Τρίτη 22 Ιουν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Σημαντικό άλμα στην εποχή της ψηφιοποίησης των Δήμων, χαρακτήρισε ο Βύρας τον «Ευαγόρα»

  11/05/2021 15:46
Σημαντικό άλμα στην εποχή της ψηφιοποίησης των Δήμων, χαρακτήρισε ο Βύρας τον «Ευαγόρα»

Σημαντικό άλμα στην εποχή της ψηφιοποίησης των Δήμων, χαρακτήρισε ο Βύρας τον «Ευαγόρα»

  11/05/2021 15:46

Σημαντικό άλμα στην εποχή της ψηφιοποίησης των Δήμων, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων, Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας το έργο «Δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τους Δήμους της Κύπρου», με την επωνυμία «Ευαγόρας».

Σε χαιρετισμό του σε διάσκεψη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στην Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία για παρουσίαση του έργου, ο κ. Βύρας το χαρακτήρισε φιλόδοξο και πρωτοποριακό αλλά συνάμα εντελώς απαραίτητο. «Η Ένωση Δήμων Κύπρου και οι Δήμοι, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών, κάνουν με το συγκεκριμένο έργο ένα σημαντικό άλμα στην εποχή της ψηφιοποίησης», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως «η πανδημία που διανύουμε έχει αναδείξει με τον πιο έντονο τρόπο την επιτακτική ανάγκη για παροχή εξ αποστάσεως υπηρεσιών στους πολίτες. Ταυτόχρονα, η όλη εμπειρία έχει επίσης φέρει στην επιφάνεια και τα προβλήματα γραφειοκρατίας αλλά και τη μεγάλη ανομοιομορφία που υπάρχει ανάμεσα στις ηλεκτρονικές διαδικασίες των Δήμων».

Ο Ανδρέας Βύρας αναφέρθηκε στην αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είπε πως «είναι να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος προς τον πολίτη, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής του», εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως «το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τους Δήμους θα συμβάλει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό στην αποστολή μας αυτή», ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για ομοιομορφία των ψηφιακών συστημάτων των Δήμων.

Το εγχείρημα, συνέχισε, «ήταν κάθε άλλο παρά μια απλή διαδικασία, αφού το σύστημα αυτό ανταποκρίνεται στις διαφορετικές ανάγκες και ιδιομορφίες που έχουν οι διάφοροι Δήμοι, συμπεριλαμβανομένων και των Κατεχόμενων Δήμων.

Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο παρέχει τη δυνατότητα κάλυψης όλων των υπηρεσιών όλων των Δήμων ανεξαιρέτως, είτε αυτό αφορά υπηρεσίες Γραμματείας, οικονομικής υπηρεσίας, τεχνικών υπηρεσιών και ούτε καθεξής».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ενωσης Δήμων, «το νέο σύστημα θα αναδιοργανώσει τις εσωτερικές διαδικασίες των Δήμων με στόχο την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και τη βέλτιστη χρήση των πόρων, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ανθρωπίνου δυναμικού. Ακόμα το ενιαίο αυτό σύστημα όλων των Δήμων θα συνδράμει μελλοντικά στην ομαλή σύνδεση των δημοτικών ψηφιακών υπηρεσιών με άλλες κρατικές ψηφιακές υπηρεσίες, αυτοματοποιώντας διαδικασίες οι οποίες σήμερα είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες και ενισχύοντας τη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητές μας».

Επιπλέον, σημείωσε «το προσωπικό των Δήμων θα έχει την ευκαιρία να λάβει ειδική εκπαίδευση για την αποτελεσματική χρήση του λογισμικού, βελτιώνοντας έτσι τις δεξιότητές του». Η ψηφιοποίηση συμβάλλει επίσης σημαντικά σε ένα τρόπο παροχής υπηρεσιών πιο φιλικό προς το περιβάλλον είπε και πρόσθεσε πως «το έργο αποτελεί ίσως το σημαντικότερο και πιο ευρύ βήμα εκσυγχρονισμού του τρόπου λειτουργίας των Δήμων από την ίδρυσή τους».

Αφού ανέφερε πως «το σύστημα αυτό αποτελεί μια προσπάθεια και ένα έργο που θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να ωριμάζει παράλληλα με την συνεχή εξέλιξη των Δήμων», πρόσθεσε πως η ιδέα του έργου μελετάται και αναπτύσσεται εδώ και δέκα περίπου χρόνια, ενώ κατά τη πορεία υλοποίησης του υπήρχαν διάφορα εμπόδια μεταξύ των οποίων και η διασφάλιση της χρηματοδότησης του προγράμματος».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση πως «η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για ένα  τόσο ζωτικής σημασίας έργο, που έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή του πολίτη, θα έπρεπε να διαθέτει τους απαραίτητους πόρους, σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο, ώστε να μπορεί να υλοποιεί τέτοια έργα με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Μέσω της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιδιώκουμε να έχουμε ως Τοπικές Αρχές την ευελιξία να αποφασίζουμε και να υλοποιούμε έργα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Δήμων και πρωτίστως στις ανάγκες των δημοτών μας».

Ο Ανδρέας Βύρας αναφέρθηκε και στο όνομα που δόθηκε στο έργο «Ευαγόρα» λέγοντας πως «ταιριάζει γάντι στο εγχείρημα αφού» όπως εξήγησε «όπως ο ιστορικός βασιλιάς της αρχαίας Σαλαμίνας οραματίστηκε και επιχείρησε την ενοποίηση των βασιλείων της Κύπρου, έτσι και ο σύγχρονος ψηφιακός «Ευαγόρας» της Ένωσης Δήμων, οδηγεί τους Δήμους της Κύπρου ομοιόμορφα σε μια νέα σύγχρονη και πολλά υποσχόμενη ψηφιακή εποχή, με τη δημιουργία ενός κεντρικού δημοτικού πληροφοριακού συστήματος».

Ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων εξέφρασε ευχαριστίες «σε όλους τους εμπλεκόμενους στο έργο, τόσο σε επίπεδο Ένωσης Δήμων και ανάδοχου, όσο και σε επίπεδο Δήμων, αιρετούς και τεχνοκράτες, για τον χρόνο και την ενέργεια που αφιερώνουν ώστε το ενιαίο σύστημα να σχεδιαστεί σωστά και να τεθούν οι σωστές βάσεις, στις οποίες θα χτίσουμε».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας