Ετοιμάζονται για το καλοκαίρι και εξορμήσεις οι Κύπριοι-Ο πιο κοινός προορισμός

Ο υδράργυρος έχει πλέον εγκατασταθεί σε υψηλές θερμοκρασίες, ο ουρανός άρχισε να καθαρίζει από σύννεφα και οι Κύπριοι έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τα πλάνα τους, για τις επερχόμενες καλοκαιρινές διακοπές. Τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργικό Συμβούλιο, την περασμένη Τετάρτη, δίνει την ευκαιρία στους Κύπριους να προγραμματίσουν τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις, είτε στα εγχώρια τουριστικά μέρη, είτε στο εξωτερικό.

Οι χαλαρώσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, έδωσε τη δυνατότητα στους Κύπριους να προετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Για ακόμη μία χρονιά, οι πλείστοι επιλέγουν, μέχρι στιγμής, να παραμείνουν στην Κύπρο, δεδομένου και των επιδημιολογικών δεδομένων που επικρατούν στις άλλες χώρες.

«Οι ενδείξεις είναι ξεκάθαρες. Το ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή είναι στην Κύπρο, επειδή μέχρι τώρα ήταν η προφανής επιλογή. Με το καλοκαίρι να κοντεύει έχει αυξηθεί και η ζήτηση για το εξωτερικό. Σε αυτό έχει βοηθήσει και η απόφαση του Υπουργικού, που έχει ένα ξεκάθαρο χάρτη για τις χαλαρώσεις», τόνισε στον REPORTER ο εκπρόσωπος τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών πρακτόρων (ACTA), Χάρης Παπαχαραλάμπους.

Η Ελλάδα και τα νησιά της έρχονται στη δεύτερη θέση, όσον αφορά στις προτιμήσεις των Κύπριων, με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους προορισμούς.

«Η Ελλάδα είναι πάντα ψηλά στις προτιμήσεις των Κύπριων, δεν είναι μόνο φέτος, αλλά υπό τις φετινές συνθήκες η πρωτοκαθεδρία της Ελλάδος θα είναι ακόμη πιο έντονη. Στο παρόν στάδιο, οι κρατήσεις για τις χώρες της Ευρώπης είναι λιγότερο, αλλά να μην ξεχνάμε ότι τώρα ξεκινούν οι κρατήσεις για τα ταξίδια του εξωτερικού, λόγω και των καταστάσεων που επικρατούν και στις άλλες χώρες. Αυτό που διαφαίνεται σίγουρα είναι πως η επιδημιολογική εικόνα των άλλων χωρών, θα επηρεάσει και τους Κύπριους ταξιδιώτες, αλλά και τους ξένους που θα επισκεφτούν».

Στο μεταξύ, διάφορα ελληνικά νησιά έχουν παρασημοφορηθεί με το τίτλο «covid free» από τον διεθνής τύπο. Ένα από αυτά τα νησιά είναι οι Λειψοί, νησί το οποίο φιγουράρει εδώ και αρκετές εβδομάδες στον διεθνή τύπο ως νησί χωρίς covid. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι κάτοικοι, οι οποίοι δεν υπερβαίνουν τις 5,000 εμβολιάστηκαν.

Ένα άλλο νησί, που βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις είναι το Καστελόριζο, το οποίο ήταν το πρώτο νησί που κατάφερε να αφήσει έξω από τα σύνορά του τον κορωνοϊό. Ο εμβολιασμός των κατοίκων έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου και έτσι ο φόβος έφυγε, η αισιοδοξία ήρθε και η καθημερινότητα των κατοίκων άλλαξε.

Στο στόχαστρο των Βρετανών, από την άλλη πλευρά, έχουν μπει πέντε ελληνικά νησιά. Αυτά είναι η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα και η Κρήτη. Εξάλλου, ασφαλή θεωρούνται και διάφορα μικρά νησάκια του Αιγαίου. 

Ετοιμάζονται οι παραλίες για τους επισκέπτες

Την ίδια ώρα, οι δήμοι έχουν αρχίσει τις προετοιμασίες τους, για την επαναλειτουργία των οργανωμένων παραλιών και τον ερχομό των επισκεπτών. Τα κρεβατάκια έχουν αρχίσει να μπαίνουν στις θέσεις τους, οι ναυαγοσώστες έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους. Όλα αυτά εν μέσω της πανδημίας, ωστόσο οι δήμοι δεν πτοούνται αφού το πρωτόκολλο υπάρχει από πέρσι.

Η εμπειρία υπάρχει και οι δήμοι είναι έτοιμοι για την επίβλεψη των οργανωμένων παραλιών για την τήρηση των μέτρων. Ωστόσο, είναι στην προσωπική ευθύνη του καθενός, να τηρήσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Αν κάποιοι μαζεύονται στην παραλία 20-20 ή 30-30 και βάζουν δικές τους ομπρέλες, σε παραλίες που δεν είναι οργανωμένες, τότε δεν μπορεί ο υπάλληλος του δήμου να τους πει κάτι. Στις οργανωμένες παραλίες, ο κάθε δήμος θα διασφαλίσει ότι τηρείται το πρωτόκολλο», επεσήμανε στον REPORTER ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας.

Οι υπάλληλοι των δήμων θα πρέπει να συνεργάζονται με την Αστυνομία, στην επιτήρηση των μέτρων στις οργανωμένες παραλίες μόνο και σε τυχόν παραβιάσεις να βρίσκονται σε θέση να προβαίνουν σε κατάλληλες συστάσεις.

«Από εκεί και πέρα, η Αστυνομία έχει την ευθύνη για επιτήρηση των μέτρων. Ο υπάλληλος δεν θα έχει την εξουσία να επιβληθεί στους επισκέπτες. Σε περίπτωση που κάποιος προσέλθει σε οργανωμένη παραλία, με τη δική του ομπρέλα και δεν τηρεί τα μέτρα, πρέπει να κληθεί η Αστυνομία».

Εν τω μεταξύ, η εμπειρία της περσινής καλοκαιρινής περιόδου δείχνει πως ο κόσμος ακολουθεί τα μέτρα, όσον αφορά στις παραλίες, αφού δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός από τις μέρες που παρατηρήθηκε κοσμοσυρροή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν τα κρεβατάκια είναι γεμάτα, οι υπεύθυνοι στις οργανωμένες παραλίες, αναγκαστικά πρέπει να διώξουν τον κόσμο, αφού δεν θα υπάρχει χώρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας