Έτοιμες για το κύμα… λουόμενων οι παραλίες-Οι τιμές, τα μέτρα και το πρωτόκολλο

Πανέτοιμες για να υποδεχθούν τους λουόμενους, είναι οι πλείστες οργανωμένες παραλίες σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο, τις οποίες μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα και χωρίς πλέον την έγνοια της αποστολής γραπτού μηνύματος, οι πολίτες.

Τα συνεργεία των Δήμων, σε όλες σχεδόν τις επαρχίες έχουν καλύψει πλήρως τις ανάγκες που υπήρχαν, όπως η στελέχωση των παραλιών με κρεβατάκια και ομπρέλες, ενώ παράλληλα έγιναν και εργασίες επιχωμάτωσης εκεί και όπου χρειαζόταν. Παρότι οι παραλίες είναι ήδη σε χρήση κυρίως από τουρίστες, αλλά και ντόπιους, εντούτοις το μεγάλο… κύμα πολιτών αναμένεται να τις κατακλύσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αφού οι ψηλές θερμοκρασίες θα οδηγήσουν τον κόσμο να αναζητήσει στιγμές δροσιάς και χαλάρωσης.

Μιλώντας στον REPORTER, o Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης ανέφερε ότι, «εμείς είμαστε έτοιμοι εδώ και καιρό, αφού κρεβατάκια και ομπρέλες τοποθετήθηκαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη επανδρώσαμε και τις παραλίες μας με ναυαγοσώστες, αφού υπάρχουν τουρίστες που διαμένουν στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου».

Σημείωσε παράλληλα πως είναι απόλυτα έτοιμοι και για τον εγχώριο τουρισμό, ο οποίος θα αρχίσει να κινείται με την χαλάρωση των μέτρων.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε πως και αυτοί είναι πανέτοιμοι για να υποδεχθούν τους πολίτες, αφού έγιναν όλα όσα χρειάζονταν από την τοπική αρχή. «Είμαστε πανέτοιμοι. Ανακαινίσαμε τις υποδομές μας, είτε αυτά είναι αποδυτήρια, είτε αποχωρητήρια, είτε πύργοι ναυαγοσωστών. Επίσης είναι έτοιμα και τα δημοτικά μπάνια, όπως και άλλες ανέσεις, παιδότοποι και λοιπά.

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης, «έγιναν νέες συμφωνίες με τους ιδιώτες που διαχειρίζονται τα κρεβατάκια και η Ακτή Ολυμπίων του Δήμου Λεμεσού είναι έτοιμη να δεχθεί τους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους. Τηρούμε και τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας κατά γράμμα για την ασφάλεια των επισκεπτών μας».

Αντίθετα, στην Πόλη Χρυσοχούς, οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και όλα θα είναι έτοιμα το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ώστε να φιλοξενηθούν οι λουόμενοι που θα επιλέξουν τον Δήμο τους για τις θερινές τους εξορμήσεις.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γιώτη Παπαχριστοφή, «στον Δήμο την οργάνωση των παραλιών έχουν ιδιώτες, οι οποίοι αναμένεται να τα τοποθετήσουν στα σημεία που είναι εγκεκριμένα, αδειοδοτημένα. Εμείς θα καθαρίσουμε τις παραλίες από τις πέτρες, κάτι που γίνεται το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη. Εμείς θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να υποδεχθούμε τον κόσμο στα καταγάλανά μας νερά. Παρότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν πλήρως τον Ιούνιο, ήδη τοποθετήθηκαν οι ναυαγοσώστες στους πύργους και είναι από πέρυσι αυξημένοι σε διάφορα σημεία, για μεγαλύτερη ασφάλεια του κοινού».

Με τη σειρά του, ο Φάνος Γεωργίου, Επόπτης Παραλιών του Δήμου Λάρνακας, ανέφερε ότι «με το νέο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας που εκδόθηκε, αρχίσαμε τις εργασίες ούτως ώστε να ετοιμάσουμε τις οργανωμένες παραλίες του Δήμου, δηλαδή Φοινικούδες, Μακένζι, Καστέλα και Φλαμίνγκο. Συγκεκριμένα άρχισε ο προγραμματισμός για τοποθέτηση των ομπρελών και των κρεβατιών, προκειμένου με την έλευση των επισκεπτών να είναι όλα έτοιμα για να εξυπηρετηθούν και να απολαύσουν τη θάλασσα, τον ήλιο και το μπάνιο τους».

Όσον αφορά τις απολυμάνσεις, ο κ. Γεωργίου είπε πως, «κάθε μέρα από νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι του Δήμου απολυμαίνουν τις ξαπλώστρες, αλλά και τις ομπρέλες. Επίσης όταν οι επισκέπτες που χρησιμοποιούν τις ξαπλώστρες φύγουν, τότε οι υπάλληλοι τις απολυμαίνουν για να είναι έτοιμες για τα επόμενα άτομα που θα τις χρησιμοποιήσουν, ενώ απολύμανση γίνεται και στην παρουσία των λουόμενων». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πόσα άτομα δικαιούνται να συναθροίζονται σε εκδρομικούς χώρους και παραλίες

Η διάταξη και τα μέτρα που λαμβάνονται

Ο πρόεδρος της κεντρικής Επιτροπής παραλιών, Λοΐζος Λοΐζου, ανέφερε ότι οι τοπικές ή ιδιωτικές αρχές, που έχουν υπό την ευθύνη τους παραλίες, είναι έτοιμες να υποδεχθούν τον κόσμο.

«Τα κρεβατάκια και οι ομπρέλες θα μπουν σε διάταξη, όπως προνοεί ο νόμος. Πρέπει να καταλαμβάνουν το 50% του χώρου της παραλίας, ενώ το υπόλοιπο 50% είναι για πρόσβαση από το κοινό που θέλει να πάρει τις δικές του ομπρέλες και πετσέτες.

Στο 50% που τοποθετούν οι κοινότητες ή οι δήμοι τα κρεβατάκια είναι συγκεκριμένη η νομοθεσία και λέει ότι κάθε 16 τετραγωνικά μπαίνουν τέσσερις ομπρέλες και δύο κρεβατάκια ανά ομπρέλα».

Σε σχέση με τον διαχωρισμό του 50-50, ο κ. Λοΐζου πιστεύει ότι προκύπτει ένα πρόβλημα στη νομοθεσία η οποία χρήζει εκσυγχρονισμού. «Θεωρώ ότι το 50% που αφήνεται ελεύθερο για όσους θέλουν να βάλουν τα δικά τους κρεβατάκια και ομπρέλες είναι μεγάλος χώρος. Πόσοι άνθρωποι κουβαλούν πλέον τα πράγματά τους στη θάλασσα; Για παράδειγμα ο τουρίστας δεν πηγαίνει να αγοράσει ομπρέλα όταν έρχεται στην Κύπρο, για να πάρει μαζί του στη θάλασσα. Ο τουρίστας κατεβαίνει από το ξενοδοχείο του και πάει στη θάλασσα για να απολαύσει τη μέρα του. Το ίδιο συμβαίνει με αρκετούς ντόπιους. Άρα το να είναι ελεύθερο το 50% και να γίνεται χαμός με την ενοικίαση των ομπρελών, δημιουργεί ένα πρόβλημα. Αυτό θεωρώ ότι είναι κάτι που θα έπρεπε να αλλάξει στην πορεία.

Εξάλλου, το 50% δεν υπάρχει εξηγήσει του πως θα μοιράζεται το 50%. Μπορεί να είναι 10% από τη μια, 40% από την άλλη. Έπρεπε αυτό να ρυθμιστεί ώστε να είναι και πιο ομοιόμορφες οι παραλίες».

Την ίδια ώρα, ο κ. Λοΐζου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους, να τηρούν την απόσταση των δύο μέτρων από το κρεβατάκι της μίας ομπρέλας, στο κρεβατάκι της άλλης ομπρέλας, όπως προνοεί το πρωτόκολλο.

Σε ότι αφορά τις τιμές, τόνισε πως με βάσει τη νομοθεσία, η μέγιστη τιμή που μπορεί να καθοριστεί είναι τα 2,50 ευρώ για κάθε ομπρέλα και 2,50 για κάθε κρεβατάκι.

Στο μεταξύ, την επιτήρηση των μέτρων στις παραλίες, θα την έχει η Αστυνομία. Ωστόσο, οι υπάλληλοι των Δήμων θα έχουν την ευθύνη να συνεργάζονται με τις Αρχές και σε τυχόν παραβιάσεις των μέτρων θα πρέπει να προβαίνουν σε κατάλληλες συστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το νέο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας για όσα ισχύουν από 10 Μαΐου

Το πρωτόκολλο για τις παραλίες

Σε ότι αφορά το πρωτόκολλο που θα τηρηθεί για τις παραλίες, ισχύει αυτό που εκδόθηκε το 2020 από το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, «θα πρέπει το προσωπικό που ασχολείται με την οργάνωση, παροχή υπηρεσιών και έλεγχο παραλιών, να είναι σε θέση να γνωρίζει τα συμπτώματα του ιού και να τα αναγνωρίζει έγκαιρα. Σκοπός είναι να μπορεί να ζητήσει ιατρική βοήθεια, εργαστηριακό έλεγχο και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μόλυνσης τόσο του κοινού όσο και άλλων εργαζομένων.

Επίσης, το προσωπικό που παρουσιάζει συμπτώματα του κορωνοϊού, θα πρέπει να απέχει από την εργασία του και να απευθυνθεί άμεσα στον προσωπικό του ιατρό.

Το προσωπικό των παραλιών υποχρεούται ακόμα να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες μετά από την χρήση κάθε πελάτη.

Επιπρόσθετα, πρέπει να αποφεύγεται η επαφή χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό, ενώ σε βήχα ή φτέρνισμα, πρέπει να υπάρχει κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντηλο το οποίο στη συνέχεια θα απορρίπτεται άμεσα στα απορρίμματα. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο χαρτομάντηλο, θα πρέπει να γίνεται κάλυψη της μύτης και του στόματος με το εσωτερικό του αγκώνα και μετά καθαρισμός του σημείου με αντισηπτικό. Το προσωπικό θα πρέπει ακόμα, να φέρει προστατευτική μάσκα, σε περιπτώσεις στενής επαφής με το κοινό.

Σε ότι αφορά τη χωροθέτηση των ομπρέλων και των κρεβατιών στις παραλίες, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών είναι ορισμένη στα τέσσερα μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών. Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες είναι ορισμένη στα δύο μέτρα.

Σημειώνεται ότι στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα, με ευθύνη του λουόμενου.

Στο πρωτόκολλο υπάρχει σύσταση η οποία απαγορεύει τη μείωση στο βαθμό που είναι εφικτό των συναλλαγών σε μετρητά και αντί αυτού προώθηση των ανέπαφων συναλλαγών. Σημειώνεται εξάλλου ότι οι συναθροιζόμενοι στις παραλίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τους δέκα, όπως αναφέρει το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας.

Τι ισχύει για τη διάθεση τροφίμων και ποτών

  • Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας που αφορούν το προσωπικό με βάση τα Διατάγματα και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.
  • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στα δύο μέτρα.
  • Απαγορεύεται η πλανοδιοπώληση τροφίμων στην παραλία (π.χ χυμοί, νερό, γλυκά κ.α. ) σύμφωνα με τα διατάγματα όπως αυτά εκάστοτε τροποποιούνται.
  • Μείωση στο βαθμό που είναι εφικτό των συναλλαγών σε μετρητά και αντί αυτού προώθηση των ανέπαφων συναλλαγών.

Δειτε Επισης

Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου