Ξεκαθαρίζει για τα προσωπικά δεδομένα με επίδειξη safepass το Γρ. Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων

Το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ερωτο-απαντήσεις αναφορικά με την εφαρμογή των μέτρων που λήφθηκαν στο πλαίσιο του περί λοιμοκάθαρσης νόμου, μέσα από τις οποίες επισημαίνεται ότι η εξέταση της συνταγματικότητας των Διαταγμάτων δεν αφορά στο Γραφείο της Επιτρόπου. Αναφέρει επίσης ότι η επιδείξει των πιστοποιητικών που ζητούνται δεν παραβιάζει προσωπικά ή ιατρικά δεδομένα.

Προστίθεται ότι οι αρμοδιότητες του Γραφείου περιορίζονται στο να διασφαλιστεί ότι η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που συνεπάγεται ένα Διάταγμα, είναι ανάλογη του επιδιωκόμενου σκοπού και σύμφωνη με τη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο εργοδότης δεν δικαιούται να ζητήσει πρωτότυπο ή αντίγραφο πιστοποιητικού για rapid test ή pcr ή για νόσηση με covid 19 ή για εμβολιασμό, αλλά ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να τον ενημερώσω ότι, υποβλήθηκε σε τεστ και για το αποτέλεσμά του, προκειμένου να καταρτίσει το εβδομαδιαίο πρόγραμμα που οφείλει να τηρεί, με βάση τα σχετικά Διατάγματα. Επίσης αν ο εργαζόμενος επιθυμεί να εξαιρεθεί από το να υποβάλλοται σε τεστ, με βάση το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, οφείλει να τον ενημερώσει ότι, κατέχει πιστοποιητικό ιατρικής βεβαίωσης νόσησης με covid 19 τους τελευταίους 6 μήνες ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Διευκρινίζεται περαιτέρω ότι ο εργοδότης δεν μπορεί να αναγκάσει εργαζόμενο να εμβολιαστεί ή να τον ενημερώσει ότι έχει εμβολιαστεί, ωστόσο, αν επιθυμεί να εξαιρεθεί από την υποχρέωση να υποβάλλεται σε τεστ, με βάση το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, οφείλει να τον ενημερώσει ότι, κατέχει πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Διευκρινίζεται επίσης ότι σε εργασιακούς χώρους, μπορεί να ελέγχει δειγματοληπτικά, το πιστοποιητικό που κατέχει εργαζόμενος ο Λειτουργός Ασφάλειας της επιχείρησης, για τους σκοπούς του περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμου, Επιθεωρητές του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, με βάση τη νομοθεσία του Τμήματος, Λειτουργοί που εξουσιοδοτούνται με βάση το Διάταγμα ημερομηνίας 08/05/2021, Λειτουργοί που έχουν τέτοια εξουσία δυνάμει ειδικής νομοθεσίας και Αστυνομικοί.

Σε ό,τι αφορά τα καφέ, εστιατόρια ή ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, καταστήματα λιανικού εμπορίου πέραν των 500 τ.μ., γήπεδα, διευκρινίζεται ότι ο υπεύθυνος του χώρου μπορεί μόνο να ρωτήσει τον πελάτη ή θαμώνα αν κατέχει κάποιο πιστοποιητικό και το είδος του. Ωστόσο, αν ο πελάτης υποβληθεί σε δειγματοληπτικό έλεγχο από εξουσιοδοτημένο Λειτουργό ή Αστυνομικό, τότε έχει υποχρέωση να το επιδείξει.  Προστίθεται ότι στους χώρους αυτούς δειγματοληπτικούς ελέγχους μπορούν να διενεργούν Λειτουργοί που εξουσιοδοτούνται με βάση το Διάταγμα ημερομηνίας 08/05/2021, ανάλογα με τον τομέα δραστηριότητάς τους και Αστυνομικοί. Αναφέρεται επίσης ότι το άτομο που υποβάλλεται σε έλεγχο μπορεί να ζητήσει να του επιδειχθεί από τον διενεργών τον έλεγχο αστυνομική ή υπηρεσιακή του ταυτότητα.

Το Γραφείο της Επιτρόπου διευκρινίζει επίσης ότι η απλή επίδειξη του πιστοποιητικού σε εξουσιοδοτημένο λειτουργό ή Αστυνομικό στα πλαίσια ελέγχου, η οποία δεν προϋποθέτει την καταγραφή ή καταχώρηση οποιασδήποτε πληροφορίας σε ηλεκτρονικό ή έντυπο σύστημα αρχειοθέτησης, δεν συνιστά επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Διευκρινίζει επίσης ότι επιτρέπεται η καταγραφή στοιχείων που αναγράφονται σε πιστοποιητικό που κατέχει ελεγχόμενος μόνο κατά την έκδοση εξώδικου προστίμου.

Επισημαίνεται επίσης ότι σε περιπτώσεις ελέγχου, κατά τις οποίες ο ελεγχόμενος καλείται να επιδείξει το πιστοποιητικό που κατέχει, για σκοπούς συμμόρφωσης με τα οικεία Διατάγματα ή τις σχετικές νομοθεσίες, δεν συνιστούν παράβαση του ιατρικού μου απορρήτου.

Το Γραφείο της Επιτρόπου αναφέρει ακόμα ότι μέτρα άρσης περιορισμού της διακίνησης, στη βάση κατοχής και επίδειξης πιστοποιητικών έχουν εφαρμοστεί σε χώρες όπως η Δανία, το Ισραήλ και η Εσθονία και αντίστοιχα μέτρα προτίθεται να λάβει το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες.

Διευκρινίζει επίσης ότι η ανακοίνωση ότι, αποβιώσας είχε εμβολιαστεί, δεν παραβιάζει τη νομοθεσία των προσωπικών δεδομένων καθώς ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων αφορά μόνο σε φυσικά πρόσωπα εν ζωή και άρα πληροφορίες που αφορούν σε αποβιώσαντες, δεν αποτελούν προσωπικά δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά του ελέγχους σε σχολεία, το Γραφείο αναφέρει ότι ο έλεγχος γίνεται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ασφάλειας και Υγείας του σχολείου και εξουσιοδοτημένους από τον Διευθυντή εκπαιδευτικούς  και στους εκπαιδευτικούς τον έλεγχο διενεργεί η  διεύθυνση της σχολικής μονάδας. Επισημαίνει δε ότι τα πιστοποιητικά δεν συλλέγονται και δεν φωτοτυπούνται.

Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή του Digital Green Certificate, το Γραφείο διευκρινίζει ότι τα Certificates αυτά θα διευκολύνουν την διακίνηση των πολιτών της Ένωσης που ταξιδεύουν από ένα Κράτος Μέλος σε άλλο και ότι στα σημεία εισόδου/ εξόδου λιμανιών και αεροδρομίων, θα υπάρχουν συσκευές που θα διαβάζουν το QR Code και θα επιβεβαιώνουν την γνησιότητά του.

Αναφέρεται ακόμα πως αν κάποιος δεν κατέχει Digital Green Certificate, θα μπορεί να ταξιδέψει ωστόσο, θα πρέπει να ελέγξει τα πιστοποιητικά που η χώρα προορισμού απαιτεί.

Το Γραφείο της Επιτρόπου αναφέρει ότι έχει εμπλοκή στην θέσπιση αυτού του Κανονισμού για το Digital Green Certificate και συμμετείχε στην έκδοση Κοινής Γνώμης του ΕΣΠΔ και του Ευρωπαίου Επόπτη, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την Πρόταση Κανονισμού για το Digital Green Certificate.

Επίσης, αν το αρμόδιο Υπουργείο προτίθεται να θεσπίσει νομοθεσία που θα άρει εσωτερικούς περιορισμούς διακίνησης με την χρήση του Digital Green Certificate, θα πρέπει να διενεργηθεί εκτίμηση αντίκτυπου και να υποβληθεί στο Γραφείο της Επιτρόπου για προηγούμενη διαβούλευση, αναφέρεται τέλος.

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι