Το εισιτήριο της επόμενης φάσης και οι εμβολιασμοί-Στο πλάνο οι εικοσάρηδες

Προετοιμάζονται για το πρώτο unlock της 10ης Μαΐου πολίτες και οι αρμόδιες υπηρεσίες, που θα διενεργούν τους ελέγχους τήρησης των μέτρων. Η Αστυνομία προβαίνει ήδη σε διευθετήσες και ενημέρωση προσωπικού, αφού θα ελέγχει πολλούς από τους χώρους που θα χρειάζονται αποδεικτικό από τη Δευτέρα και Safe pass στη συνέχεια.

Με τα επιδημιολογικά δεδομένα να έχουν παρουσιάσει βελτίωση, εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα επιπεδωθεί η καμπύλη και η επιστροφή χιλιάδων μαθητών και εργαζομένων, θα γίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια. Ωστόσο, το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό στην κοινότητα και δεν έχει παρέλθει ο κίνδυνος πισωγυρίσματος.

Στην ουσία τη Δευτέρα επιστρέφουμε στην προ του lockdown εποχή, αλλά χωρίς sms με καινούρια προσθήκη να αποτελεί το Safe pass (μετονομασία του coronapass). Μέχρι να ψηφιοποιηθεί θα πρέπει να προσκομίζονται αποδεικτικά σε χώρους συνάθροισης όπως ναούς, επιχειρήσεις εστίασης, γυμναστήρια, θέατρα, σινεμά κλπ. Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες εάν τους ζητηθεί μόνο από την Αστυνομία ή από πιστοποιημένο εκλεκτή, πρέπει εάν βρεθούν σε αυτούς τους χώρους να επιδείξουν ένα από τα πιο κάτω:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού με την προϋπόθεση ότι έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες από την πρώτη δόση, ή
  • Sms αποδέσμευσης, για όσους νόσησαν από covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες, ή
  • Έγγραφο με πρωτότυπη σφραγίδα από αρνητικό PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών

Από σήμερα αυξήθηκαν κατά πολύ εν τω μεταξύ, τα σημεία δειγματοληψίας, που θα είναι 70 προκειμένου να αποφευχθεί συμφόρηση λόγω και της επιστροφής της Δευτέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς rapid τεστ οι εργαζόμενοι που εμβολιάστηκαν-Ισχύει ότι για το Coronapass

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση από τα αδειοδοτημένα εμβόλια και έχουν παρέλθει 3 εβδομάδες από τη λήψη του εμβολίου, απαλλάσσονται από την υποχρέωση για εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test αντιγόνου.

Ανακοινώνοντας την αλλαγή του ονόματος του coronapass, η Κυβέρνηση διά του Παναγιώτη Σεντώνα, ανέφερε πως το Safe pass, αποτελεί το επόμενο σημαντικό βήμα για την επιστροφή στην καθημερινότητα  μας. «Είναι το διαβατήριο που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στα επόμενα βήματα του οδικού χάρτη προς την πλήρη ελευθερία μας», υπέδειξε επαναλαμβάνοντας πως το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει προσωρινή εφαρμογή και θα βρίσκεται διαρκώς υπό αξιολόγηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρελθόν το coronapass, μετονομάζεται σε «safe pass»-«Στόχος η γρήγορη άρση του»

Στο πλάνο εμβολιασμών οι εικοσάρηδες

Εν τω μεταξύ, μετά την επιδιόρθωση της Πύλης Εμβολιασμού, επανήρχισε ο προγραμματισμός χιλιάδων ραντεβού, με στόχο μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση το 65% του πληθυσμού.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει αναπτύξει ρυθμούς και πλέον η χώρα μας είναι έκτη στην ΕΕ στη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το ECDC, η Κύπρος κατατάσσεται στην 6η θέση ως προς τη χορήγηση τουλάχιστον της 1ης δόσης, με ποσοστό 34,1%, ποσοστό υψηλότερο από το 31,3% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ. Μέχρι και την Πέμπτη 252,792 άτομα έλαβαν την 1η δόση του εμβολίου, ενώ ποσοστό 10,8% είχε ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα (79,631).

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει ο εμβολιασμός ατόμων 20-29 ετών που μπαίνουν στο πλάνο εμβολιασμού. Μια πολύ σημαντική ηλικιακή ομάδα, η θωράκιση της οποίας θα συμβάλει επίσης στη μείωση της διασποράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το 34% εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση-Έκτη η Κύπρος στην ΕΕ στους εμβολιασμούς

Ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού

Από τις 7:30 και μέχρι τις 8 απόψε θα είναι ανοικτή εν τω μεταξύ, η Πύλη Εμβολιασμού για άτομα 33 και 34 χρόνων, για τα οποία έγινε αναπρογραμματισμός λόγω των τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν. Την Κυριακή η Πύλη θα ανοίξει τις ίδιες ώρες για διευθέτηση ραντεβού από πολίτες 31 και 32 ετών.

Οι εμβολιασμοί θα γίνονται με τα διαθέσιμα αδειδοτημένα εμβόλια στα Κέντρα Εμβολιασμού που λειτουργούν σε όλες τις Επαρχίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου