Οι διαφορές του green pass με το εθνικό safe pass και ο τρόπος λειτουργίας τους

Σε τροχιά χαλαρώσεων εισέρχεται από την ερχόμενη Δεύτερα 10 Μαΐου η Κύπρος, καθώς τίθεται σε ισχύ το πρώτο πλάνο αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, σε μια προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής προς την κανονικότητα. 

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες  αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σε ηλεκτρονική μορφή και θα αποτελέσει σύμφωνα με την Κυβέρνηση ένα προσωρινό μέτρο, με στόχο την ασφαλή διακίνηση των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι στάσεις στο δρόμο της κανονικότητας, τα αγκάθια και η συμβολή του Coronapass

Σε πρώτο στάδιο, το safe pass θα λειτουργήσει σε έντυπη μορφή και ακολούθως θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική εφαρμογή. Πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο θα είναι μία εθνική version του green pass, το οποίο ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο. 

Για να λειτουργήσει σε ψηφιακή μορφή το safe pass, θα πρέπει πρώτα το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, να πάρει το πράσινο φως από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, η οποία θα εκπονήσει έκθεση αντικτύπου, ώστε να γίνει στάθμιση των δικαιωμάτων του πολίτη. Η κ. Λοϊζίδου έχει ήδη ζητήσει στοιχεία τόσο από το Υφυπουργείο Έρευνας, το οποίο θα χειριστεί τεχνικά τη συγκεκριμένη εφαρμογή, όσο και από το Υπουργείο Υγείας. 

«Δεν παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα»

Από τη Δευτέρα και μέχρι να ψηφιοποιηθεί το safe pass, οι πολίτες που θα πρέπει να προσκομίζουν σε επιχειρήσεις εστίασης, πολυκαταστήματα, γυμναστήρια, ναούς, ξενοδοχεία, θέατρα, γάμους, βαφτίσεις και κηδείες ένα από τα εξής αποδεικτικά:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού με την προϋπόθεση ότι έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες από την πρώτη δόση, ή
  • Sms αποδέσμευσης, για όσους νόσησαν από covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες, ή
  • Έγγραφο με πρωτότυπη σφραγίδα από αρνητικό PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών

Μιλώντας στον REPORTER η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ξεκαθάρισε ότι με την επίδειξη αποδεικτικών, δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων, εφόσον ο έλεγχος θα γίνεται από την Αστυνομία και τους εξουσιοδοτημένους ελεγκτές.

«Δεν θα μπορεί ο ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου ή μιας καφετέριας για παράδειγμα να ζητήσει το αποδεικτικό στοιχείο από τον πελάτη του. Θα μπορεί να ρωτήσει αν το έχει ο πελάτης μαζί του, αλλά δεν δικαιούται να το δει. Ωστόσο, ελέγχους μπορεί να διενεργεί η Αστυνομία και οι εξουσιοδοτημένοι ελεγκτές των αρμόδιων Υπουργείων», ξεκαθάρισε η κ. Νικολαΐδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θα λάβουν sms για το Coronapass όσοι νόσησαν με covid τους τελευταίους έξι μήνες

Οι διαφορές ανάμεσα σε safe pass και green pass

Τις διαφορές ανάμεσα στο κυπρικό safe pass και το ευρωπαϊκό green pass ή αλλιώς το ψηφιακό πιστοποιητικό ανοσίας, το οποίο θα περιλαμβάνει τρία διαφορετικά είδη πιστοποιητικών ( πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό εξέτασης και πιστοποιητικό ανάρρωσης), εξήγησε ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος. 

Όπως σημείωσε πρόκειται για δύο διαφορετικά μέτρα. Το safe pass θα είναι μία ενδιάμεση εθνική εκδοχή του πιστοποιητικού ανοσίας και σε απλή μορφή, σε αντίθεση με το green pass, το οποίο θα δουλέψει διασυνοριακά και θα έχει ως στόχο να διευκολύνει την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

«Το safe pass είναι κάτι που θα τεκμηριώνει ότι είτε έχεις νοσήσεις από τον ιό, είτε έχεις εμβολιαστεί, είτε ότι έχεις κάνει PCR ή rapid test. Αυτό μπορεί να είναι είτε σε έντυπη μορφή, είτε ηλεκτρονική», ανέφερε ο υφυπουργός αναφέροντας ότι η έντυπη θα παραμείνει για τον κόσμο που δεν έχει "έξυπνα" τηλέφωνα.

«Έτσι αποφασίστηκε όπως βγει κάτι πιο σύντομα από τον Ιούνιο, πολύ πιθανόν μέσα στον Μάιο, το οποίο θα είναι η εθνική version του green pass», ανέφερε προσθέτοντας πως «αρχίζουμε με το χαρτί».

Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή του safe pass

Ο υφυπουργός Καινοτομίας αναφέρθηκε στα αποδεικτικά που πρέπει να προσκομίζονται σε αυτό το στάδιο. «Για παράδειγμα, όταν πάει κάποιος να κάνει τεστ, το έγγραφο που του δίνουν, είναι αρκετό. Κάποιος όταν πάει να εμβολιαστεί θα πάρει ένα χαρτί ότι εμβολιάστηκε. Αυτά θα είναι ένα είδος πάσου, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους χώρους όπου αποφάσισε η Κυβέρνηση».

Οι προσπάθειες, όπως σημείωσε θα επικεντρωθούν τώρα στη δημιουργία της εφαρμογής, η οποία θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή. «Eίτε θα είναι σε έγγραφο pdf στο κινητό, είτε θα είναι ένα μήνυμα, το οποίο θα το αποδεικνύει. Δεν θα είναι φουλ version όπως το διασυνοριακό green pass».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πότε αναμένεται το πιστοποιητικό ανοσίας στην Κύπρο και σε ποιους θα δίδεται

Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή του green pass

Σε σχέση με το green pass, ο υφυπουργός Καινοτομίας ανέφερε ότι η Κύπρος συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια και υπάρχει ομάδα εργασίας που εργάζεται για αυτό.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να κάνει ένα κοινό πλαίσιο, ώστε να μπορεί να δουλέψει διασυνοριακά και να αποδεικνύει ότι κάποιος είτε νόσησε, είτε είναι εμβολιασμένος. Για να δουλέψει, πρέπει να δοθούν προδιαγραφές και στάνταρ σε πλαίσιο, από την Ευρωπαϊκή ένωση και αυτό γίνεται. Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κράτη μέλη που θέλουν να υλοποιήσουν το green pass, επειδή δεν είναι υποχρεωτικό να το έχουν προς το τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου».

Κληθείς να απαντήσει εάν σε κάποια στιγμή green pass και το safe pass θα γίνουν ένα, είπε ότι «αν το green pass από την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύει για τις κατηγορίες που ισχύει και το safe pass, τότε είναι καλύτερα να γίνει ένα».

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «εάν το green pass θα ισχύει μόνο για τους νοσούντες και τους εμβολιασμένους και δεν θα καλύπτει PCR και rapid test, τότε θα μείνει και το safe pass για να καλύπτονται και τα τεστ».

Ποιες άλλες χώρες εφαρμόζουν αυτή τη στρατηγική

Παρόμοια στρατηγική πάντως ακολουθούν και άλλα κράτη όπως το Ισραήλ, η Δανία και η Αυστρία, που εφάρμοσαν εθνικά πιστοποιητικά, με σκοπό την ασφαλή διακίνηση των πολιτών τους, τόσο εντός όσο και εκτός των χωρών τους. 

Πράσινο διαβατήριο στο Ισραήλ

Το πιστοποιητικό αφορά όσους εμβολιάστηκαν, αλλά και όσους ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό οι οποίοι μπορούν να μετέχουν σε δραστηριότητες, όπως η πρόσβαση σε ξενοδοχεία, γυμναστήρια ή θέατρα. 

Συγκεκριμένα, το πράσινο διαβατήριο είναι διαθέσιμο σε οποιονδήποτε έχει εμβολιαστεί πλήρως ή έχει αναρρώσει από τον ιό. Διατίθεται ως έντυπο πιστοποιητικό ή σε εφαρμογή, η οποία συνδέει τους χρήστες, με τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας της χώρας. 

Επιπρόσθετα, το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται και για τα διεθνή ταξίδια των Ισραηλινών, καθώς η χώρα ήρθε σε συμφωνία τόσο με την Κύπρο, όσο και με την Ελλάδα. 

Το Ισραήλ έχει το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στον κόσμο, με περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού να έχει ήδη λάβει δύο δόσεις, γεγονός το οποίο επέτρεψε στη χώρα να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα από τον Φεβρουάριο. 

Coronapass στη Δανία

Η Δανία έχει θέσει σε εφαρμογή το Coronapass ως ένα μέτρο χαλάρωσης των περιορισμών από το Πάσχα, ενώ αναμένεται να το χρησιμοποιήσει και για διεθνή ταξίδια.

Το Coronapass θα παραμείνει σε χρήση μέχρι τον εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, κάτι το οποίο προβλέπεται να γίνει στα τέλη του Αυγούστου. Λειτουργεί ως εφαρμογή στο κινητό ή και σε έντυπη μορφή και πιστοποιεί αρνητικό τεστ 72 ωρών και κάτω, εμβολιασμό ή ανάρρωση από τον κορωνοϊό.

Ήδη από τις 6 Απριλίου το Coronapass στη Δανία, επιτρέπει πρόσβαση στο κομμωτήριο, εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων, καφετέριες και εστιατόρια. 

Σημειώνεται ότι στη χώρα το 5,4% του πληθυσμού έχει εμβολιασθεί πλήρως και το 10,9% έχει λάβει την πρώτη δόση.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Αυστρία

Σε τρία στάδια πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στην Αυστρία, το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο για να εξασφαλίσει κάποιος θα είναι απαραίτητο να έχει αποτέλεσμα από τεστ covid, μια βεβαίωση ανάρρωσης από τον κορωνοϊό ή μια καταχώριση στο βιβλιάριο εμβολιασμού του. 

Το πρώτο βήμα αναμένεται πως θα γίνει στις 19 Μαίου και αρχικά θα είναι ένα γραπτό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πραγματοποίησης αρνητικού τεστ ή ανάρρωσης.

Αργότερα αναμένεται να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο ένα πιστοποιητικό και για τις τρεις περιπτώσεις, συνοδευόμενο από έναν κοινό κωδικό QR και μετά από αυτό θα αναμένεται η ενιαία ευρωπαϊκή λύση.

Ψηφιακό πιστοποιητικό στην Εσθονία 

Πρόκειται για μία από τις πιο προηγμένες ψηφιακά χώρες στον κόσμο, η οποία ξεκίνησε να εκδίδει πιστοποιητικά ψηφιακού εμβολιασμού από τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα στην Εσθονία τα ψηφιακά πιστοποιητικά, έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους ανθρώπους στις διακινήσεις τους εντός της χώρας αλλά και για να ταξιδεύουν. 

Το πιστοποιητικό έχει λάβει τη μορφή κωδικού QR και μπορεί να εκτυπωθεί ή να εμφανιστεί σε κινητά τηλέφωνα.

Οι σκέψεις της Βρετανίας 

Υπό εξέταση είναι το διαβατήριο εμβολιασμού στη Βρετανία, ώστε να επιτραπεί η είσοδος σε παμπ και χώρους εστίασης. 

«Ίσως είναι δυνατό να εισαχθεί ένα σύστημα διαβατηρίων εμβολιασμού, μόλις χορηγηθεί σε όλους τους ενήλικες μία δόση», ανέφερε ο Πρωθυπουργός τη χώρας, Μπόρις Τζόνσον.

Σε περίπτωση που παρθούν οριστικές αποφάσεις, το συγκεκριμένο διαβατήριο θα προνοεί  αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης του ιού ή εμβολιασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη