Τα άλμα προς την κανονικότητα, ο κομβικός μήνας και ο νέος γύρος εμβολιασμών

Με τη βαρύτητα να πέφτει στους μαζικούς εμβολιασμούς και με όπλο τα βελτιωμένα επιδημιολογικά δεδομένα η Κύπρος κάνει σε δύο εικοσιτετράωρα ακόμη ένα, σημαντικό βήμα προς την κανονικότητα, με δώρο επιπρόσθετες χαλαρώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτές είναι οι νέες χαλαρώσεις-Νέα δεδομένα με εστίαση και κέρφιου

Έτσι οι πολίτες από τη Δευτέρα, θα πάρουν ανάσες αφού το κέρφιου θα ξεκινά από τα μεσάνυχτα, ενώ δεν θα χρειάζεται safePass σε εξωτερικούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και υπαίθρια θέατρα.

Όλες οι προσπάθειες πλέον, ρίχνονται στη διατήρηση των επιδημιολογικών δεδομένων που θα οδηγήσουν στο καθοριστικό βήμα προς την κανονικότητα, που θα γίνει τον Ιούνιο, όπου ο στόχος είναι να καταργηθεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας και οι υπόλοιποι περιορισμοί στις διακινήσεις.

Το τρίτο unlock περιλαμβάνει και το άνοιγμα επιχειρήσεων, που έβαλαν λουκέτο εδώ και μήνες, όπως τα νυκτερινά κέντρα αναψυχής που θα επαναλειτουργήσουν στις 10 Ιουνίου. Η λειτουργία τους θα γίνει στη βάση οδικού χάρτη και υγειονομικού πρωτοκόλλου, έπειτα από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.

Ο Ιούνιος είναι ο πιο κομβικός μήνας της πανδημίας, αφού μέχρι το τέλος του εκτιμάται πως θα μπορούσε να επιτευχθεί και η ανοσία του πληθυσμού, εφόσον εμβολιαστεί πάνω από το 60% του πληθυσμού.

Ο πρώτος γύρος εμβολιασμών, που περιλάμβανε και δεύτερες ευκαιρίες σε αρκετές ηλικίες τελειώνει τη Δευτέρα. Η Πύλη Εμβολιασμού θα ανοίξει στις 17 Μαΐου για τους νέους 18-21 ετών, από τις 7:30 μέχρι τις 5:30 το απόγευμα.

Όπως ανακοινώθηκε η Πύλη θα ανοίξει εντός Ιουνίου ειδικά για τα άτομα που φοιτούν σε Ακαδημαϊκά Ιδρύματα του εξωτερικού. Ως εκ τούτου, καλούνται οι φοιτητές να μην προγραμματίζουν ραντεβού εφόσον δεν θα μπορέσουν να το πραγματοποιήσουν λόγω απουσίας τους στο εξωτερικό, καθώς δεν θα υπάρχει δυνατότητα επαναπρογραμματισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει η Πύλη για τους 18-21 ετών-Το πλάνο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή

Τι θα περιλαμβάνει ο δεύτερος γύρος εμβολιασμών

Ο στόχος είναι να δοθούν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες νέες ευκαιρίες με τα διαθέσιμα εμβόλια, για διευθέτηση ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού. Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή δίδεται σε ηλικίες με μικρότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Αυτές είναι οι ηλικίες 50-60 και 61-65.

Οι νέες ευκαιρίες άρχισαν να δίνονται από σήμερα. Η Πύλη θα ανοίξει για πολίτες ηλικίας 50-54 ετών και αύριο για τους 55-60 χρόνων.

Το Υπουργείο Υγείας, έχει ανακοινώσει το πρόγραμμα διευθέτησης ραντεβού για εμβολιασμό μέχρι την Παρασκευή, που περιλαμβάνει την Τετάρτη τα άτομα 61-65 χρόνων και την Παρασκευή τους 46-49.

Στο πλάνο βρίσκεται και η ηλικιακή «απελευθέρωση» της Πύλης, που αναμένεται να ανοίγει κάποιες ημέρες χωρίς περιορισμό μόνο για τα εμβόλια της AstraZeneca.

Παράλληλα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με το ίδιο εμβόλιο από τους Προσωπικούς Ιατρούς, που έχουν ήδη χορηγήσει σε δικαιούχους πάνω από 7 χιλιάδες δόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέσσερις θανάτους και 171 κρούσματα ανακοίνωσε το Υπ. Υγείας-Όλες οι πληροφορίες

Σε κινητοποίηση για το ξεκλείδωμα της Δευτέρας

Οι αρμόδιες υπηρεσίες εν τω μεταξύ, βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση ενόψει του unlock της Δευτέρας, που θα περιλαμβάνει το άνοιγμα αρκετών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζει ότι από τη Δευτέρα, 17 Μαΐου:

  • Επιτρέπεται η παρουσία πιστών κατά τον εκκλησιασμό ή/και άλλων μορφών θρησκευτικής λατρείας, νοουμένου ότι η ταυτόχρονη παρουσία ατόμων δεν υπερβαίνει το 30% της χωρητικότητας του χώρου θρησκευτικής λατρείας.
  • Επιτρέπεται η τέλεση γάμων, βαπτίσεων και κηδειών με μέγιστο αριθμό τα 200 πρόσωπα, νοουμένου ότι η πληρότητα εντός του χώρου που τελείται η τελετή δεν υπερβαίνει το 30% της χωρητικότητάς του. Γεύματα ή/και δείπνα διεξάγονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους των χώρων εστίασης και σε εξωτερικούς χώρους εκδηλώσεων και ξενοδοχείων/τουριστικών καταλυμάτων με μέγιστο αριθμό τα 200 πρόσωπα και νοουμένου ότι οι παρευρισκόμενοι είναι καθήμενοι. Νοείται ότι εφαρμόζεται το υγειονομικό πρωτόκολλο για τη διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων.
  • Επιτρέπεται η διεξαγωγή συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, με πληρότητα που δεν υπερβαίνει το 30% της χωρητικότητας των υποστατικών, στα οποία λαμβάνουν χώρα.
  • Επιτρέπεται η λειτουργία των καζίνο με πληρότητα που δεν υπερβαίνει το 30% της χωρητικότητας του υποστατικού, τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.
  • Επιτρέπεται η λειτουργία των υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων και αιθουσών παραστατικών τεχνών και θεαμάτων με μέγιστο αριθμό τους 50 θεατές ή με πληρότητα 30% της χωρητικότητας του υποστατικού σε κλειστούς χώρους και 50% της χωρητικότητας του υποστατικού σε εξωτερικούς χώρους.
  • Επιτρέπεται η λειτουργία παιδότοπων, λούνα παρκ και θεματικών πάρκων, μόνο σε εξωτερικούς χώρους και χωρίς τη διενέργεια κοινωνικών εκδηλώσεων, στη βάση των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

Επιπρόσθετα, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ο κρατικός και ευρύτερος κρατικός τομέας, εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών, εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασία. Επιτρέπεται η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 50% του συνολικού αριθμού εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι το 50% των ατόμων που εργάζονται με φυσική παρουσία οφείλουν να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση του εμβολίου και νοουμένου ότι έχει παρέλθει περίοδος 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Εντοπίστηκε από την οικιακή βοηθό η γυναίκα στην Ερήμη-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Κακός δαίμονας τα αδιάκοπα φλας των καμερών-Στα... κάγκελα οι οδηγοί, ψάχνουν τη φόρμουλα στη Βουλή