Δευτέρα 29 Νοε, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Τελειώνει ο πρώτος εμβολιαστικός γύρος ανά ηλικία-Οι σκέψεις για τη συνέχεια

Νατάσα Χριστοφόρου  12/05/2021 06:42
Τελειώνει ο πρώτος εμβολιαστικός γύρος ανά ηλικία-Οι σκέψεις για τη συνέχεια

Τελειώνει ο πρώτος εμβολιαστικός γύρος ανά ηλικία-Οι σκέψεις για τη συνέχεια

Νατάσα Χριστοφόρου  12/05/2021 06:42

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθεί, όπως όλα δείχνουν ο πρώτος εμβολιαστικός γύρος ανά ηλικία, με δεδομένο ότι οι δόσεις από τα τέσσερα αδειοδοτημένα από τον ΕΜΑ εμβόλια που χρησιμοποιεί η Κύπρος, μπορούν να χορηγηθούν σε άτομα άνω των 18 ετών. Εν αναμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά 12-15 ετών, που αναμένεται τέλος αυτού του μήνα ή αρχές Ιουνίου, άρχισε από τις αρμόδιες υπηρεσίες η συζήτηση για το πλάνο που θα ακολουθηθεί, όταν θα κλείσουν ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού και οι δεκαoκτάρηδες.

Δεδομένο αποτελεί το γεγονός, ότι θα δοθεί δεύτερη και σε κάποιες περιπτώσεις τρίτη ευκαιρία, μέσω της Πύλης Εμβολιασμού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αυτό που συζητείται σε αυτή τη φάση είναι ο τρόπος που αυτό θα γίνει.

Οι σκέψεις είναι να δοθεί αμέσως μετά τους δεκαοκτάρηδες, ευκαιρία σε δύο ηλικιακές ομάδες, που είτε λόγω προβλημάτων στην Πύλη Εμβολιασμού, είτε λόγω δυσπιστίας σε συγκεκριμένα εμβόλια, επέδειξαν χαμηλότερη ζήτηση για εμβολιασμό.

Πρόκειται για τα άτομα ηλικίας 50-59 χρόνων και τους πολίτες 60-69 ετών. Ειδικότερα για τους 61-63 ετών, υπάρχουν πολλά αιτήματα ενώπιον του Υπουργείου Υγείας για επαναπρογραμματισμό ραντεβού, όπως και για τις ηλικίες 50-59 ετών.

Η χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη των 50-59 και 60-69 ετών, φαίνεται και μέσα από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Κυριακή από το Υπουργείο Υγείας. Σημειώνεται ότι για τις ηλικίες 49 και κάτω τα στοιχεία δεν είναι ενδεικτικά, εφόσον “τρέχουν” αυτή την περίοδο οι εμβολιασμοί τους στα Εμβολιαστικά Κέντρα Παγκύπρια.

Ηλικιακή ομάδα

Εμβολιασμοί

(%)

20-29

2,1

30-39

11,3

40-49

43,8

50-59

46,4

60-69

63,2

70-79

81,3

80+

84,8

Σε εξέλιξη βρίσκεται εξάλλου και η συζήτηση για το εύρος των ηλικιακών ομάδων για κάθε άνοιγμα της Πύλης Εμβολιασμού, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος. Το ιδανικότερο σενάριο θα ήταν να ανοίγει η Πύλη ανά δεκαετίες, ανάλογα βέβαια και με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων που θα είναι πάντως αρκετές δεκάδες χιλιάδες μέχρι το τέλος Ιουνίου (σ.σ εντός των επόμενων ημερών θα οριστικοποιηθούν οι ποσότητες).

Αναλόγως των τεχνικών δυνατοτήτων της Πύλης Εμβολιασμού, όπως θα καθοριστούν από το Υφυπουργείο Καινοτομίας, θα ληφθούν αποφάσεις και για αυτό το ζήτημα. Τα απανωτά τεχνικά προβλήματα στην Πύλη, συνεχίζουν να προκαλούν πάντως πονοκέφαλο.

Οι σκέψεις για τους εμβολιασμούς από ΠΙ

Παράλληλα, γίνονται σκέψεις για διεύρυνση και των ηλικιών στις οποίες μπορούν να χορηγήσουν AstraZeneca οι Προσωπικοί Ιατροί. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσω της Πύλης για τους εικοσάρηδες, ενδέχεται να προστεθούν και αυτοί στις ηλικίες όπου μπορεί να τους χορηγηθεί το συγκεκριμένο εμβόλιο, από τους γιατρούς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή 250 ΠΙ, μπορούν να χορηγούν δόσεις του AstraZeneca σε δικαιούχους άνω των 30 ετών.

Ταυτόχρονα σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εμβολιασμοί για τους εργαζόμενους στις ουσιώδεις υπηρεσίες και αθλητές που έχουν διεθνείς υποχρεώσεις. Στο πλάνο θα προστεθούν και περίπου 4 χιλιάδες νεοσύλλεκτοι εθνοφρουροί, στους οποίους θα δοθεί δυνατότητα για εμβολιασμό πριν να καταταγούν στην Εθνική Φρουρά τον Ιούλιο.

Πώς θα γίνει ο επαναπρογραμματισμός της β δόσης του ΑΖ

Αρχίζει εν τω μεταξύ εντός των επόμενων ημερών ο επαναπρογραμματισμός των ραντεβού πολιτών, στους οποίους χορηγήθηκε η πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca. Αυτό θα γίνει λόγω της απόφασης για χορήγηση της δεύτερης δόσης του συγκεκριμένου εμβολίου, στις 8 αντί στις 12 εβδομάδες.

Ο επαναπρογραμματισμός αφορά σε περίπου 60 χιλιάδες άτομα, τα οποία δεν παρήλθαν οι 10 εβδομάδες από την πρώτη δόση του εμβολιασμού τους. Σε αυτούς θα σταλούν γραπτά μηνύματα, με την ώρα και τη νέα ημερομηνία του εμβολιασμού τους.

Ακολούθως όταν πλησιάσει η μέρα του ραντεβού, η πρόθεση είναι να σταλεί και δεύτερο γραπτό μήνυμα για υπενθύμιση των δικαιούχων. Σημειώνεται πως δεν θα δίδεται η ευκαιρία για επιλογή ώρας και ημερομηνίας.

Πρώτη η Πάφος στους εμβολιασμούς

Τα στοιχεία των εμβολιασμών ανά επαρχία, εξάλλου που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα καταδεικνύουν πως οι κάτοικοι της Πάφου έχουν το πιο μεγάλο ενδιαφέρον για τους εμβολιασμούς που ξεπέρασαν το 40% και είναι πάνω από τον παγκύπριο μέσο όρο. Ακολουθεί η Λευκωσία, η Λάρνακα, η Λεμεσός και τελευταία είναι η ελεύθερη Αμμόχωστος που έχει 7% χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, από αυτήν της Πάφου.

Επαρχία

Εμβολιαστική Κάλυψη (%)

Λευκωσία

37,1

Λεμεσός

34,6

Λάρνακα

35,6

Πάφος

40,1

Αμμόχωστος

33,1

Ανοίγει για τους 25 και 26 η Πύλη

Σήμερα, εξάλλου από τις 7:30 το πρωί μέχρι 5:30 το απόγευμα, θα είναι ανοικτή η Πύλη Εμβολιασμού για τους πολίτες 25-26 ετών.

Οι εμβολιασμοί θα γίνονται με τα διαθέσιμα αδειδοτημένα εμβόλια στα Κέντρα Εμβολιασμού που λειτουργούν σε όλες τις Επαρχίες.

Μέχρι τη Δευτέρα, έγιναν 371.430 εμβολιασμοί, με χορήγηση 42,2 δόσεων ανά 100 κατοίκους. Οι 284.264 (38,4%) αφορούν σε άτομα που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση, ενώ οι 87,166 αφορούν σε άτομα που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους σχήμα (11,8%).

Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου, να εμβολιαστεί το 60-65% του πληθυσμού και μέσα στο καλοκαίρι να επιτευχθεί ανοσία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας