρα ψυχή, ελεύθερο πνεύμα και με αγάπη για ζωή και αγάπη για περιπέτεια! Έτσι το συναισθάνομαι το κοινό μου. Με όσους έτυχε να συναντηθώ και να μιλήσω είναι ωραίοι άνθρωποι, αισιόδοξοι, τρυφεροί, με καλή ενέργεια και θετική αύρα. Τους ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη».

Η πανδημία ώθησε αρκετό κόσμο να βλέπει με διαφορετικό μάτι τη φύση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επισκέφθηκαν όλο αυτό το διάστημα, διάφορες περιοχές του τόπου μας, είτε μονοπάτια της φύσης, είτε άλλα αξιοθέατα. 

«Νομίζω πως εάν κάποιος έχει έντονη την επιθυμία να γνωρίσει τον τόπο του και να τον ανακαλύψει η φλόγα αυτή δύσκολα σβήνει! Και ναι, η πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας, αποτελεί ίσως μια σημαντική ευκαιρία ώστε ο κόσμος της Κύπρου να γνωρίσει, να εκτιμήσει και να αγαπήσει περισσότερο τον τόπο μας. Η Κύπρος και η Πάφος, είναι γεμάτη φυσικούς θησαυρούς οι οποίοι θα πρέπει να αναδειχθούν. Η Κύπρος μας, είναι ένα τεράστιο θησαυροφυλάκιο με αμέτρητες φυσικές ομορφιές σπουδαίας ιστορικής, πολιτιστικής και γεωλογικής σημασίας. Για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τις άγνωστες γωνιές της Κύπρου μας μέσω του Myjourney μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο Myjourney.world, τη σελίδα στο Facebook Myjourney και το myjourneycy στο Instagram».

Τέλος, η Όλγα στέλνει το δικό της μήνυμα στον κόσμο, αναφέροντας πως ο καθένας από εμάς, πρέπει πρώτα να αγαπά και μετά να σέβεται τον τόπο που επισκέπτεται. «Όταν πηγαίνουμε σε μια τοποθεσία να έχουμε στο μυαλό μας, ότι είμαστε απλά επισκέπτες και ότι θα πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον το οποίο μας φιλοξενεί. Να συμπεριφερόμαστε στη φύση, όπως ακριβώς μας συμπεριφέρεται με αγάπη, αγάπη, αγάπη και σεβασμό».

 

​​

​​

​​

​​

​​

​​

​​

​​

 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»